Pape til landsråd: Klimaet skal reddes på den borgerlige måde
LANDSRÅD: Søren Pape Poulsen vil vise vælgerne, at klimaudfordringerne kan løses uden skatter og afgifter. Samtidig opfordrer partiformanden partierne i blå blok til at melde sig helhjertet ind i klimakampen.
Simon Lessel
RedaktørJeppe Sahlholdt
JournalistpraktikantVælgerne skal fremover vælge mellem den borgerlige eller den socialistiske måde at løse klimaudfordringerne på. Førstnævnte betyder vækst og arbejdspladser, mens alternativet er skattestigninger, straf og afgifter.
Venstrefløjen har længe forsøgt at bilde os ind, at vi kun kan redde klimaet ved at hæve skatterne. Ved at mindske væksten. Og begrænse den personlige frihed. Men der er en anden vej.
Søren Pape Poulsen
Formand, Konservative
Sådan lød det fra Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, fra talerstolen til partiets landsråd i Herning Kongrescenter.
"Venstrefløjen har længe forsøgt at bilde os ind, at vi kun kan redde klimaet ved at hæve skatterne. Ved at mindske væksten. Og begrænse den personlige frihed. Men der er en anden vej," betroede Søren Pape Poulsen tilhørerne i salen.
Partiformanden gjorde det klart for de fremmødte, at den borgerlige og konservative vej ud af klimakrisen er at følge Dansk Industris anbefalinger fra en nyligt udgivet rapport. Ved at investere 16 milliarder kroner i den grønne omstilling kan antallet af arbejdspladser boostes, uden at det går ud over væksten, lyder kalkulen.
Betingelsen for, at Konservative kan bakke op om en bindende klimalov, er derfor simpel, forklarede Pape. Det skal ske "uden tab af arbejdspladser, uden at smadre væksten."
Vil erstatte Enhedslisten
Herning har været epicenter for begivenhederne i dansk politik de seneste uger.
Først gik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, bodsgang og lovede mere magt til baglandet. Senest samme sted gik Jakob Ellemann-Jensen landgang på scenen som nyudnævnt partiformand.
Og i dag opfordrede Søren Pape Poulsen så til fællesgang blandt de blå partier på klimadagsordenen. Nærmest som et svar på ekkoet fra klapsalverne i sidste uge, adresserede Pape den nye partiformand i Venstre, der som det eneste parti sammen med Nye Borgerlige endnu ikke har tilsluttet sig målsætningen om at mindske Danmarks udslip af drivhusgasser med 70 procent.
"Jeg vil gerne opfordre alle borgerlige partier til at melde sig fuldtonet ind i klimakampen," lød det med slet skjult henvisning fra partiformanden.
Partiets mandatfordobling ved valget har samtidig skabt en situation, hvor partiet er klar til at lave aftaler hen over midten på klimaområdet. Såfremt førnævnte betingelser er opfyldt.
"Vi står klar. Vi har tolv mandater og kan erstatte Enhedslisten. Det giver regeringen mulighed for et andet flertal. Som vi selvfølgelig vil tage os betalt for at stille til rådighed," lød en af flere hilsner til Mette Frederiksens regering.
Tid til konservative klassikere
Der blev også levnet plads til et par andre konservative klassikere i talen.
For det første gentog Pape budskabet fra sidste landsråd og opfordrede til at dele debatten om udlændingepolitikken op i stram og fornuftig. Det ufornuftige i den nuværende måde, tingene er mudret sammen på, er, ifølge Pape, at det blokerer for, at danske virksomheder kan tiltrække den nødvendige arbejdskraft.
"Virksomhederne har brug for arbejdskraft. Der er medarbejdere i danske virksomheder, som undrer sig over, at den amerikanske eller indiske it-medarbejder ikke kan få lov til at arbejde og bidrage i Danmark. Det undrer også mig."
For det andet vil Pape genstarte debatten om velfærd med en klassisk konservativ måde at anskue velfærd på. Velfærd skal opgøres i kvalitet og ikke milliarder, forklarede Pape og lod ikke nogen i salen være i tvivl om, at Venstres aflysning af nulvækst til fordel for milliardtunge velfærdsløfter ikke huer Konservative.
"Det er ikke størrelsen på de offentlige udgifter, der definerer, hvor godt vi har det. Hvis vi borgerlige tror på det, er vi jo faldet i venstrefløjsgryden," lød det fra Pape, der efterfølgende igen opfordrede den nye partiformand i Venstre til at "lade fornuften vende tilbage" i Venstre.
"Vi håber, at du vil trække Venstre i retningen af os i det borgerlige Danmark, der vil lette skatten og ikke gøre den offentlige sektor dyrere og dyrere," sagde Pape.
Opgør med afgift på familieejede virksomheder
S-regeringens planlagte forhøjelse af arveafgiften for familieejede virksomheder er heller ikke gået Søren Papes næse forbi.
"De (venstrefløjen, red.) forsøger at tegne et billede af, at skatten på generationsskifte handler om meget få ekstremt velhavende danskere. Men det er ikke det sande billede," sagde Pape.
Den tidligere VLAK-regering lempede i 2017 generationsskifteskatten. Den skulle frem mod 2020 gradvist sænkes fra 15 procent til 5 procent. I øjeblikket er satsen 6 procent, og det er den lempelse, som den nye S-regering planlægger at tilbagerulle. Men ikke, hvis det står til Søren Pape Poulsen. Her bliver der ikke tale om en mulig aftale hen over midten med konservative mandater.
"Skatten på arv er et bittert og vredt projekt, som tiltaler dem, der ikke kan tåle, at andre har succes. Men man kan ikke bygge et lykkeligt land på jalousi," tordnede Pape, inden han på falderebet også levnede plads til et enkelt nyt forslag blandt de mange gamle travere.
Konservative vil droppe al modregning i folkepensionen, hvis "ældrestyrken" vil bidrage på arbejdsmarkedet.
"I dag bøvler folk med skatteregler og bureaukrati, hvis de vil lægge nogle timer på arbejdet, efter de egentlig er gået på pension. De regler skal afskaffes."