Debat

Forsker: Planter, planet og profit er fremtiden for dansk landbrug

Det er nu, politikerne skal have modet til at understøtte den spirende transformation af det danske landbrugs- og fødevaresystem, skriver Christian Bugge Henriksen.

Mere
plantebaseret fødevareproduktion er ikke kun godt for planeten, men vil også
kunne gøre dansk landbrug mere robust samt bidrage til både jobskabelse og
profit, skriver Christian Bugge Henriksen.
Mere plantebaseret fødevareproduktion er ikke kun godt for planeten, men vil også kunne gøre dansk landbrug mere robust samt bidrage til både jobskabelse og profit, skriver Christian Bugge Henriksen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christian Bugge Henriksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forhandlingerne om en klimaplan for landbruget er efter alt at dømme ved at nærme sig en afslutning, og forhandlerne er efter sigende blevet bedt om at holde kalenderen fri de næste par dage.

Aftalen bliver afgørende for, hvordan dansk landbrug kommer til at udvikle sig i fremtiden, og vi er mange, der afventer det endelige resultat med spænding.

Det gør ikke mindst alle aktører i den danske landbrugs- og fødevaresektor og de mange virksomheder og forskningsinstitutioner, der har bidraget til den omfattende AgriFoodTure Roadmap, som er en køreplan for bæredygtig transformation af det danske landbrugs-og fødevaresystem, der i maj måned blev indsendt til Innovationsfonden af SEGES i fællesskab med Københavns Universitet, DTU og Aarhus Universitet.

Mest mulig vækst, klima og miljø for pengene

Hele den danske landbrugs- og fødevaresektor bakker op om behovet for forskning og innovation inden for plantebaseret fødevareproduktion. 

Christian Bugge Henriksen
Lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet

Institutionerne bag AgriFoodTure Roadmap er efterfølgende blevet inviteret til at indsende en partnerskabsansøgning til Innovationsfonden, hvor de kommer med deres bud på, hvordan et samlet budget på 195 millioner kroner kan skabe mest mulig vækst, klima og miljø for pengene.

I AgriFoodTure Roadmap har vi arbejdet med fire hovedspor: arealanvendelse, animalsk baseret, plantebaseret og bioteknologisk fødevareproduktion.

Disse hovedspor er helt bevidst vægtet nogenlunde ens i en erkendelse af, at vi bliver nødt til at satse massivt på forskning og innovation inden for alle fire spor, hvis vi skal nå målet om at reducere drivhusgasemissionerne med 70 procent inden 2030 samt styrke miljø og natur, samtidig med at vi øger konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv og industri.

Enormt potentiale for plantebaseret fødevareproduktion

Det samme princip bør tages i anvendelse ved udarbejdelsen af en klimaplan for landbruget. Der er simpelthen ikke råd til, at vi ikke foretager de nødvendige offentlige og private investeringer, der skal til for at sikre en udvikling af alle fire spor.

I AgriFoodTure Roadmap er det således anslået, at der vil være behov for investeringer på tre milliarder kroner om året frem mod 2030 (heraf 600 millioner om året fra offentlige fonde) for at indfri det enorme potentiale for mere plantebaseret fødevareproduktion i Danmark.

Vi har estimeret, at der vil kunne skabes mellem 9.000 og 27.000 nye arbejdspladser indenfor fødevaresektoren, hvis det lykkes Danmark at opnå mellem en og tre procent af det globale marked for plantebaserede fødevarer. Med de nyeste markedsfremskrivninger fra Bloomberg vil jobskabelsespotentialet kunne være helt op til mellem 20.000 og 60.000 nye jobs. 

Samtidig vil en dansk produktion af sunde og velsmagende plantebaserede fødevarer fremstillet af proteinrige afgrøder dyrket af danske landmænd kunne erstatte forbruget af mellem 325.000 og 515.000 tons kød og reducere de globale drivhusgasudledninger med mellem 5,2 og 12,6 millioner to CO2-ækvivalenter.

Behov for store investeringer

Vi skal i gang nu med at udvikle en stærk og sammenhængende plantebaseret værdikæde, der kan matche fødevarevirksomhedernes behov for plantebaserede råvarer og ingredienser af høj kvalitet. 

Christian Bugge Henriksen
Lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet

Hele den danske landbrugs- og fødevaresektor bakker op om behovet for forskning og innovation inden for plantebaseret fødevareproduktion.

Der er ingen modstand fra erhvervet. Men der er behov for øremærkede investeringer i månelandingsklassen og en klar tilkendegivelse fra politikerne om, at de nødvendige rammebetingelser og incitamentsstrukturer vil blive etableret.

Vi risikerer nemlig at tabe det hele på gulvet, hvis vi ikke kommer i gang nu.

Både USA, Canada og Holland er langt fremme med hensyn til at prioritere forskning og innovation i plantebaserede fødevarer.

Vi har også her i Danmark en lang række start-ups og etablerede fødevarevirksomheder, der udvikler en bred vifte af produkter til det hastigt voksende globale marked for plantebaserede fødevarer.

Politikerne må bakke op

Men hvis vi skal have de danske landmænd med i det nye plantebaserede væksteventyr, kan vi ikke vente længere.

Vi skal i gang nu med at udvikle en stærk og sammenhængende plantebaseret værdikæde, der kan matche fødevarevirksomhedernes behov for plantebaserede råvarer og ingredienser af høj kvalitet. Ellers vil også danske plantebaserede fødevarer blive fremstillet fortrinsvis af importeret soja, og dansk landbrug vil blive koblet fuldstændigt af.

Planterne er en meget væsentlig del af fremtiden for dansk landbrug, og mere plantebaseret fødevareproduktion er ikke kun godt for planeten, men vil også kunne gøre dansk landbrug mere robust samt bidrage til både jobskabelse og profit i en tid, hvor indtjeningen fra den animalske fødevareproduktion tegner til at blive mere usikker.

Det er nu, politikerne skal have modet til at understøtte den transformation af vores fødevaresystem, som allerede spirer frem i landbrugs- og fødevaresektoren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024