Farvel til 100 års erfaring: Disse borgmestre stopper efter næste kommunalvalg

Flere fremtrædende borgmestre har besluttet ikke at genopstille ved kommunalvalget i 2025. Tilsammen har de mere end 100 års erfaring på borgmesterkontoret. Få overblik over de afgående borgmestre her.

SF's Tonni Hansen, Socialdemokratiets Birgit S. Hansen og Venstres Ulrik Wilbek er blandt de borgmestre, som ikke genopstiller.
SF's Tonni Hansen, Socialdemokratiets Birgit S. Hansen og Venstres Ulrik Wilbek er blandt de borgmestre, som ikke genopstiller.Foto: Bo Amstrup, Bo Amstrup og René Schütze/Ritzau Scanpix
Agnes Ingeborg Weber Cortzen

Når krydset skal sættes ved næste kommunalvalg 18. november 2025, vil flere markante borgmestre ikke være at finde på stemmesedlen.

Seks Venstre-borgmestre, tre socialdemokrater og en SF'er giver kæderne videre, når kalenderen siger 2026.

Få overblik over de siddende borgmestre, der ikke genopstiller, her:

Niels Jørgen Pedersen (V), Thisted

Niels Jørgen Toft PedersenNiels Jørgen Pedersen meldte ud i august 2024, at han ikke genopstiller som borgmester i Thisted, hvor han har været borgmester for Venstre siden 2022 og siddet i kommunalbestyrelsen siden 2013.

"Jeg ved ikke, om der findes et ”rigtigt tidspunkt” at forlade politik, men jeg kan mærke, at det er det rigtige for mig ikke at tage en periode mere. Der er så mange ting, jeg gerne vil nå – udover politik," udtaler Niels Jørgen Pedersen til TV Midtvest.

Læs også

Hans Østergaard (V), Ringkøbing-Skjern

Hans Østergaard KristensenHans Østergaard har været borgmester i Ringkøbing-Skjern siden 2018 og siddet i byrådet siden 1997. I august 2024 meldte han ud, at han ikke ønsker at genopstille ved kommunalvalget næste år.

"Hjertet var absolut i tvivl, for jeg har været glad for jobbet som borgmester, men jeg har tænkt med den rationelle del og kan godt se at med min alder, var det bedst at sige stop," udtaler Hans Østergaard til TV Midtvest.

Læs også

Ulrik Wilbek (V), Viborg

Ulrik WilbekUlrik Wilbek meldte i januar 2024 ud, at han ikke genopstiller som Viborgs borgmester ved næste kommunalvalg. Han har været borgmester i Viborg siden 2018, og han er desuden formand for KL's socialudvalg og for Midtjyllands lufthavn.

Ulrik Wilbek har tidligere været landstræner for både mændenes og kvindernes håndboldlandshold, hvor han var med til at vinde danske medaljer ved flere internationale turneringer.

"Ved udgangen af 2025 har jeg været borgmester i otte år, og så tænker jeg, at det vil være rigtigt for mig, og måske også for Viborg Kommune, at jeg stopper," udtalte Ulrik Wilbek i en pressemeddelelse.

Læs også

H.C. Østerby (S), Holstebro

H.C. ØsterbyH.C. Østerby har siddet i Holstebros byråd for Socialdemokratiet i 24 år, og har siden 2010 været borgmester.

"Dåbsattesten lyver ikke, og selvom jeg har det rigtig godt, har jeg besluttet, at tiden er den rigtige nu. At være borgmester er en livsstil, som rækker langt, langt ud over "normal" arbejdstid, og jeg ser frem til at bruge min energi på noget andet og mindre tidskrævende," lød det fra H.C. Østerby i en pressemeddelelse.

Læs også

Peder Christian Kirkegaard (V), Skive

Peder Christian KirkegaardPeder Christian Kirkegaard, der er uddannet landmand, har været borgmester i Skive Kommune siden 2014. Men 18. august 2024 meddelte han, at dette bliver hans sidste periode.

"Jeg har altid lagt meget energi i at være en synlig og aktiv borgmester, der kom overalt i vores dejlige kommune. Og er jeg ikke sikker på fortsat at kunne være det de næste fem år også," skriver Peder Christian Kirkegaard på Facebook.

Læs også

Birgit Hansen (S), Frederikshavn

Birgit S. HansenDet er en populær skikkelse, som takker af i Frederikshavn. Ved kommunalvalget i 2017 fik Birgit Hansen 42 procent af alle personlige stemmer i kommunen, hvilket var den højeste andel i landet, og ved det seneste kommunalvalg i 2021 fik hun 13.230 personlige stemmer, hvilket gav hende en femteplads på landsplan.

Når denne valgperiode slutter, vil hun have siddet i byrådet for Socialdemokratiet i 24 år og været borgmester i ti år.

"At være med til at spare, spare og spare i ti år og samtidig stå på broen og sige, at det hele nok skal gå. Det slider," sagde Birgit S. Hansen til DR i marts.

Læs også

Mogens Gade (V), Jammerbugt

Mogens Christen GadeMogens Gade har været borgmester i det daværende Brovst Kommune – senere Jammerbugt Kommune – siden 2001, og han har siddet i kommunalbestyrelsen siden 1989.

Men nu er det tid til forandring for den garvede borgmester, der har besluttet ikke at genopstille ved næste kommunalvalg.

"Det er en meget svær og vemodig beslutning – efter mere end 22 år som borgmester – men jeg tror stadigvæk, at beslutningen er den rigtige både for Jammerbugt Kommune, Jammerbugt Venstre og for vores lille familie," skrev han på Facebook i januar 2024.

Læs også

Tonni Hansen (SF), Langeland

Tonni HansenTonni Hansen blev for første gang valgt ind i dansk politik i 1986. Han har efterfølgende holdt flere pauser fra politik, men blev i 2017 valgt som borgmester i Langeland kommune. 

I 2014 stillede han op for SF ved europaparlamentsvalget, hvor han blev valgt til andensuppleant til Parlamentet. 

"Jeg betragter det som en ære at være blevet betroet det her hverv, og når jeg er blevet valgt til at løse en opgave, så gør jeg den selvfølgelig også færdig," siger Tonni Hansen til Fyns Amts Avis.

Læs også

Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn
Hans StavnsagerHans Stavnsager har været medlem af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune siden 2013 og har været borgmester siden 2018. I januar 2024 meddelte han sin kommende afgang.

"Jeg har ikke lyst til at ødelægge mit eget humør ved at være den sure, gamle mand i seks år endnu. Det vil ikke være godt for nogen," sagde Hans Stavnsager til Fyens Stiftstidende

Læs også

Karsten Längerich (V), Allerød
Hans StavnsagerKarsten Längerich har været borgmester siden 2018 og når dermed to valgperioder på posten, når han giver stafetten videre efter valget i 2025.

"Det har været en givende rejse for mig at være borgmester og arbejde for demokratiet og vores lokalsamfund. Det har givet mig lyst til også at gå andre veje og anvende den enorme viden og de relationer, jeg har opbygget gennem min tid som borgmester, på andre måder," skrev han på Facebook i maj 2024.

Mogens Eduard Jespersen, Mariagerfjord
Mogens JespersenMogens Eduard Jespersen har siden 2014 har været borgmester i Mariagerfjord Kommune for Venstre.

Han sagde allerede inden kommunalvalget i 2021, at han ikke ville genopstille i 2025.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Jørgen Toft Pedersen

Borgmester (V), Thisted Kommune, formand, Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget
landbruger (Kongensgård Landbrugsskole, Hammerum Landbrugsskole 1986)

Hans Østergaard Kristensen

Borgmester (V), Ringkøbing-Skjern Kommune

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024