Debat

Team Danmark: Vi skal gøre trænerprofessionen til en anerkendt karrierevej, hvis vi ikke vil sakke bagud

Danmark falder gradvist bagud, når vi sammenligner os med nationer, der minder om Danmark. På længere sigt kan dette koste os medaljer ved store mesterskaber som OL, VM og EM, hvis vi ikke løfter talentarbejdet. Øget fokus på trænerprofessionen rummer en del af løsningen, skriver Anders Tranberg, talentansvarlig hos Team Danmark. 

I år vandt Albert Withen Philipsen to verdensmesterskaber i U19 i henholdsvis linjeløb og mountainbike. Hvis vi ønsker at blive bedre til at understøtte transitionen for talenter som Philipsen, kræver det, at vi tør gøre trænerprofessionen til en anerkendt karriere- og uddannelsesvej, påpeger Anders Tranberg.
I år vandt Albert Withen Philipsen to verdensmesterskaber i U19 i henholdsvis linjeløb og mountainbike. Hvis vi ønsker at blive bedre til at understøtte transitionen for talenter som Philipsen, kræver det, at vi tør gøre trænerprofessionen til en anerkendt karriere- og uddannelsesvej, påpeger Anders Tranberg.Foto: Maja Smiejkowska/Reuters/Ritzau Scanpix
Anders Tranberg Andreasen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk cykling har i 2023 leveret en række store øjeblikke, senest en række medaljer ved verdensmesterskaberne i Glasgow, hvor der blev vundet medaljer på banen, på landevejen, inden for mountainbike og i paracykling.

Den næste generation af cykelryttere har også vist sig frem, repræsenteret af den unge Albert Withen Philipsen, der tog to verdensmesterskaber i U19 i henholdsvis linjeløb og mountainbike.

Temadebat

Den danske sommer har budt på danske sportspræstationer i topklasse med blandt andet Jonas Vingegaards anden Tour-triumf og Pernille Harders VM-præstation.

Men samtidig viser nye tal, at danske atleter begynder at halte efter konkurrenterne.

Tendensen er stik modsat i Norge og Sverige. 

Derfor spørger Altinget Idræt nu:

Bør det overhovedet være et mål at udvikle danske verdensstjerner, og hvis ja, hvorfor?

Hvordan sikrer vi, at vi bliver ved med at skabe talenter i verdensklasse?

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Historisk set har Danmark udmærket sig inden for talentudvikling på tværs af mange forskellige sportsgrene. Men tallene lyver ikke. Vi er ved at blive overhalet, når vi sammenligner os med nationer, der minder om Danmark, og det kommer til at koste medaljer ved store mesterskaber som OL, PL, VM og EM.

I Danmark har vi en velfungerende, decentral model for talentudvikling, som inkluderer landets fireogtyve Team Danmark-elitekommuner, der i samarbejde med lokale talentudviklingsmiljøer og specialforbund, formår at skabe gode og meningsfulde miljøer for unge talenter i udskolingsalderen.

Unge atleter i 7.-9. klasse tilbydes en sammenhængende hverdag med morgentræning kompetente af trænere, støtte fra skolerne samt uddannelse i livet som talent. Det er en model, som andre nationer misundelige ser mod.

Vi kommer formentlig inden længe til at opleve, at Norge overhaler Danmark, når vi ser på medaljehøsten i de sommerolympiske discipliner.

Anders Tranberg, talentansvarlig, Team Danmark

De ældste talenter (typisk i alderen 15-21 år) har mulighed for at ansøge om sportslig godkendelse fra Team Danmark, hvilket giver dem mulighed for et forlænget forløb på diverse ungdomsuddannelser.

Senest har vi fået mulighed for at inkludere erhvervsuddannelserne i ordningen. Det er en velfungerende men desværre begrænset model.

Denne gruppe af talenter oplever i disse afgørende udviklingsår, at strukturen bliver mindre sammenhængende, samtidig med at kravene til dem som unge mennesker, studerende og atleter stiger.

Norge fyrer op under talentudviklingen
Vi ser, at talenterne må forsøge at skabe en meningsfuld tilværelse, hvor de selv skal balancere sport, uddannelse, sociale relationer, boligforhold og økonomi. Deres trænere er som regel frivillige, der påtager sig en stor opgave, men som også er begrænsede i deres muligheder for engagement på det nødvendige niveau.

Hos vores naboer mod nord ser virkeligheden anderledes ud for denne gruppe af talenter. Norsk idræt har etableret en langt mere dybtgående og helhedsorienteret model for deres talenter, hvor skole og sport er langt mere integreret.

De tretten udpegede topidrætsgymnasier i Norge tilbyder talenterne en hverdag med højt kvalificeret træning, ekspertbistand, skolegang, bolig, vejledere og en række andre støtteforanstaltninger – alt sammen samlet under én paraply på de respektive skoler.

Læs også

I 2022 modtog de tretten skoler tilsammen 79.000.000 norske kroner i statsstøtte målrettet de sportslige aktiviteter. En betydelig del af det beløb bruges på at ansætte professionelle og disciplinspecifikke trænere.

Det gør en kæmpe forskel, og vi kommer formentlig inden længe til at opleve, at Norge overhaler Danmark, når vi ser på medaljehøsten i de sommerolympiske discipliner.

Vi skal gøre trænerprofessionen til en anerkendt karriere- og uddannelsesvej.

Anders Tranberg, talentansvarlig, Team Danmark

Klubber, specialforbund, Elitekommuner, Team Danmark og atleterne deler et brændende ønske om, at denne overgang til seniorelite niveauet skal forløbe glat. Her står professionelle hold, klubber, landshold og Team Danmark klar med et system, der kan støtte dem i at nå deres sportslige mål.

Hvis vi ønsker at blive bedre til at understøtte transitionen for talenter som Albert Withen Philipsen, kræver det, at vi som nation tør adressere de udfordringer, der er i dansk idræt – herunder at vi skal gøre trænerprofessionen til en anerkendt karriere- og uddannelsesvej.

Det skal ikke ske på bekostning af frivilligheden, men i samarbejde med den. Derfor hilser Team Danmark det også velkommen, at Syddansk Universitet netop har indledt en bacheloruddannelse med fokus på trænergerningen inden for talentudvikling og elitetræning.

Vi må ikke se os slået på målstregen
I forlængelse af dette håber vi, at vi som nation i fremtiden kan etablere strukturelle rammer for at ansætte flere trænere – ideelt set i kombinerede stillinger, hvor ungdomsuddannelsesinstitutioner, klubber, specialforbund, elitekommuner og andre samarbejdspartnere kan arbejde sammen om ansættelserne.

Vi erkender, at det er en betydelig udfordring at ændre strukturelle og kulturelle tilgange inden for sportsverdenen og uddannelsessystemet for at skabe en sammenhængende model med forbedrede udviklingsmuligheder.

Men set med de sportslige briller, så bør alle parter sætte mere fokus på denne talentgruppes transition mellem de tidlige års integrerede tilbud og seniorelitens støtteapparat. Ellers risikerer vi, at Danmark vil stå svagere til OL i 2028 og fremtiden.

I Team Danmark er vi klar til at arbejde hen imod en fremtid, hvor vi kan hjælpe unge atleter med at realisere deres drømme om at vinde medaljer for Danmark. Derfor vil vi de kommende år intensivere fokus på den sidste del af talentudviklingen og den udfordrende transition til seniorelite-niveauet.

Vi håber, at atleter, specialforbund, klubber, elitekommuner, uddannelsesinstitutioner og politikere vil bidrage til at hjælpe vores danske talenter det sidste stykke over målstregen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024