Regeringen vil lægge to regioner sammen: "Det er gennemtænkt, og det er klogt"

Med en ny Region Østdanmark og 17 nye sundhedsråd vil regeringen blandt andet sikre mindre ulighed i sundhedsvæsenet. Sådan lød det fra regeringstoppen, da de onsdag præsenterede et udspil til en ny sundhedsreform.

Onsdag præsenterede SVM-regeringen sit længeventede udspil til en ny sundhedsreform.
Onsdag præsenterede SVM-regeringen sit længeventede udspil til en ny sundhedsreform.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Region Sjælland og Region Hovedstaden skal lægges sammen til én stor region, så der fremover er fire regioner i stedet for fem.

Og der skal etableres 17 nye sundhedsråd med byråds- og regionsrådsmedlemmer, som skal stå for at opbygge sundhedsvæsenet uden for hospitalerne og få samarbejdet mellem kommuner og regioner til at køre.

Det står klart, efter SVM-regeringen onsdag præsenterede sit længeventede udspil til ny sundhedsreform på et pressemøde i Statsministeriet.

Vi kommer til at skævvride sundhedsøkonomien, så der kommer flest penge til de dele af landet, der har færrest ressourcer, og hvor behovet er størst.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

En sundhedsreform, der ifølge regeringen grundlæggende handler om at investere i det nære sundhedsvæsen og gøre op med uligheden både socialt og geografisk.

"Vi kommer til at skævvride sundhedsøkonomien, så der kommer flest penge til de dele af landet, der har færrest ressourcer, og hvor behovet er størst. Og ved at samle Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver det muligt at fordele både læger og penge på en mere retfærdig måde," sagde statsminister Mette Frederiksen på pressemødet.

Her deltog også Troels Lund Poulsen og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne.

"Med det, vi foreslår i dag, får vi en regional struktur, som tager højde for de geografiske forskelle, der er, og som adresserer det forhold, at vi på Sjælland har en ekstrem ulighed i sygdomsbehandling. Det er er gennemtænkt, og det er klogt," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også

Flere læger og nye kronikerpakker

Et af de problemer, som sundhedsreformen ifølge regeringen skal løse, er den store lægemangel, der er flere steder i landet. 

Med reformen vil regeringen give alle adgang til en læge tæt på, hvor de bor, og sikre, at der er speciallæger nok – også på de mindre sygehuse rundt omkring i landet.

Det skal blandt andet ske ved at oprette flere uddannelsespladser på medicinstudiet i Køge, Esbjerg og Aalborg. Og samtidig foreslår regeringen, at man som læge får bedre betaling, hvis man flytter derud, hvor de borgere, der har mest brug for det, bor.

"Det er et skridt væk fra ulighed i sundhed baseret på postnummer," sagde V-formand Troels Lund Poulsen.

Derudover vil regeringen blandt andet indføre pakkeforløb og rettigheder for patienter, der lever med kronisk sygdom.

Det skal ske med inspiration fra de kræftpakker, der blev indført i 2007, og som har givet mere sammenhængende og ensartede behandlingsforløb med mere klare patientrettigheder.

Du kan få overblik over hele udspillet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024