Mona Juul
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Mona Juul (K) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, hvad der sker, hvis der er et tab for kommunerne i forbindelse med konkurrenceudsættelsen og en kommune går konkurs

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 115, Spørgsmål 105
Vil ministeren som opfølgning på åbent samråd i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget om L 115 den 16. maj 2023 redegøre for processen i forhold til, hvad der sker, hvis og såfremt der er et tab for kommunerne i forbindelse med konkurrenceudsættelsen, og en kommune går konkurs, jf. L 115 – samrådsspørgsmål A og B?

Svar fra mandag den 22. maj 2023
Indledningsvist vil jeg oplyse, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyser, at i henhold til den juridiske litteratur kan en kommune ikke gå konkurs, jf. Den kommenterede styrelseslov, § 58, afsnit 1.5 og den deri omtalte henvisning til Erik Harder.

I den konkrete sag om konkurrenceudsættelse af forbrændingssektoren henvises der til svar på spm. 69 (L115) for så vidt angår sammenhængen mellem økonomien i et forbrændingsanlæg og kommunens økonomi.

Der blev med den politiske aftale om Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi fra 2020 afsat en pulje på 200 mio. kr. til at kompensere kommunerne for strandede omkostninger. Såfremt det viser sig, at puljen ikke er tilstrækkelig, indkaldes aftalekredsen til at drøfte en forøgelse af puljen.

De overordnede rammer for puljen fremgår af loven, herunder at puljen afsættes for årene 2026-2030, og at puljen kan dække, hvis kommunen har garanteret for lån eller hæfter direkte for restgælden, og at udbetaling kan ske efter afvikling af et forbrændingsanlæg med et beløb på op til 70 pct. af et tab. Den konkrete indretning af puljen, fx mht. nærmere regler om opgørelse af tab og prioritering af ansøgninger om midler skal fastsættes i en bekendtgørelse, jf. bok s 1.

Klim a-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected]

www.kefm.dk Boks 1 Juridiske rammer for pulj en Det f remgår af det lov f orslaget om ny organisering af f orbrændingssektoren, at: ”Klima-, energi- og forsyningsministeren kan inden for en pulje fastsætte regler om en ordning, hvorefter ministeren efter ansøgning fra en kommune kan meddele tilsagn om midler til delvis dækning af kommunens tab, hvis kommunen har garanteret for lån eller hæfter direkte for restgælden af anlægslån i affaldsforbrændingsanlæg (…), herunder om at udbetaling fra puljen kan ske efter afvikling af et affaldsforbrændingsanlæg med et beløb på op til 70 pct. af et tab. ” Det f remgår endv idere af lov en, at ministeren kan f astsætte nærmere regler om ordningen, herunder om f ølgende:

1) Opdeling af puljen.

2) Proces f or ansøgning om midler, herunder tidsf rister og f orm.

3) Betingelser og v ilkår f or udbetaling af midler, dokumentationskrav , opgørelse af tab og oply sningspligt.

4) Udv ælgelseskriterier og prioritering af ansøgninger om midler.

5) Of f entliggørelse af tildelte midler.

6) Annullering, ændring og bortf ald af meddelte midler.

7) Tilbagebetaling, herunder betaling af renter, og genanv endelse af midler.

8) Klageadgang, herunder at klager ikke kan indbringes f or anden administrativ my ndighed.

9) Klage ikke kan indbringes f or domstolene f ør klageinstansens af gørelse f orlægger.«

Anm.:

Kilde: Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven (Ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald) øsningen med puljen, mener jeg er en fornuftig løsning, hvor følgende forhold balanceres:



Der gives kompensation målrettet de kommuner, der rammes 

Der er incitamenter for kommunerne til at drive anlæggene så effektivt som muligt frem mod et evt. ned-luk.



Såfremt det viser sig, at puljen ikke er tilstrækkelig, indkaldes aftalekredsen til at drøfte en forøgelse af puljen Den nærmere udmøntning af bekendtgørelsen for puljen vil ske efter dialog med KL.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024