Danmark og Sydafrika skal være partnere i den grønne omstilling
På topmødet mellem EU og Den Afrikanske Union har Danmark indgået et grønt strategisk partnerskab med Sydafrika. Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at det er en vigtig brik i at bekæmpe klimaforandringerne i Afrika - og at det er godt for danske arbejdspladser.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistThomas Lauritzen
Europa-analytikerUnder topmødet mellem EU og Den Afrikanske Union (AU) har Danmark og Sydafrika indgået et samarbejde om at bekæmpe klimaforandringerne.
I løbet af topmødets to dage i Bruxelles har de to unioner haft travlt med at debattere vacciner, mens de europæiske ledere også har skullet bruge tid på at forholde sig til en mulig russisk invasion af Ukraine.
Men statsminister Mette Frederiksen fandt altså også fredag tid til at trykke hånd med Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, for at indgå et partnerskab.
"Sydafrika er en stor udleder af CO2 og en meget vigtig partner i at bekæmpe klimaforandringerne i Afrika," siger Mette Frederiksen og fortsætter:
"At vi nu for alvor kan gå ind på det afrikanske kontinent med et partnerskab, som er grønt i hele sit fundament og med et stort fokus på private investeringer og dermed arbejdspladser i Danmark, er et rigtig fint resultat."
Aftalen er Danmarks første grønne strategiske partnerskab med et afrikansk land og flugter meget godt med tidligere meldinger fra regeringen om dens globale klimaindsats, hvor indgåelsen af grønne partnerskaber er et centralt mål.
Partnerskabets konkrete indsatser vil senere fremgå af en handlingsplan, som blandt andet kommer til at handle om vedvarende energi i elnettet, udveksling af viden og erfaringer inden for udvikling af bæredygtige byer og et styrket samarbejde i fødevaresektoren, hvor unge sydafrikanske landmænd skal udvikles gennem træningsforløb.
Muligheder for dansk erhvervsliv
Partnerskabet med Sydafrika er offentliggjort under et halvt år efter, at Danmark indgik et lignende partnerskab med Indien.
Danske klimaløsninger er i høj kurs, fortæller Mette Frederiksen.
"Vi skal have bragt CO2-udledningerne ned, og det er vigtigt, at der bliver lavet konkrete partnerskaber, som har værktøjerne. Det gode for Danmark er, at på grund af vores dygtige virksomheder, forskere og danske lønmodtagere har vi mange af de svar, som resten af verden efterspørger," siger hun.
Klimaet og klodens velbefindende er den primære årsag til indgåelsen af partnerskabet, understreger statsministeren, men fortæller imidlertid også, at der kan være gode sidegevinster for dansk erhvervsliv.
"Hvis man kigger på det med snævre danske briller, er der yderligere mulighed for eksport og dermed danske arbejdspladser. Derfor er koblingen, hvad angår den private sektor og private investeringer, helt afgørende," siger hun.
Udover Indien og Sydafrika har Danmark også strategiske partnerskaber med Kina, Japan, Sydkorea, Indonesien og Mexico. Det er planen, at også disse partnerskaber fremover skal have en grøn handlingsplan.