KandidattestenEU-valg 2024

Anne-Sofie Sadolin Henningsen

forRadikale Venstre

34 år

Kandidat-/masteruddannelse

Derfor stiller jeg op

Politik skal være mere end snak – der skal være handling bag ordene. Vi står over for en række kriser - især klimaforandringerne og tabet af biodiversitet – og vi må alle bidrage til løsningerne. Jeg er ikke blevet politiker for at tale – men for at handle og jeg vil arbejde for at implementere de løsninger, der vil sikre os og fremtidige generationer en grøn, bæredygtig og tryg fremtid.

Politiske mærkesager

Klima og natur skal tænkes sammen

Klima- og biodiversitetskrisen påvirker alle politikområder, og det er afgørende, at vi ikke betragter klima og biodiversitet som modsætninger eller ignorerer dem i vores generelle politiske overvejelser. Klima- og naturpolitik er geopolitik. Klima- og naturpolitik er migrationspolitik. Klima- og naturpolitik er økonomisk politik.

EU skal have en naturlov.

En lov på linje med EU’s klimalov, green deal, men for naturen, så vi også sikrer, at vi også har vild natur i fremtiden.

EU skal have en fælles areal- og ressourcestrategi

det vil sige en fælles strategi for hvordan vi sikrer en fair og koordineret brug af EU's areal og ressourcer så der både tænkes på produktion af vedvarende energi, naturbevaring, vandbrug og fødevareproduktion

Personlige spørgsmål

Hvilken politisk gruppe i Europa-Parlamentet vil dit parti sidde i?

Gruppen Renew Europe

Nævn en bog, der har gjort særligt indtryk på dig.

Jeg elsker at læse, men får ikke læst så meget, som jeg gerne ville. En af mine yndlingsbøger er En mand der hedder Ove af Frederik Bachman. Det er en bog, der får en til at grine og græde. Den er fantastisk. Faglitterært vil jeg anbefale The Ends of the World af Peter Brannen. Den beskriver biodiversitetskrisen og sætter det i sammenhæng med de fem masseuddøen, der har fundet sted her på jorden.

Er der en fritidsaktivitet, der er særlig vigtig for dig?

Jeg bliver skør, hvis jeg ikke får trænet. Desværre, kan jeg ikke længere spille basketball efter en ærgerlig korsbåndsskade. Jeg har i stedet kastet mig over cykling og spinning - det får virkelig pulsen op, og det har jeg brug for! Derudover elsker jeg at gå en tur i naturen, hvad enten det er ved vandet eller i skoven, giver en gåtur masser af ro og tid til at tænke eller snakke.

Er der en kunstner eller musiker, du sætter særlig pris på?

Jeg er europæer med stort E og derfor er jeg selvfølgelig også kæmpe fan af Eurovision. Det er farverigt, diverst og der er faktisk mange gode sange, hvis man lytter efter. Ja, jeg ved godt, at Eurovision deler vandene, men jeg synes det er fedt.

Hvilken podcast lytter du altid til?

For fem år siden var jeg så uheldig at få hjernerystelse, og det eneste gode, der kom ud af den oplevelse var podcast. I dag hører jeg utrolig mange podcast. Blandt dem, jeg altid hører, er: Buzzer Beater ( podcast om NBA, som Radio 4 desværre vil lukke), BBC’s the Real Story (et dyk ned i én af tidens store overskrifter) og DR’s Bakspejl (man er vel barn af to historikere).

Hvilket andet EU-land rejser du helst til?

Efter at have boet i Bruxelles, er jeg faldet pladask for Belgien. Det skyldes måske, at Belgien er et land med utrolig mange modsætninger (og rigtig god chokolade). Især elsker jeg cykelcross - en blanding af landevejscykling og mountainbike, der inkl en masse mudder. Jeg tager gerne ned og ser et løb eller to i efteråret. Det foregår udenfor, mens man spiser belgiske fritter og drikker øl.

Sammenlign svar

1

Det er en fordel for Danmark at være med i EU

Danmark er et lille land, der står stærkere i et samarbejde som den Europæiske Union. På klima- og naturområdet, kan vi udrette meget mere i fællesskab, end hvis Danmark stod alene. Det samme gælder sikkerhedspolitisk, hvor et samlet EU har en langt stærkere stemme end de individuelle lande globalt.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
2

Danmark bør indføre permanent grænsekontrol og dermed træde ud af Schengen-samarbejdet

Den nuværende grænsekontrol er i strid med Schengen-samarbejdet, og tangerer symbolpolitik, der dræner politiet fra ressourcer. Danmark burde i stedet samarbejde med vores europæiske naboer om at styrke vores fælles ydre grænser.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
3

16-årige skal have stemmeret til europaparlamentsvalget

Der er især tre årsager til, at det er en god ide: Demokratisk deltagelse, den demografiske udvikling og den næste generation skal have lov til at deltage i udformningen af deres fremtid.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
4

Samfundsnødvendige produkter som medicin og teknologi skal produceres i EU, også selvom de kan fås billigere andre steder i verden

Europa skal ikke lukke sig om sig selv, men i stedet styrke samhandlen med omverdenen. Vi skal selvfølgelig styrke vores forsyningssikkerhed, men det kan man gøre på flere måder
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
5

Ukraine skal tilbydes medlemskab af EU, når de lever op til de formelle betingelser om blandt andet demokrati og retsstat

Ukraines kamp for frihed er også vores kamp for frihed. Vi bør arbejde på måder at knytte Ukraine tættere på EU, så længe de også arbejder i retning mod EU’s værdier. Når Ukraine har vundet krigen, skal vi fortsat samarbejde med Ukraine om at opbygge en fungerende retsstat, der lever op til Københavnerkriterierne. Når Ukraine lever op til de formelle betingelser, skal de selvf. med i EU
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
6

Et enkelt land skal ikke længere have veto-ret til at forhindre, at EU vedtager nye sanktioner mod andre lande

7

EU’s landbrugsstøtte skal afskaffes

Vi skal ikke afskaffe landbrugsstøtten, men bruge den klogt. Skal vi udvikle landbruget til at blive mere klimavenligt, bliver vi nødt til at omlægge EU’s landbrugsstøtte på en måde, så europæiske landmænd støttes for de ydelser som gavner fællesskabet, naturen og klimaet. Læs mit indlæg om dette her: https://shorturl.at/qBPRS
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
8

EU bør fremme brugen af atomkraft som en bæredygtig energikilde

Der er stadig rigtig mange årsager til, at atomkraft ikke er en oplagt løsning for Danmark og Europa pt. Det er for dyrt, for langsomt og vi får stadig i høj grad uran fra Rusland. Men atomkraft bør konkurrere på lige vilkår med andre typer af vedvarende energi, og i nogle europæiske lande vil atomkraft være en af de bedste alternativer til kul.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
9

EU skal give mere økonomisk støtte til at udbygge togtrafikken på tværs af Europa

Hvis der er ét område, som EU virkelig bør være ansvarlig for at få udviklet og støtte, er det det europæiske tognet.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
10

EU skal nedjustere de grønne ambitioner, så erhvervslivet får længere tid til at omstille sig til EU's grønne krav

At nedjustere EU’s grønne ambitioner er som at pisse i bukserne for at holde varmen. Den grønne omstilling er med til at drive europæisk fremgang, eksempelvis steg antallet af jobs i de grønne sektorer med 23 procent mellem 2010 og 2020. Hvis vi slækker på de grønne ambitioner, vil det blive dyrere for erhvervslivet og for borgerne i Europa.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
11

Danmark skal være fuldt med i EU’s udlændingepolitik, og derfor bør vi afskaffe retsforbeholdet

Danmark bør afskaffe retsforbeholdet, så vi kan være med til at finde fælles løsninger.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
12

EU's økonomiske støtte til afrikanske lande skal gøres afhængig af, at de medvirker til at bremse migration til Europa

EU skal i højere grad samarbejde med vores afrikanske naboer på lige vilkår. Støtte til de afrikanske lande vil, hvis gjort rigtig, modarbejde migration, men det bør ikke være afhængigt heraf.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
13

Danmark skal stille soldater til rådighed til en kommende europæisk indsatsstyrke på 5.000 mand

Der er ikke tale om en EU-hær, men et samarbejde, hvor europæiske lande kan have fredsbevarende missioner i EU's nærområde. Det bør Danmark hjælpe med til.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
14

Danmark skal erstatte kronen med euroen

Danmark har allerede en fastkurspolitik i dag, hvis vi vil have indflydelse på den pengepolitik, som ECB fører, og som Danmark følger, bør vi gå over til euroen.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
15

EU skal regulere hvilke strategisk vigtige teknologier, medlemslandene må eksportere

EU skal ikke lukke sig om sig selv, vi skal samarbejde og samhandle med vores omverden. Vi skal styrke udviklingen af vigtig teknologier, så vi fastholder en føreposition på området.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
16

EU skal ikke optage flere nye medlemslande

Der er en lang række lande, som på nuværende tidspunkt er kandidatlande, og de skal selvfølgelig optages i EU, når de lever op til Københavnerkriterierne. Vi skal dog ikke optage lande, bare for at få et større EU.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
17

Tyrkiet skal ikke længere være kandidat til at blive medlem i EU

18

EU skal stramme reglerne for dyretransporter, så de ikke varer længere end otte timer

1,6 mia. dyr transporteres årligt rundt i EU og ud af EU - ofte på lange strækninger, hvor dyrene lider. Det skal vi lave om på. samtdigi vil det også være bedre for vores miljø og klima, hvis vi får reduceret dette antal og også kigger på at reducere den animalske produktion generelt.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
19

EU skal vedtage fælles stop for udvinding af fossile brændstoffer senest i 2030

EU har et mål om at være CO2-neutrale i 2050, og det er nødvendigt at stoppe for udvinding af fossile brændstoffer, hvis vi skal begrænse vores emissioner og gøre noget ved klimakrisen.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
20

Det samlede landbrugsareal i EU skal mindskes for at gøre plads til mere vild natur

I Europa udgør cirka 38 procent af vores areal landbrug og i Danmark er det over 60 procent. Heraf er 80% animals landbrug. Nogle af disse områder bør lægges om til natur, og samtidig bør EU få en areal- og ressourcestrategi, så vi kan sammentænke, hvordan vi bruger vores areal og ressourcer, der er begrænsede.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
21

Det er godt, at EU vil ændre reglerne, så det i nogle tilfælde bliver tilladt at jage ulve i Danmark

Ulven er en de få store rovdyr, som vi har, og den er en vigtig del af vores økosystemer. Ulven er ikke farlig for mennesker, med mindre den føler sig ægte truet, og der har ikke været nogle skadelige ulveangreb på mennesker de seneste 50 år. Vi bliver nødt til at lære at leve i sameksistens med naturen.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
22

Udlændinge skal kunne købe sommerhuse i Danmark

23

EU skal oprette modtagecentre for asylansøgere, som skal ligge uden for Europa

Modtagecentre uden for Europa, kan potentielt gøre det mere sikkert for asylansøgere, men det skal selvfølgelig være i tredjelande, som vi har et godt forhold til og som er sikre for asylansøgerne.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
24

EU skal øge antallet af redningsaktioner i Middelhavet

Frontex og det fælles europæiske samarbejde bør spille en større rolle ved Middelhavet.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
25

Det er godt, at EU har fastsat et minimum for øremærket barsel til mænd

26

Lande skal kunne trækkes i EU-støtte, hvis deres lovgivning diskriminerer seksuelle minoriteter

27

EU skal kunne gribe ind i landenes håndtering af pandemier eller andre grænseoverskridende sundhedstrusler

EU skal ikke gribe ind i landenes håndtering, men træde til og hjælpe, når der er brug for det.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
28

Vi skal fokusere mere på EU end USA som udenrigs- og sikkerhedspolitisk allieret

29

EU bør have en ny traktat for at gøre samarbejdet mere effektivt

En traktatændring har lange udsiger, men vil være et oplagt skridt for at forny og modernisere det europæiske samarbejde.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
30

Det er godt, at EU lovgiver om kønskvoter i virksomheders bestyrelser

31

EU skal fremme, at der i offentlige udbud stilles krav om ordentlige arbejdsvilkår

32

EU skal forbyde TikTok

33

EU's budget bør vokse yderligere

De store problemer går på tværs af landegrænserne og derfor er det i det europæiske samarbejde, at vi kan løse dem. Problematikker som klima, biodiversitet og sikkerhed, kan med fordel løses på EU-niveau eventuelt med et større budget - til fordel for medlemslandene
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
34

EU skal anerkende Palæstina som stat

35

Det skal være sværere for studerende fra andre EU-lande at få adgang til SU, når de studerer i Danmark

Udenlandske studerende er en god forretning for den danske stat. Til trods for, at den danske stat har udgifter for over 500 millioner kroner til SU til udenlandske studerende, viser Uddannelses- og Forskningsministeriets analyse, at de udenlandske studerende samlet giver et nettobidrag til statskassen på 100.000-350.000 pr. studerende.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024