Kommunale dramaer i overtiden

KV13: Efter en forholdsvis rolig valgnat er konstitueringerne i flere af de 98 afgjorte kommuner begyndt at vakle. Lolland og Dragør har fået ny borgmester, mens Allerød er helt åben.
Kort efter kommunalvalget d. 19. november var de fleste borgmestre kåret. Men i flere kommuner vakler flertallet.
Kort efter kommunalvalget d. 19. november var de fleste borgmestre kåret. Men i flere kommuner vakler flertallet.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Michael Hjøllund
Fakta

Her er, hvad loven fortæller os om udpegningen af den nye borgmester.

Ved flertalsvalg er den kandidat valgt, som opnår stemmer fra et flertal af de tilstedeværende medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke ved 1. afstemning, foretages en ny afstemning. Ved 2. afstemning er en kandidat valgt, hvis den pågældende opnår stemmer fra et flertal af de tilstedeværende medlemmer, eller hvis der kun afgives stemmer på den pågældende.

Bringer 2. afstemning heller ikke nogen afgørelse, foretages bundet valg mellem de to, der ved 2. afstemning har fået flest stemmer, således at det ved stemmelighed afgøres ved lodtrækning, på hvilke to der ved det bundne valg (3. afstemning) skal stemmes.

Står stemmerne lige ved 3. afstemning, træffes afgørelsen ved lodtrækning.


Kilde: Den Kommunale Styrelseslov §24
Det gik næsten lidt for godt.

Oven på kommunalvalget indløb nyhederne om konstitueringer i landets nye byråd nærmest som perler på en snor. Men nu vakler stolen under flere af de vordende borgmestre.

Henover weekenden måtte både Allan Holst, socialdemokratisk borgmester i Dragør, og Marie Louise Friderichsen, konservativ borgmester på Lolland, erkende sig kuppet af et nyt flertal i byrådet.

I Dragør Kommune måtte Allan Holst (S), der har været borgmester siden 2006, se sin konstituering med Dansk Folkeparti og Konservative smuldre. Det skete, da Konservatives Asger Larsen smuttede fra den indgåede aftale.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024