Stor kortlægning: Alle spørger, hvor landbrugets magt i Venstre kommer fra. Her er svaret
Altinget har gennemgået 504 medlemmer af Venstre for at forstå, hvad landbrugets magt i og over Venstre handler om. Gå på opdagelse i hele kortlægningen her.
Katrine Falk Lønstrup
JournalistAlle er tilsyneladende enige om, at landbrugets magt over Venstre er stor.
Men hvor kommer den magt egentlig fra?
Det kan Altinget med en ny, omfattende kortlægning for første gang tegne et mere detaljeret billede af.
For mens landmændene udgør en forsvindende lille del af det samlede vælgerkorps – og bare tre procent af Venstres vælgere – ser det helt anderledes ud i store dele af partiorganisationen i det gamle bondeparti.
Det viser Altingets systematiske gennemgang af 504 personer, der sidder i alt fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen til kommuneforeningerne og de mindste lokale vælgerforeninger.
Kortlægningen fastslår, at landbruget udgør en stor og uomgængelig minoritet med en vidt forgrenet dominans i partiets organiserede bagland.
Du kan dykke ned i hele Altingets kortlægning af Venstre her. Og så kan du læse en analyse af, hvilket dilemma landbrugets magt i Venstre udgør for den kommende formand, Troels Lund Poulsen, og hele partiet her.
Sådan har vi gjort
Vi har undersøgt alle medlemmer af folketingsgruppen, forretningsudvalget og hovedbestyrelsen og alle Venstres borgmestre og medlemmer af Europa-Parlamentet. Derudover indgår alle formændene for Venstres kredsbestyrelser, kommuneforeninger, regionsbestyrelser og lokale vælgerforeninger.
Vi har dermed kortlagt store dele af Venstres partiorganisation. Der er en del personer, som sidder i flere forskellige foreninger eller bestyrelser i partiet, men vi har kortlagt i alt 504 forskellige medlemmer af Venstre.
Der er taget udgangspunkt i Venstres egen oversigt over formænd, der kan findes her. Enkelte lokale vælgerforeninger fremgår ikke af oversigten. De er medtaget, hvis det har været muligt at lokalisere dem på Venstres lokale hjemmesider eller sociale medier.
En person bliver regnet som tilknyttet til landbruget, hvis vedkommende, så vidt det har været muligt at identificere, er landmand eller tidligere landmand (og deltids/fritidslandmænd), er vokset op i et landmandshjem eller tidligere har været ansat i en virksomhed eller en interesseorganisation, der har en tæt forbindelse til landbruget.
Det gælder for eksempel DLG, Landbrug & Fødevarer, forskellige maskinstationer, der udlejer landbrugsmaskiner, eller virksomheder, der producerer æggebakker eller maskiner til tørring af minkskind.
For dem, der er vokset op i et landmandshjem, gælder det, at det er noget, de selv har lagt vægt på i for eksempel interview eller på kandidatprofiler.
Kortlægningen er baseret på research på primært Krak, Linkedin, Facebook, kandidatprofiler i forbindelse med folketings-, kommunal- regionsrådsvalg, CVR-registret, lokale medlemsblade, partiforeningers hjemmesider og interview i medier.
Der er ganske få personer, hvor det ikke har været muligt at finde ud af, om de er forbundet til landbruget. I de tilfælde indgår de pågældende personer i gruppen af medlemmer, der ikke har en forbindelse til landbruget.