Regeringen om nyt energiudspil: Vi ønsker et kursskifte
UDSPIL: Energien skal være grønnere og billigere. Det er ifølge regeringen målet med det nye energiudspil. Folketingets røde partier mener dog ikke, at det er effektivt nok.
Emma Qvirin Holst
JournalistDen nuværende energipolitik har brug for et kursskifte, og det indebærer, at den grønne energi skal være billigere.
Det er hovedbudskabet fra statsministeren og tre af hans ministre, der torsdag præsenterede regeringens nye energiudspil.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt havde i dagens anledning fundet et grønt slips fra garderoben, for der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen har store grønne ambitioner med det nye udspil.
”Vores ambitioner rækker videre. Regeringen ønsker et kursskifte i den danske energipolitik. Vores mål er, at Danmark vil være helt uafhængig af fossile brændstoffer i 2050, og vi på vejen derhen skal nå det mål i 2030, at mindst halvdelen af Danmarks energiforbrug skal komme fra vedvarende energi,” siger statsministeren.
Det vil regeringen blandt andet gøre ved at sænke el- og elvarmeafgifterne med samlet 3,5 milliarder frem mod 2024 og med opførslen af en af verdens største havvindmølleparker, der skal stå klar mellem 2024 og 2027.
”Med energiudspillet tager regeringen nogle ambitiøse skridt i retningen af at nå vores langsigtede klimamål. Og vi viser, hvordan vi kan nå målet om, at mindst halvdelen af Danmarks energibehov skal dækkes af vedvarende energi i 2030. Regeringens energiudspil er et nybrud i dansk energi og klimapolitik. For første gang får de danske familier og virksomheder både grønnere energi og lavere elregning,” siger Lars Chr. Lilleholt.
Mere havvind er på vej
Danmark har Europas højeste elregning, og det har ifølge statsministeren tidligere givet god mening, hvor grøn energi ikke kunne konkurrere med den sorte strøm. Men i dag forholder det sig anderledes i Danmark, hvor den grønne el er blevet økonomisk bæredygtig og i stand med at konkurrere med sorte energiformer.
”Det er en sænkelse af afgifterne, som vil give danskerne en lavere elregning, give virksomhederne bedre konkurrencemuligheder og i sidste ende gøre Danmark grønnere,” siger Lars Løkke.
Foruden en havvindmøllepark, der kan blive verdens største, og en lavere elregning, vil regeringen også afsætte en halv milliard om året efter 2024 til yderligere grønne indsatser. Og så skal der meget mere havvind på vej.
”Vi vil også etablere mere havvind. Parken kommer ikke til at stå alene. I 2022 vil vi tage stilling til, hvor meget havvind der skal til. Og der skal yderligere til frem mod 2030,” siger Lars Chr. Lilleholt.
Hvor meget det kommer til at koste af det økonomiske råderum, står lidt i det uvisse, da økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) havde glemt tallene hjemme i sit ministerium.
Selvom statsministeren ikke havde de nøjagtige decimaler med, fastslår han, at økonomien i udspillet er afstemt med den nyeste fremskrivning i dansk økonomi og forventningerne til den fremtidige vækst.
Kritikerne kalder det uambitiøst
Regeringens behov for at understrege sin grønne profil kan være affødt af oppositionens markante kritik, hvor det bliver sagt, at regeringen har en sort energi- og klimapolitik.
Lars Løkke valgte i hvert fald adressere kritikken i forbindelse med præsentationen.
”Siden systemskiftet i 2001 er andelen af grøn energi i Danmark tredoblet. Og i samme periode har Danmark haft en borgerlig-liberal regering i 13 ud af de 17 år. Det giver selvfølgelig ikke os, der står her, patent på den grønne udvikling, for den er skabt med brede forlig og brede aftaler. Men det viser, at det er helt sort, når de røde påstår, at blå regeringer ikke kan være grønne,” siger Lars Løkke Rasmussen.
Det får imidlertid ikke kritikken til at stilne af, og det nye udspil får også hårde ord med på vejen fra nogle af oppositionspartierne.
”Det er pinligt uambitiøst for landets grønne omstilling, og Danmark risikerer at sætte vores førerposition over styr og komme til at halte bagefter vores nabolande,” siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper i en pressemeddelelse.
Røde partier klar til forhandlinger
Alternativets politiske leder Uffe Elbæk efterlyser også flere ambitioner fra regeringen og melder sig klar til at skubbe udspillet i en grønnere retning i forbindelse med energiforhandlingerne.
Det samme gør SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der også kalder udspillet uambitiøst.
”Regeringen har præsenteret en tynd plan, som er meget langt fra det ambitiøse grønne rygstød, som Danmark har brug for. Det er skrabede løsninger på alle områder og tydeligt, at det er langt vigtigere for regeringen at give afgiftslettelser end at være ambitiøs, når det kommer til at løse klimaudfordringen og skabe arbejdspladser i vores seje grønne virksomheder. Det er brandærgerligt, ” siger Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.
Hos Radikale er tonerne over udspillet lidt mere positive, hvor energiordfører Ida Auken kalder det et fint, lille udspil, der er et ”nervøst skridt” i den rigtige retning. Hun går ligeledes til forhandlingerne for at gøre det endelige forlig mere grønt.
”Hvis man er venlig, kan man kalde det et lysegrønt udspil fyldt med sorte huller,” siger Ida Auken i en pressemeddelelse.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foretrækker et bredt forlig og har indkaldt alle Folketingets partier til forhandlinger.
For nu handler det udelukkende om energipolitik, men efter sommerferien vil regeringen også præsentere sin klimaplan.