KandidattestenEU-valg 2024

Jan Werner Mathiasen

forRadikale Venstre

52 år

Kandidat-/masteruddannelse

Derfor stiller jeg op

Jeg er gået ind i politik for grundlæggende at reformere Europa, så vi bliver klar til at tage imod vores børn og deres fremtid. Det er nu, vi skal reformere, så vi kan gøre det med omtanke. Vi politikere skal ikke fastholde Europa i verden af i går men turde ændre de fundamentale samfundsstrukturer, så de kan tage kommende generationer i sikker forvaring. Og det kan kun gå for langsomt.

Politiske mærkesager

Sikkerhed

Sikkerhedspolitikken æder sig ind på Europa. Derfor skal EU’s forsvarssamarbejde udbygges, og der skal investeres i fælles udvikling af militære kapaciteter. Den strategiske base og autonomi skal styrkes, så EU bliver mindre afhængig af sikkerhed fra USA. Erfaringerne med fælles løsninger under COVID-19 og støtten til Ukraine skal danne grundlaget for opbygningen af europæisk samfundssikkerhed.

Klima

Hvis kommende generationer skal have samme muligheder som nuværende, skal CO2-udledningen reduceres markant allerede i dette årti. Det kræver fuld udfasning af fossile brændstoffer inden 2030 samtidig med, at EU-borgernes enorme privatforbrug sættes ned. EU bør regulere adgangen til det indre marked, så bæredygtighed og kvalitet bliver billigere.

Fællesskab

Sammenhængskraften i de europæiske lande knirker for tiden. Det skaber udfordringer for EU, der undermineres af nationalistiske politiske partier og populisme. Begge dele udspringer af en stigende social og økonomisk ulighed, som EU alt for længe har ladet stige. Samhørigheden skal styrkes, uligheden udlignes, og der skal investeres i energi- og transportinfrastruktur på tværs af landegrænser.

Personlige spørgsmål

Hvilken politisk gruppe i Europa-Parlamentet vil dit parti sidde i?

Gruppen Renew Europe

Nævn en bog, der har gjort særligt indtryk på dig.

EUROPA - en personlig rejse af Timothy Garton Ash. Bogen er en hyldest til det europæiske fællesskab, og giver håb for en mulig vej ud af de mange udfordringer, som EU og de europæiske lande står over for.

Er der en fritidsaktivitet, der er særlig vigtig for dig?

Oplevelser og dybe samtaler i skøn natur, der sætter perspektiv på vores liv og hverdag, der desværre foregår i et alt for opskruet tempo.

Er der en kunstner eller musiker, du sætter særlig pris på?

Ed Sheeran, da han har skrevet en sang til alle stemninger.

Hvilken podcast lytter du altid til?

Jeg ser Deadline på DR, imens jeg laver mad. Det gør jeg, fordi de aktuelle temaer er væsentlige for at forstå den verden, der omgiver os, og former kommende generationers muligheder.

Hvilket andet EU-land rejser du helst til?

Italien gør verden smukkere og tilfører livet kvalitet i form af mad, kunst, kultur og historie. Italien er i al sin ufuldstændighed beviset på, at verden på trods af små tilbageslag bevæger sig i den rigtige retning mod frihed, demokrati og fællesskab.

Sammenlign svar

1

Det er en fordel for Danmark at være med i EU

EU er afgørende for dansk økonomi, dansk sikkerhed, og danske værdier. Langt de største udfordringer for Danmark kan kun løses sammen med resten af Europa. Klima, konflikter og migration kan ikke løses af de enkelte lande. Derudover er Europa tæt forbundet af vores fælles værdier som demokrati og menneskerettigheder.
Jan Werner Mathiasen
2

Danmark bør indføre permanent grænsekontrol og dermed træde ud af Schengen-samarbejdet

Fri bevægelighed er en præmis for et liberalt og demokratisk fællesskab EU-landene imellem. I stedet for at hegne os selv ind skal vi hellere udligne de sociale og økonomiske uligheder i og mellem de europæiske lande. Økonomisk, social og territorial samhørighed bør være et fokuspunkt for den kommende EU-kommission.
Jan Werner Mathiasen
3

16-årige skal have stemmeret til europaparlamentsvalget

De demokratiske traditioner er udfordret af lav valgdeltagelse i Europa. Derfor bør unge ned til 16 år kunne stemme ved EP-valg. Jo før du stemmer jo oftere vil du fortsætte med at stemme fremover. De unge kan og vil godt tage ansvar, en lavere valgretsalder ved EP-valg kan styrke de demokratisk deltagelse i hele Europa.
Jan Werner Mathiasen
4

Samfundsnødvendige produkter som medicin og teknologi skal produceres i EU, også selvom de kan fås billigere andre steder i verden

EU bør generelt styrke samhandel i verden frem for at pakke sig ind i selvforsyning og toldmure. Kun i det omfang at vores afhængighed af produkter fra statsstøttede virksomheder i autokratiske lande stiger, bør EU regulere de liberale markedskræfter. Derudover bør politisk regulering af det indre marked kun ske ift. grøn omstilling og CO2-reduktionsmål.
Jan Werner Mathiasen
5

Ukraine skal tilbydes medlemskab af EU, når de lever op til de formelle betingelser om blandt andet demokrati og retsstat

Ukraine hører til i EU, men først når landet lever fuldt ud op til de politiske, økonomiske og administrative betingelser i Københavnskriterierne. Indtil da skal EU udbygge den nuværende associeringsaftale med fuld adgang EU-programmer inden for forskning, innovation og uddannelse. Lande med associeringsaftaler som Ukraine bør have fast repræsentation ved det Europæiske Råd.
Jan Werner Mathiasen
6

Et enkelt land skal ikke længere have veto-ret til at forhindre, at EU vedtager nye sanktioner mod andre lande

Sikkerhedspolitik er tæt knyttet til de enkelte staters suverænitet. Derfor bør EU i størst muligt omfang basere sin udenrigs- og sikkerhedspolitik på konsensus. Den politiske dialog er EU’s styrke og bør som udgangspunkt ikke undermineres af krav om flertalsafgørelser. Lande bør i stedet gives mulighed for at stå uden for aftaler uden at stemme imod dem.
Jan Werner Mathiasen
7

EU’s landbrugsstøtte skal afskaffes

Landbrugspolitikken er forældet og bør laves om hurtigst muligt. Landbrugsstøtten i sin nuværende form skal afskaffes, og midlerne bør anvendes til at omstille de europæiske landbrug til bæredygtighed og økologi. EU bør sætte CO2-afgift på landbrugsvarer, så incitamenter til den grønne omstilling styrkes i alle lande også uden for EU.
Jan Werner Mathiasen
8

EU bør fremme brugen af atomkraft som en bæredygtig energikilde

Atomkraft er nødvendig for at udfase de fossile brændstoffer. Lande der har erfaring med og vilje til at investere i atomkraft kan med fordel udbygge dette. På længere sigt vil sol- og vindenergi dog udkonkurrere atomkraft, hvorfor EU-midler bør prioritere de mere vedvarende energiformer.
Jan Werner Mathiasen
9

EU skal give mere økonomisk støtte til at udbygge togtrafikken på tværs af Europa

Togtrafik og anden kollektiv trafik er afgørende for at nå de krævede CO2-reduktioner. Der bør investeres massivt i højhastighedstog mellem Europas store byer, og priserne bør sættes væsentligt ned. Der kunne med fordel etableres timeafgange mellem storbyer på tværs af lande. Dette kræver både statslige, private såvel som fælleseuropæiske investeringer.
Jan Werner Mathiasen
10

EU skal nedjustere de grønne ambitioner, så erhvervslivet får længere tid til at omstille sig til EU's grønne krav

Den grønne omstilling bliver de frie markedskræfters svendeprøve. Netop nu tager Kina markedsandele inden for elbiler, vindmøller og solceller gennem statsstøtte og -styring. EU skal ikke sætte ambitionerne ned men i stedet skrue op for incitamenterne gennem regulering af adgangen til det indre marked, så den frie konkurrence styrkes og beskyttes.
Jan Werner Mathiasen
11

Danmark skal være fuldt med i EU’s udlændingepolitik, og derfor bør vi afskaffe retsforbeholdet

Danmark bør fremover ikke være halvhjertet med i det europæiske samarbejde. De udfordringer EU står overfor med ulovlig migration, organiseret kriminalitet og terror kan kun løses i fællesskab. Danmarks nuværende udlændingepolitik er på flere områder i strid med værdier, vores samfund bygger på og bør laves om.
Jan Werner Mathiasen
12

EU's økonomiske støtte til afrikanske lande skal gøres afhængig af, at de medvirker til at bremse migration til Europa

Det er en forfejlet strategi at hegne EU ind i pigtråd og politisk-økonomiske aftaler om asylstop med autokratiske regeringer i Tyrkiet og Nordafrika. EU skal investere i en bæredygtig fremtid for ungdommen i de afrikanske lande. Migration kan kun håndteres ved, at de socioøkonomiske vilkår for befolkningerne gøres væsentligt bedre.
Jan Werner Mathiasen
13

Danmark skal stille soldater til rådighed til en kommende europæisk indsatsstyrke på 5.000 mand

Danmark bør bidrage til Europas sikkerhed og gerne i samarbejde med de øvrige nordiske lande. Som et af meget få EU-lande har Danmark både evnerne og den politiske vilje til at intervenere militært uden for Europa. De evner skal styrkes i det kommende Forsvarsforlig.
Jan Werner Mathiasen
14

Danmark skal erstatte kronen med euroen

Der er ikke økonomiske fordele ved at indføre euroen, da kronen er låst til euroen gennem fastkurspolitikken. Danmark opnår begrænset politisk indflydelse på pengepolitikken ved at indføre euroen, så det virker mere som symbolpolitik at være for eller imod.
Jan Werner Mathiasen
15

EU skal regulere hvilke strategisk vigtige teknologier, medlemslandene må eksportere

EU bygger på liberale værdier og skal i videst muligt omfang styrke den internationale handel frem for at beskytte egne industrier med regulering og forbud. Kun i det omfang at handel med autokratiske lande udgør en konkret sikkerhedsrisiko, bør markedskræfterne reguleres. EU skal arbejde for friere handel mellem demokratiske lande.
Jan Werner Mathiasen
16

EU skal ikke optage flere nye medlemslande

EU er et europæisk politisk og økonomisk samarbejde, som fremover skal holde sammen på kontinentet. Politisk og økonomisk integration af andre lande skaber demokrati og styrker de internationale regler og konventioner. EU har siden 1958 skabt fred og velstand til Europa og skal udbrede dette fremover, ved at optage de lande der kan og vil være en del af EU.
Jan Werner Mathiasen
17

Tyrkiet skal ikke længere være kandidat til at blive medlem i EU

EU-kandidatlande bevæger sig på trods af mindre tilbagefald generelt i en mere demokratisk retning. For mange lande er EU-aftalerne med til at styrke de politiske oppositioner. EU skal ikke svigte den tyrkiske opposition eller de demokratiske kræfter, men fastholde dialogen og arbejdet frem mod et Tyrkisk EU-medlemskab. Særligt nu hvor oppositionen til Erdogan har sejret ved mange lokalvalg
Jan Werner Mathiasen
18

EU skal stramme reglerne for dyretransporter, så de ikke varer længere end otte timer

Dyrevelfærd skal styrkes og derfor skal EU regulere de enkelte lande og transportbrancherne. Samtidig bør EU ændre landbrugsstøtten så ’urentable’ dyrebesætninger langt fra slagterierne ikke længere kompenseres økonomisk.
Jan Werner Mathiasen
19

EU skal vedtage fælles stop for udvinding af fossile brændstoffer senest i 2030

Klimaet er ubetinget prioritet nummer et for den kommende EU-kommission. Udfasning af fossile brændstoffer er afgørende for at CO2 reduktionerne kan nås. Derfor skal EU-lande stoppe med udvinding af olie og gas i dette årti og investere massivt i vedvarende energi.
Jan Werner Mathiasen
20

Det samlede landbrugsareal i EU skal mindskes for at gøre plads til mere vild natur

Vores natur er under pres af mange års overforbrug. Vi er nødt til at sætte forbruget ned og vækste mere bæredygtigt fremover. Derudover skal vi genoprette naturen ved at reducere landbrugsområderne, mindske anvendelsen af kemikalier og giftstoffer. Vores natur og havmiljø er en gave, som vi har lånt af næste generation og kræver handling nu.
Jan Werner Mathiasen
21

Det er godt, at EU vil ændre reglerne, så det i nogle tilfælde bliver tilladt at jage ulve i Danmark

Ulvens tilbagekomst i Danmark er et positivt tegn i en ellers generel tilbagegang for biodiversiteten. I stedet for at bekæmpe naturen, bør vi understøtte den ved at opbygge naturområder, hvor biodiversiteten for en gang skyld blomstrer.
Jan Werner Mathiasen
22

Udlændinge skal kunne købe sommerhuse i Danmark

Selvfølgelig skal udlændinge kunne købe en feriebolig i Danmark. For at sikre større udnyttelsesgrad af den europæiske boligmasse, kan EU med fordel vedtage regler for belægningsprocenten af privatejede ferieboliger. Boligmassen i EU udgør immervæk en stor del af den samlede CO2-udledning.
Jan Werner Mathiasen
23

EU skal oprette modtagecentre for asylansøgere, som skal ligge uden for Europa

Asylcentre uden for Europa kan mindske den ulovlige migration og de kriminelle netværk, der tjener på denne. Det er afgørende at asylcentre overholder konventionerne og ikke medvirker til at styrke regimer i tredjelande. Migration kan kun håndteres ved at investere i en bæredygtig fremtid for Afrikas voksende befolkning. Det er her, at EU bør fokusere.
Jan Werner Mathiasen
24

EU skal øge antallet af redningsaktioner i Middelhavet

EU har et ansvar for at beskytte migranter til søs og samtidig bekæmpe de menneskesmuglere, der tjener på andres nød. Frem for at opbygge et Fort Europa med politiske aftaler i tredjelande, bør EU række hånden ud til de folkerige lande i Afrika og skabe bæredygtige eksistensgrundlag for deres befolkninger.
Jan Werner Mathiasen
25

Det er godt, at EU har fastsat et minimum for øremærket barsel til mænd

Det bør som udgangspunkt være familierne selv, der indretter deres liv og hverdag, som det passer dem. Men da kvinder - også af strukturelle årsager som lønulighed og karrieremuligheder - tager 9 gange så meget barsel som mænd, kan politisk regulering være nødvendig for at ændre arbejdsmarkedet og indgroede sociale traditioner.
Jan Werner Mathiasen
26

Lande skal kunne trækkes i EU-støtte, hvis deres lovgivning diskriminerer seksuelle minoriteter

Politisk dialog er EU’s styrke og bør som udgangspunkt ikke svækkes af sanktioner og eksklusionsordninger. I stedet for at sanktionere stater, der ikke overholder Københavnskriterierne, bør EU belønne de, der gør. Dette vil styrke fællesskabet og udligne den sociale og økonomiske ulighed i og mellem EU-landene, som ligger bag den tiltagende politiske diskrimination.
Jan Werner Mathiasen
27

EU skal kunne gribe ind i landenes håndtering af pandemier eller andre grænseoverskridende sundhedstrusler

EU skal fokusere på fælles retningslinjer og styrkelse af samarbejdet om pandemier og sundhedstrusler frem for at gribe regulerende ind i enkeltstaters politiske frihed. COVID-19 påviste, at staternes håndteringer på trods af nationale forskelle faktisk mindskede smitten i og mellem EU-landene. EU bør fremover udbygge det internationale samarbejde om globale sundhedstrusler i rammen af WHO.
Jan Werner Mathiasen
28

Vi skal fokusere mere på EU end USA som udenrigs- og sikkerhedspolitisk allieret

EU skal opbygge den strategiske autonomi, men ikke på bekostning af det transatlantiske samarbejde. USA er og bliver EU’s tætteste allierede, når det gælder sikkerhed, udenrigsøkonomi og demokratiske værdier. Kun ved at styrke det internationale samarbejde mellem demokratier kan regimer og populisme bekæmpes. Vi skal styrke 75 års vellykket samarbejde frem for at sikre EU mod fire år med Trump.
Jan Werner Mathiasen
29

EU bør have en ny traktat for at gøre samarbejdet mere effektivt

På længere sigt, men ikke nu. De kommende fem år, skal EU få indfaset eksisterende love og beslutninger. Dermed er EU bedre i stand til at optage flere medlemmer som Ukraine og landene på Vestbalkan, når de lever op til Københavnskriterierne. Særligt kriterier for demokrati, retsstat, menneskerettigheder og respekt for og beskyttelse af mindretal skal styrkes i en kommende traktat.
Jan Werner Mathiasen
30

Det er godt, at EU lovgiver om kønskvoter i virksomheders bestyrelser

EU og stater bør som udgangspunkt ikke blande sig i virksomheders ledelse. Det bør være kvalifikationer og kompetencer, der afgør, hvem der indtræder i bestyrelser. Dog er det påfaldende, hvor få kvinder der sidder i bestyrelserne. Nogle gange skal EU give et puf, hvis arbejdsmarked og erhvervsliv skal udvikles.
Jan Werner Mathiasen
31

EU skal fremme, at der i offentlige udbud stilles krav om ordentlige arbejdsvilkår

EU skal skabe ordentlige konkurrencevilkår samtidig med at arbejdsvilkår styrkes på tværs af landene. Udbudsdirektivet kan med fordel udbygges med regler for et inkluderende arbejdsmarked, social ansvarlighed, bæredygtighed og flere praktikpladser for lærlinge og studerende.
Jan Werner Mathiasen
32

EU skal forbyde TikTok

Sociale medier og informationssystemer skal under udvidet demokratisk kontrol. EU bør regulere anvendelsen af algoritmer og indhold på elektroniske platforme, så de ikke anvendes til desinformation eller skaber afhængighed. Der bør også indføres krav om ID ifm oprettelse af brugerprofiler på sociale medier mm.
Jan Werner Mathiasen
33

EU's budget bør vokse yderligere

EU skal have flere midler til finansiering af større infrastrukturprojekter inden for fx transport- og energisektorerne. Derudover skal EU kunne finansiere forsknings- og udviklingsprojekter inden for vedvarende energi, robotteknologi, kunstig intelligens og informationssystemer. EU bør få flere midler fra CO2-kvoter, indføre en CO2-adfgift på forbrugsvarer og udstede flere EU-obligationer.
Jan Werner Mathiasen
34

EU skal anerkende Palæstina som stat

EU skal arbejde for en tostats-løsning, hvori en selvstændig palæstinensisk stat oprettes side om side med den israelske stat, og hvor begge stater har hvert deres territorium. Det er den eneste vej til en bæredygtig politisk relation mellem Israel og det Palæstinensiske Selvstyre og fred i regionen.
Jan Werner Mathiasen
35

Det skal være sværere for studerende fra andre EU-lande at få adgang til SU, når de studerer i Danmark

Studerende fra andre EU-lande bør have samme vilkår som danske statsborgere. Det er afgørende at Danmark kan tiltrække udenlandske talenter gennem et internationalt studiemiljø i Danmark. Dansk erhverv har brug for arbejdskraft og flere studerende fra EU-lande skal fremover fastholdes i Danmark.
Jan Werner Mathiasen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024