Om  
Henrik Voldborg
Leif Lønsmann

Mindeord for meteorolog og tv-vært Henrik Voldborg (88)

Den tidligere meteorolog og tv-vejrvært Henrik Voldborg, Holte er død, 88 år, og fhv. DR-direktør Leif Lønsmann har sendt Altinget dette mindeord.

I 1947 oplevede Danmark noget, der i dag ville blive betegnet som ”ekstremt vejr”. Mandag den 20. januar blev Danmark fanget i ”et jerngreb af frost”, der varede i to måneder, inden tøvejret satte ind sidst i marts.

I Nærum sad en dreng på 10 år og betragtede naturens rasen udenfor vinduerne. Forældrene havde bemærket sønnens interesse for vejrliget, og juleaften 1947 fik han bogen ”Hvordan bliver vejret” i julegave.

Bogen blev udslagsgivende for Henrik Voldborgs liv og karriere. 15 år senere færdiggjorde han i 1962 en universitetsuddannelse og kunne kalde sig meteorolog.

Kort tid efter blev han en af Danmarks Radios første ”fjernsynsmeteorologer”. Dengang havde fjernsynet kun én ugentlig vejrudsigt. Den blev sendt lørdag aften, så seerne kunne planlægge søndagen, der dengang var ugens eneste fridag. Vejrkortet var tegnet med tavlekridt på en sort skoletavle.

Efter et par år afskaffede DR de faguddannede meteorologer til fordel for de nye ”studieværter”, og Voldborg røg så at sige ”ud i kulden”. Journalisterne fastholdt, at også vejret var nyhedsstof, som skulle behandles af journalister.

Da DR i 1988 - i lyset af konkurrencen fra TV 2 - efterlyste meteorologer med skærmtække, gjorde Voldborg til gengæld et voldsomt comeback, og han blev op gennem 1990’erne et af de allermest populære tv-ikoner. Med sine farvestrålende striksweatre satte han kulør på tv-apparaterne, og med sine sproglige nydannelser blev han en af de mest citerede tv-værter.

I slutningen af 1990’erne overvejede vi ved mere end én lejlighed at give ham DRs sprogpris for hans sproglige frembringelser, der omfattede begreber som ”æbleryster” om efterårsstorme og ”snurrebasser” om roterende skyformationer.

At en så vennesæl og folkekær person kunne møde kritik, er ikke til at forstå. Men Voldborg oplevede gentagne gange at komme i modvind hos seerne. De mange ”seer-storme” var dog i reglen kærligt ment og skyldtes primært, at hans krop dækkede for vejrkortet bag ham. Det fik kvindelige seere til strikkepindene, og han modtog en lind strøm af striktrøjer med forskellige vejrmotiver på, så han ikke kunne stå i vejen for vejret.

Især gik det ud over Bornholm, som blev dækket af hans maveparti, når han skulle pege på Jylland med sin pegepind. En seer fra Bornholm strikkede således en trøje med Bornholm på venstre side, så han kunne ”stå i Østersøen uden at skygge for solskinsøen”.

DR havde i mellemtiden indført en dress-code med jakke og slips for mandlige studieværter, men det anfægtede ham ikke. ”Det blev sendt rundt på e-mail, og det var jeg ikke en ørn til dengang”, har han senere indrømmet.

Voldborg gik på pension i 2001 men beholdt de mange sweatre, som han jævnligt viste frem for ugebladene. Nu har han lagt sweateren. Henrik Voldborg døde den 21. juli 2024, 88 år gammel.

Henrik Voldborgs død minder mig om et Ludvig Holberg-citat, han yndede at citere, senest i et interview i Kristeligt Dagblad i anledning af sin 80 års fødselsdag i 2016: ”Han døde roligt, for han vidste, at han havde været sit land en nyttig borger”.

Bisættelsen finder sted fredag 26. juli 2024 kl. 11 fra Nærum Kirke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Voldborg

Fhv. meteorolog, DR
meteorolog

Leif Lønsmann

Fhv. radiodirektør og chef for Koncerthuset, DR

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024