Debat

Amnesty: Regeringens eksport af militært udstyr til Israel er i strid med international traktat

Regeringen bør sætte en stopper for eksport af militært udstyr til Israel og efterleve sine principper om at forhindre menneskerettighedskrænkelser, skriver Annette Stubkjær Rimmer. 

Regeringen bør straks stoppe den indirekte og direkte eksport af militært udstyr til Israel, skriver Annette Stubkjær Rimmer.
Regeringen bør straks stoppe den indirekte og direkte eksport af militært udstyr til Israel, skriver Annette Stubkjær Rimmer.Foto: Jehad Alshrafi/AP/Ritzau Scanpix
Annette Stubkjær Rimmer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der har aldrig været flere våben i verden. Ifølge Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) steg verdens samlede militærudgifter sidste år for niende år i træk til over 2,4 billioner dollars.

Hver dag ser vi de ødelæggende konsekvenser af ulovlige våbenstrømme til konfliktzoner som Gaza, Sudan og Myanmar.  

Der er derfor mere end nogensinde før brug for regler, der forpligter verdens nationer til ikke at sende våben til konfliktzoner, hvor der begås massive brud på menneskerettighederne. Og reglerne findes.

De bliver bare brudt igen og igen.

Tydelige krigsforbrydelser

Da FN's våbenhandelstraktat for ti år siden blev en realitet, fik verden for første gang etableret fælles og bindende regler, der skulle forebygge menneskerettighedskrænkelser og brud på folkeretten via våbenhandel. 

Danmark er forpligtet af reglerne. Derfor undrer det os i Amnesty, at man fra regeringens side alligevel fastholder en indirekte eksport af våben til Israel.

Annette Stubkjær Rimmer
Politisk rådgiver, Amnesty International Danmark

Aftalen var båret godt på vej af et folkeligt pres. Over én million mennesker på verdensplan deltog i kampagnen for en våbenaftale.

I dag har traktaten 115 statsparter og 27 underskrivere, herunder alle de ti største våbeneksportører – som står for over 90 procent af våbenhandelen – undtagen Rusland.

Danmark var en af de stærkeste fortalere for våbenhandelstraktaten, da den blev forhandlet på plads, og vi deltager også i denne uges internationale konference om implementeringen af våbenhandelsaftalen.

Aftalen forpligter verdens lande til at undersøge, hvad deres våben bliver brugt til, før de godkender et våbensalg. En undersøgelse, der skal sikre, at våbnene ikke bliver brugt til alvorlige krænkelser af menneskerettighederne eller af krigens regler.

Det er derfor ubegribeligt, at verdens våbeneksportører fortsat kan give tilladelse til våbenoverførsler til Israel, mens beviserne for krigsforbrydelser begået af den israelske hær hober sig op.

Stop våbeneksport til Israel

I Amnesty International har vi længe opfordret til en omfattende våbenembargo mod både Israel og palæstinensiske væbnede grupper.

Trods risikoen for, at eksporterede våben til Israel vil blive brugt til krænkelser af folkeretten, godkendte den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i sidste uge salg af våben og andet militært udstyr til Israel for mere end 20 milliarder dollars.

Danmark er, ligesom FN's våbenhandelstraktats øvrige statsparter, forpligtet af reglerne. Derfor undrer det os i Amnesty, at man fra regeringens side alligevel fastholder en indirekte eksport af våben til Israel.

Læs også

I Amnesty mangler vi svar på, hvorfor regeringen kan mene, at våbensalget til Israel er i overensstemmelse med våbenhandelstraktaten og vores forpligtelser, når det handler om at undgå, at danskproducerede våbendele ikke bidrager til menneskerettighedskrænkelser.

Det vil sende et stærkt og vigtigt signal, hvis den danske delegation bruger sin deltagelse i den internationale konference om implementeringen af våbenhandelstraktaten til at revurdere sin våbeneksportpraksis.

Regeringen bør straks stoppe den indirekte og direkte eksport af militært udstyr til Israel. En eksport, som er i strid med traktaten.

Her ti år efter våbenhandelstraktaten trådte i kraft, og hvor våbensalget er på sit højeste, har verden mere end nogensinde før brug for fælles spilleregler, så vi bedst muligt kan beskytte civile verden over.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Stubkjær Rimmer

Politisk rådgiver, Amnesty International Danmark
cand.soc. i international sikkerhed og folkeret (SDU 2018)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024