Ung rådmand på tung post: Jeg kan ikke løse det her alene. Overhovedet

Anders Winnerskjold er aarhusianer, socialdemokrat og siden nytår byens yngste rådmand nogensinde. Han skal nu sætte retningen for systemets kamp mod negativ social arv og hjælpen til de mest udsatte. Men stram økonomi og voksende behov kan være en sprængfarlig cocktail.

Aarhus' nye social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (th.) udgør sammen med borgmester Jacob Bundsgaard (tv.) toppen af Socialdemokratiet på Aarhus Rådhus. Mange spår den unge rådmand en mulig fremtid som borgmester.
Aarhus' nye social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (th.) udgør sammen med borgmester Jacob Bundsgaard (tv.) toppen af Socialdemokratiet på Aarhus Rådhus. Mange spår den unge rådmand en mulig fremtid som borgmester.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kronprins.

Uanset om han kunne lide det eller ej, så fik Anders Winnerskjold allerede forud for kommunalvalget i november tildelt den royalt klingende titel af både lokale og landsdækkende medier.

29 år gammel, socialdemokrat og på vej til endnu engang at sikre sig det næstbedste resultat blandt de opstillede partifæller i byen. Kun overgået af borgmester Jacob Bundsgaard.

Trods partiets tilbagegang, gik han frem.

Og nu har han indtaget et af de store rådmandskontorer på øverste etage i Arne Jacobsens ikoniske rådhus i den centrale bymidte. Eller Midtbyen, som det hedder i Aarhus.

Det politiske ansvar er stort, og det samme er forventningerne til Anders Winnerskjold. Men kronprins-spekulationerne, så han sig gerne foruden.

”Det er lidt fremmede for mig, og jeg prøver at undgå det. For det første, fordi jeg ikke ser mig selv sådan, og for det andet, fordi man kan se fra andre, der har fået prædikatet, at det ikke nødvendigvis er lykken,” siger han.

Ret, pligt og fællesskab

Fra sit nye kontor skal han de kommende år sætte retningen for kommunens indsatser målrettet de tusindvis af arbejdsløse og socialt udsatte borgere, som hører under magistratsafdelingen for ’Sociale Forhold og Beskæftigelse’.

Det er, hvad man kan kalde et tungt ressortområde. Både i økonomiske og medarbejdermæssige termer, men også når det kommer til den type af problemer, som forvaltningen har til opgave at løse.

Hjemløshed, misbrugsbehandling, socialpsykiatri, anbragte og udsatte børn, integration, borgere med handicap samt hele paletten af ledighed lige fra fleksjob til dagpengemodtagere.

”Social- og bekæftigelsesområdet hænger tæt sammen for mig. Jeg tror på, at næsten alle kan bidrage med noget til et arbejdsfællesskab, og at man på den måde både har nogle rettigheder og pligter, også selv om det måske kun er nogle få timer om ugen,” siger Anders Winnerskjold.

At han selv er landet netop her i sit eget arbejdsliv, beror både på personlige ambitioner, hårdt arbejde og tilfældigheder.

Arven fra centrumvenstre

Det sidste ikke mindst, fordi det allerede forud for efterårets kommunalvalg stod relativt klart, at Anders Winnerskjold skulle have en rådmandspost.

Men hvilken det ville blive, blev først afgjort, da den politiske magtfordelingskabale efter valget, var gået op, og de øvrige partier med rådmandsposter havde truffet deres valg.

”På den måde var det ikke op til mig at afgøre. Men jeg er virkelig oprigtig glad for, at tingene faldt ud som de gjorde, for selv om det er et svært område, så er der så meget vigtigt og godt at arbejde videre med her,” siger han.

Blå bog

Anders Winnerskjold (S)

Født d. 27. september 1992.

Medlem af Aarhus Byråd siden 1. januar 2018. Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse siden 1. januar 2022. 

Byrådsposter

  • Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse 
  • Magistratsafdelingen for Social Forhold og Beskæftigelse

Uddannelse og arbejde

  • Kandidat i statskundskab
  • Iværksætter/selvstændig (erhvervsdrivende)

 

Tillidshverv

  • 2018 - 2020:  Formand DUI Youth Club 
  • 2015 - 2017: Formand for DSU Aarhus
  • 2013 - 2015: Bestyrelsesmedlem DSU Aarhus

Kilde: Aarhus.dk

Anders Winnerskjold er fra Aarhus. Opvæksten har fordelt sig mellem bydelen Åbyhøj og forstaden Hasle som en del af en skilsmissefamilie med sammenlagt seks søskende. Han er student fra Aarhus Statsgymnasium og senere kandidat fra det lokale Institut For Statskundskab.

Forældrene er begge ”centrumvenstrede orienterede typer”. Moren pædagog, som gennem mange år stemte SF, mens faren var advokat og mere til Radikale Venstre.

”Måske er jeg blevet lidt et produkt af det. Dengang lå Socialdemokratiet jo meget i midten mellem de to partier,” siger Anders Winnerskjold.

Lidt for tidlig politisk debut

Hverken hans profil eller vejen ind i politik skiller sig ”fuldstændig ud” i forhold til andre yngre politikere generelt og Aarhus-socialdemokrater især.

Godt nok startede han lidt tidligt, da han som 13-årig meldte sig ind i Socialdemokratiet og begyndte at tage til møder i miljøet omkring DSU og Frit Forum.

Det var spændende, men også ”lidt off”. De fleste andre var 10 år ældre og mange læste på universitetet. Så det holdte ikke ved så længe.

Det var først efter gymnasiet, at Anders Winnerskjold igen for alvor tog det politiske engagement op og efter noget tid endte som formand for DSU Aarhus samtidig med, at han nu selv læste på universitetet.

”Der begyndte det politiske arbejde at fylde rigtig meget med typisk mere end 20 timer om ugen,” siger han.

Det var ved kommunalvalget i 2017, at Anders Winnerskjolds navn for første gang var at finde på stemmesedlen.

I praktik og på heroinklinik

Det blev et godt valg, og han fik hurtigt en central rolle som ikke mindst det, der i den socialdemokratiske byrådsgruppe kaldes for politisk ordfører.

I praksis en rolle hvor han ganske som på Christiansborg også har skullet stille sig forrest i politiske sager, som borgmesteren helst ikke ville blandes ind i.

Nu er Anders Winnerskjold så med som fuldtidspolitiker og en del af kommunens øverste politiske ledelse, magistraten. Her er de første uger og måneder gået med at få overblik og indsigt i den store driftsvirksomhed, som social- og beskæftigelsesområdet også er.

På klinikken var der en, som gerne ville vise mig, hvordan man injicerer heroinen ved at stikke sig i låret.

Anders Winnerskjold (S)
Social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune

Blandt andet ved at besøge og afholde endags-praktikker i nogle af de tilbud, han nu er ansvarlig for. Herunder eksempelvis et lejlighedsfælleskab i Gellerup for psykisk sårbare og en tur på kommunens heroinklinik.

”På klinikken var der en, som gerne ville vise mig, hvordan man injicerer heroinen ved at stikke sig i låret. Det var en lidt vild oplevelse,” siger han.

Mens Anders Winnerskjold har haft travlt med at besøge virkeligheden, som den tager sig ud for mange af byens udsatte borgere, så har han endnu ikke for alvor fået organiseret og indrettet sit nye kontor.

Ansigt til ansigt med onsindede problemer

Blandt de bøger der trods alt har fundet vej til hans bogreoler, kan man finde den store antologi ’Klassisk og moderne samfundsteori’.

’Mamorbogen’ kaldes den digre bog ofte på det statskundskabsstudie, Anders Winnerskjold har tilfælles med både Jacob Bundsgaard og hans forgænger på samme rådmandspost, Kristian Würtz (S). Men for den sags skyld også Nicolai Wammen (S), Dan Jørgensen (S) og Bjarne Corydon.

Inden for det den samme samfundsanalytiske jargon kaldes de forhold, Anders Winnerskjold nu skal være med til at løse, ofte for ’wicked problems’. Eller med en upræcis dansk oversættelse ’vilde' eller 'ondsindede' problemer’

Altså kort sagt samfundsproblemer, som er så uhyre komplekse og mangefacetterede, at de kan virke nærmest umulige at ændre på.

”Det er nogle af de ting, jeg er meget optaget af. Mit politiske søgelys og fokus bliver rigtig meget på implementering og eksekvering. For det er det, der skal levere mine politiske målsætninger,” siger Anders Winnerskjold.

Hellere gå efter guldet

Præcis hvilke målsætninger, det arbejde skal tage udgangspunkt i, har han endnu ikke fået formuleret til ende. Det er under udvikling i et større strategiarbejde på tværs af hele forvaltningen.

Hellere gå efter guldet end af blive en undskyldning for os selv. Også selv om man kan blive eksponeret for kritik.

Anders Winnerskjold (S)
Social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune

Konkret fremhæver Anders Winnerskjold forhold som, hvor forskellig den social arv kan være for de børn, der vokser op på hans vej i Åbyhøj sammenlignet med nogle af de børn, som vokser op i det udsatte boligområde Gellerupparken kun godt og vel 1.000 meter væk.

”Nogle af de børn går også i samme skole, men deres fremtidsudsigter kan se meget forskellige ud. Og det er ikke, fordi jeg tror, at vi kan bryde den sociale arv på en valgperiode. Men vi kan komme endnu et stykke ad vejen ved at få sat nogle gode ting i gang,” siger Anders Winnerskjold.

Han er ikke umiddelbart bange for at melde ud med nogle klare og måske også lidt bombastiske politiske mål. Hellere noget mere i retning af at ’afskaffe hjemløshed’ end forsigtigt indpakkede formuleringer med en række forbehold.

”Så må vi så se, om det også resulterer i de forandringer, jeg gerne vil stå på mål for. Det er ikke fuldstændigt givent, også fordi omstændighederne er svære. Men hellere gå efter guldet end af blive en undskyldning for os selv. Også selv om man kan blive eksponeret for kritik,” siger Anders Winnerskjold.

Økonomi er en enorm udfordring

Forarbejdet til hans politiske strategi sker i dialog med både medarbejdere, ledere, organisationer, fagbevægelsen og pårørende.

”Mit bud bliver ikke et quick fix. Men der skal være klare politiske pejlemærker, som både forvaltningen og medarbejdere kan oversætte til praksis. For jeg kan ikke løse det her alene. Overhovedet. Jeg har brug for, at vi arbejder i samme retning,” siger Anders Winnerskjold.

Han har også blikket rettet mod Christiansborg.

Jeg kan ikke løse det her alene. Overhovedet. Jeg har brug for, at vi arbejder i samme retning.

Anders Winnerskjold (S)
Social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune

Her står man over for at skulle forholde sig til store spørgsmål om en kommende sundhedsreform, en ny 10-årig psykiatriplan og en mulig reform af det specialiserede og økonomisk udfordrede kommunale socialområde.

Oven i det kommer regeringens dagsordener om regelforenkling, frikommuner og velfærdssektorens økonomi mere generelt.

”Jeg vil rigtig gerne have hjælp til at få reduceret kompleksiteten i lovgivningen. Og jeg vil også meget gerne have lov til at byde ind i processen. Og så ville jeg da også lyve, hvis jeg sagde, at økonomien ser fantastisk ud. Det gør den ikke. Der er enormt store udfordringer,” siger Anders Winnerskjold.

En politisk lakmustest

Ifølge ham er der inden for de seneste år kommet godt 900 flere borgere med behov for hjælp på hans område I Aarhus, uden at der er kommet ekstra penge.

Han er da også helt på det rene med, at netop presset mellem ikke mindst økonomi, men også mangel på medarbejder på den ene side, og så borgernes behov, forventninger og rettigheder på den anden side, kan være en politisk sprængfarlig affære.

”Der kan være ting, som går galt. Men det er et vilkår,” siger Anders Winnerskjold.

Han anerkender, at opgaven som rådmand derfor også kan have karakter af en politisk lakmustest af hans evner. Også selv om han ikke bryder sig om spekulationer om, hvorvidt han en dag står til at blive byens borgmester.

”Jeg går til det her med en vis portion ydmyghed. Men jeg synes, at man skal være ambitiøs på sit områdes vegne. Det har jeg tænkt mig at være. Og så handler det også om at doserer forventningerne,” siger Anders Winnerskjold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Winnerskjold

Borgmester (S), Aarhus
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024