Pape åbner for bindende klimamål for landbruget: ”Jeg tror, vi kan finde hinanden”

Konservatives Søren Pape Poulsen er ikke afvisende over for, at en landbrugsaftale med dem kan indeholde et bindende klimamål. ”Jeg har det sådan, at vi går ind i et rum, og så må vi jo tale om det,” siger han.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Morten ØyenKristine Korsgaard

Kravet om et bindende klimamål for landbruget er ikke noget, der får Konservative til at løbe skrigende væk fra landbrugsforhandlingerne.

Det fortæller Konservatives formand Søren Pape Poulsen oven på klimakravet, der blev udstukket af statsminister Mette Frederiksen (S) i weekenden og skal accepteres for at være med i en landbrugsaftale.

Jeg ved godt, at det udspil, vi er kommet med, sådan ender det jo ikke. Men det ender altså heller ikke med det, regeringen er kommet med.

Søren Pape Poulsen (K)
Partiformand

”Jeg har det sådan, at vi går ind i et rum, og så må vi jo tale om det,” siger Søren Pape Poulsen.

Han fortæller, at der ikke har været klimaforhandlinger med et bindende reduktionsmål for andre sektorer, men godt ved, at statsministeren er presset af at leve op til forståelsespapiret med støttepartierne fra sommeren 2019.

”Der står jo, at der skal være et bindende mål for landbruget, og derfor er Mette Frederiksen jo dybt presset og nødt til at sige det,” siger Pape.

Ifølge ham kan regeringen ikke komme i hus med en bred landbrugsaftale med bindende mål uden også at komme flere penge i posen. Han mener dog ikke selv, at han stiller med ultimative krav. 

"Jeg synes, den sag er alt for vigtig til, at vi ikke kommer derind for at lave en aftale."

Tror på en bred aftale
Tidligere på måneden spillede Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige ud med, at der bør lægges seks milliarder kroner til den forhandlingsramme, regeringen har præsenteret. De ekstra penge skal bruges til at hjælpe landmændene med at nå klimamål og EU’s miljøkrav mere skånsomt, uden det kommer til at koste en masse job.

Det handler landbrugsforhandlinger om

Forhandlingerne handler om at gøre noget ved to centrale udfordringer for dansk landbrugsproduktion.

  1. Landbruget står for en stor udledning af CO2, der er årsag til klimaforandringer. De nuværende forhandlinger indgår derfor som en del af regeringens større klimahandlingsplan, der har til formål at opnå klimalovens bindende målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030.
  2. Landbruget står også for en stor udledning af kvælstof, der er en central årsag til iltsvind og fiskedød i det danske vandmiljø. Danmark er i den forbindelse forpligtet til at gøre noget ved problemet inden 2027 på grund af EU's vandrammedirektiv.

Forhandlingerne tager i øvrigt udgangspunkt i følgende to passager fra forståelsespapiret bag regeringen:

  • "Et bindende reduktionsmål for landbruget skal forpligte erhvervet til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Landbrugsstøtten skal bruges aktivt som et redskab til at give landmænd incitament til at omstille til mere bæredygtig produktion og på den måde understøtte den grønne omstilling i erhvervet. En ny regering vil også tage initiativ til en jordreform, herunder udtagning af landbrugsjord til natur."
  • "Regeringen vil fremlægge en plan for implementering og efterlevelse af EU’s vandrammedirektiv."
    Vis mindre

Udspillet fra blå blok var til gengæld uden et bindende klimamål.

”Det må da være en drøm for en regering, at alle i oppositionen bare viser deres kort. Jeg ved godt, at det udspil, vi er kommet med, sådan ender det jo ikke. Men det ender altså heller ikke med det, regeringen er kommet med,” siger Søren Pape og tilføjer:

”Så må vi jo sætte os ind i et rum, hvor vi finder en løsning, og hvis bindende mål er det absolut vigtigste for socialdemokraterne, så må de jo fortælle os, hvor de skal være, og hvad vil de sende med af penge. De har sendt penge med til alle andre forhandlinger. Det er vi også nødt til at gøre her. Det nytter ikke noget, at de bare tager landbrugsstøtten, der i øvrigt i forvejen har kapitaliseret sig, og siger, så er det det, vi skal bruge. Og jeg tror godt, de ved det. Og jeg tror, vi kan finde hinanden.”

Bindende mål ikke det vigtigste
I blå blok var der diskussioner om et bindende mål skulle med i det borgerlige udspil, men det var der ikke stemning for. Det fik Kristendemokraterne til at stå uden for det blå udspil.

I vil jo gerne være det grønneste borgerlige parti. Hvorfor er det så vigtigt for jer, at der ikke er bindende mål på det her område?

”Vi synes sådan set bare, det er vigtigt at lave en fælles aftale om, hvor vi skal hen. Det er ikke sådan, at vi synes, at spørgsmålet om ’bindende mål eller ej’ er det vigtigste. Vi vil bare gerne hen et sted, hvor vi sikrer dansk fødevareproduktion og de mange følgeerhverv, der er omkring det. At der ikke er 14.000 arbejdspladser, der kommer i fare,” siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

”Og der har vi så alle borgerlige hugget en hæl og klippet en tå sammen og lavet et udspil, vi alle sammen kan stå på mål for. Og så skal vi jo ind i et forhandlingsrum.”

Ifølge Altingets oplysninger har flere partiledere været forbi finansminister Nicolai Wammen (S) i sidste uge for at vende landbrugsforhandlingerne. Det er regeringens ambition at nå en aftale inden Folketinget åbner i starten af oktober.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024