European Energy: Regeringen forholder sig ikke til ny viden om edderfugle og havvindmøller
Der er plads til både havfugle og havvindmøller i Smålandsfarvandet. De er ikke hinandens modsætninger, men kan leve side om side. Derfor er det frustrerende, at regeringen ignorerer vores faglige rapporter og ikke forholder sig til den nyeste viden på området, skriver Knud Erik Andersen.
Knud-Erik Andersen
Adm. direktør, European EnergyI forrige uge kunne vi hos European Energy fremsende vores seneste rapport om sameksistens mellem edderfugle og havvindmøller udarbejdet i samarbejde med konsulenthuset WSP. Rapporten kigger nærmere på, hvordan dykanden edderfugl lever ved og omkring de havvindmøller, som blev rejst ved Sprogø op til klimatopmødet i København i 2009.
I rapporten sammenlignes fugletællinger fra i år med fugletællinger for samme område omkring vindmøllerne, som blev gennemført tilbage i 2008. Konklusionen i rapporten understreger, at der i dag er flere edderfugle i området, hvor der i mellemtiden altså er blevet rejst havvindmøller.
Det tydeliggør, at edderfuglen ikke bliver fortrængt af havvindmøller, men tværtimod lever side om side med dem. Vores vurdering er, at det blandt andet kan skyldes, at edderfuglene elsker at spise de mange blåmuslinger, som har fundet sig til rette på vindmøllernes fundamenter under havoverfladen.
Edderfugle bliver ikke skræmt væk
Rapporten kommer i forlængelse af, at Cowi tilbage i november leverede en anden rapport om eksistensen af edderfugle ved de to store kystnære havvindmølleparker Rødsand 2 og Nysted, som ligger syd for Lollands kyst.
Vi har gentagne gange anmodet flere ministre om at mødes for at fremlægge og diskutere konsulentrapporterne, men uden held. I stedet håber vi, at Folketinget vil bede regeringen om, at de sætter sig sammen og finder en politisk løsning.
Knud Erik Andersen
Adm. direktør, European Energy
Den rapport konkluderede på samme måde, at edderfugle ikke bliver skræmt væk af områder med havvindmøller, og at antallet af edderfugle nogle år efter opførsel af havmølleparkerne, der består af 162 havvindmøller, væsentligt overgik det antal, der var i området, inden parkerne blev bygget.
Konsulenthusene Cowi og WSP Danmark er ikke hvem som helst. Vi har valgt at arbejde sammen med dem, fordi de begge har en professionel og fagligt forankret tilgang til deres arbejde og håndtering af data. Samtidig er de begge internationalt anerkendte konsulenthuse, som også har hjulpet staten med en række større infrastrukturprojekter.
Alligevel meldte Miljøstyrelsen hus forbi, da vi fremsendte den seneste rapport til dem i forrige uge. Svaret fra Miljøministeriet var, at ingen af de to rapporter indgår i Miljøstyrelsens arbejde, og styrelsen derfor ikke har haft anledning til at forholde sig nærmere til materialet.
Regeringen forholder sig ikke ny viden på området
Det er frustrerende af flere årsager. Først og fremmest, fordi den danske regering netop har foreslået at udpege Smålandsfarvandet til et større fuglebeskyttelsesområde for at passe på netop edderfuglen og af den årsag ikke ønsker at tillade havvindmøller i Smålandsfarvandet.
Derudover er det problematisk, at regeringen ikke forholder sig til den seneste viden på området, som vi lægger frem på baggrund af nyeste indsamlede fugleobservationer.
Der har indtil videre ikke været meget forskning på dette område, men det er helt centralt for Danmark som samfund at få afklaret, at vindmøller og edderfugl altså ikke er hinandens modsætninger - snarere tværtimod - fordi vi i Danmark, i EU og i resten af verdenen står over for at skulle bygge mange havvindmølleparker over det kommende årti.
Vi har gentagne gange anmodet flere ministre om at mødes for at fremlægge og diskutere konsulentrapporterne, men indtil videre uden held. I stedet håber vi, at Folketinget vil bede regeringen om, at de sætter sig sammen og finder en politisk løsning på situationen.
Vi har hele tiden argumenteret for, at der er plads til både havfugle og havvindmøller i Smålandsfarvandet, og med disse rapporter i hånden er vi endnu mere overbeviste om, at edderfugle og vindmøller ikke er hinandens modsætninger, men kan leve side om side – også i Smålandsfarvandet.