Lise Bech
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Lise Bech (DD) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, hvordan affaldsforbrændingssektorens incitamenter til at investere i grønne teknologier påvirkes

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 115, Spørgsmål 40
Hvordan vurderer ministeren, at det påvirker incitamenterne til at investere i grønne teknologier i affaldsforbrændingssektoren som f.eks. CO2-fangst frem mod 2030, når aftalepartierne kan følge op med tiltag i sektoren, såfremt kapaciteten ikke udvikler sig som forventet?

Svar fra onsdag den 17. maj 2023
Først og fremmest vil jeg understrege, at der ikke er en modsætning mellem en reduktion i affaldsforbrændingssektoren og investeringer i C 2 -fangst på affaldsforbrændingsanlæg. Med de rette rammevilkår vil udbudsmodellen i forbrændingssektoren styrke det økonomiske incitament til installation af CO2-fangstanlæg væsentligt.

Arbejdet med de langsigtede rammevilkår for C 2 -fangst i affaldsforbrændingssektoren er fremrykket med henblik på at skabe hurtig afklaring herom. De langsigtede rammevilkår vil blive drøftet i slutningen af 2023. Bagefter kan anlæggene gøre op, om det giver mening at installere C 2 -fangst.

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at der kun skal etableres C 2 -fangst, hvor det giver mening. Konkurrenceudsættelsen bidrager til, at CCS ikke etableres på anlæg, der ikke er rentable.

Når et anlæg skal træffe en investeringsbeslutning – fx i C 2 -fangst - vil det være naturligt, at der laves en vurdering af anlæggets generelle konkurrencedygtighed i markedet. På den baggrund er det op til det enkelte anlæg at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at investere.

Det politiske ønske om at nedbringe kapaciteten i forbrændingssektoren og den aftalte linje i Klimaplanen om supplerende virkemidler medfører alt andet lige en vis usikkerhed for aktører i markedet. For alle virksomheder i konkurrenceudsatte sektorer gælder det dog, at der er en risiko for, at reguleringen kan blive ændret i fremtiden, og at det kan være til ugunst for virksomheden. Det bemærkes endvidere, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected]

www.kefm.dk der er en parallel i Aftale om grøn skattereform for industri mv. (2022), der indeholder aftalte genbesøg, hvor afgiftssatser kan justeres, hvis de aftalte afgiftssatser ikke medfører de forventede resultater.

Aftalepartierne bag klimaplanen er enige om, at der i 2024 gøres status på planer for etablering C 2 -fangstanlæg på forbrændingsanlæg.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024