Bygma: SMV-håndværkerne betaler prisen for den grønne omstilling i byggebranchen
SMV-håndværkerne står uden fyldestgørende hjælp til den grønne omstilling og de krav, det stiller til byggeriet. Det har skabt stor forvirring og SMV'erne har derfor svært ved at komme med på klimarejsen i praksis. Derfor bør politikerne afsætte endnu flere støttemidler til grøn opkvalificering af denne gruppe, skriver Elnaz Ehsani.
Elnaz Ehsani
klima- og bæredygtighedschef hos BygmaDe danske SMV’er indenfor bygge- og anlægsbranchen herunder SMV-håndværkerne tæller mere end 34.600 virksomheder, svarende til mere end 99,5 procent af markedet. Derfor har de afgørende betydning for den grønne omstilling i byggebranchen.
Men SMV-håndværkerne oplever mangel på information og har svært ved at komme med på klimarejsen i praksis. Det har konsekvenser for den enkelte håndværker og ikke mindst for miljøet.
Kompleksiteten af klimakravene er enorm, og mange spørgsmål ryger vores vej, når vi på daglig basis møder SMV-håndværkerne i vores 63 bygge- og proffcentre landet over.
Spørgsmål som: hvad betyder klimakravene konkret for min forretning? Vilkårene for at drive forretning er svære i øjeblikket, hvor kan jeg søge mere viden om bæredygtighed? Jeg vil gerne bidrage til klimaet, men hvordan griber jeg bedst muligt opgaven an?
Alene i efteråret havde vi 2000 SMV-håndværkere igennem, som alle søgte viden om de nye klimakrav i bygningsreglementet. Og jeg kan godt forstå, at de er forvirrede.
Selvom de nye klimakrav ikke omfatter en grænseværdi for byggeprojekter under 1000 kvadratmeter, som SMV-håndværkerne oftest arbejder på, så stilles der fortsat krav om klimadokumentation på byggerierne.
Det er særligt i beregningen af livscyklusvurderinger (LCA-beregninger), der angiver et byggeris samlede CO2-udledning, og ved levering af miljøvaredeklarationer (EPD’er) samt ved angivelse af mængder af de produkter, SMV-håndværkerne benytter på deres projekter, at der opstår problemer.
SMV-håndværkerne betaler prisen
Når vi taler med SMV Danmarks brancheorganisation for håndværkere, Dansk Håndværk, der repræsenterer godt 1000 håndværksvirksomheder, hører vi det samme: Politikernes fokus på vejledning af arkitekter og rådgivere har efterladt SMV-håndværkerne og andre aktører i branchen uden fyldestgørende hjælp til den grønne omstilling, og det har skabt stor forvirring.
En helt konkret udfordring, vi ofte hører om ude i bygge- og proffcentrene, er ansvarsplacering af LCA-beregninger.
Bygherren, der i sidste ende er ansvarlig for LCA-beregninger på sine byggerier, får stort set altid en rådgiver til at foretage beregninger på store projekter, men når det kommer til de mindre projekter, så opstår der tvivl om, hvem der har ansvaret for at foretage beregningerne.
SMV-håndværkerne oplever mangel på information og har svært ved at komme med på klimarejsen i praksis
Elnaz Ehsani
Det er derfor ikke sjældent set, at SMV-håndværkerne bliver mødt med krav om LCA-beregninger, og det hverken skal eller kan langt størstedelen levere på.
Derfor føler de sig nødsaget til at hyre rådgivere til at beregne LCA’erne korrekt, hvilket æder af deres overskud, eller også laver de dem selv, og så opstår der fejl.
Det er fejl, som i følge Dansk Håndværk kan have den konsekvens, at bygherren tilbageholder dele eller hele entreprisesummen, når ibrugtagningstilladelsen ikke bliver frigivet på grund af fejl i LCA-beregningen.
Dette er blot én situation af mange, vi hører om, som kan undgås, hvis vi får dækket det store vidensbehov, der tydeligvis er hos SMV-håndværkerne og de øvrige brancheaktører involveret i mindre byggeprojekter.
Brug for mere viden
Myndighedernes støttepuljer til opkvalificering af særligt SMV’erne falder altså på et tørt sted, men der er brug for en langt større indsats, hvis vi skal give de ivrige SMV- håndværkere en chance for at tage del i den grønne omstilling under rimelige vilkår.
Hos Bygma har vi iværksat adskillelige initiativer, der har til hensigt at imødese det store vidensbehov, der er hos SMV-håndværkerne.
Lige nu er vi for eksempel i fuld gang med at videreuddanne et internt korps af bæredygtighedsambassadører, der gennem en lang række interne kurser bliver opkvalificerede til at kunne svare på de mest gængse spørgsmål om bæredygtighed herunder helt konkret at kunne hjælpe vores kunder på vej med de nye klimakrav.
Derudover lancerede vi i december en online vidensplatform, hvor håndværkerne kan søge information om den grønne omstilling i byggebranchen. Vi forventer, at den viden, vi kan bidrage med på daglig basis i bygge- og proffcentrene og online, kan hjælpe med at dæmme op for den store forvirring og nervøsitet, der er i markedet lige nu.
Private initiativer som disse kan dog langt fra stå alene, hvis vi skal nå i mål med Danmarks klimaambitioner. Vi kigger derfor til politikerne for at få afsat endnu flere støttemidler til grøn opkvalificering af en overset gruppe.