Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Wammen om fyringer og stoledans på Slotsholmen: Skal gøres på en "god måde" for de ansatte

Politik handler om at "prioritere". Og derfor vil SVM-regeringen skære 1.000 årsværk i staten og bruge pengene på velfærd, siger finansministeren, der lover, at ingen embedsmænd kommer til at "løbe hurtigere".

Nicolai Wammen var flankeret af økonomiminister Stephanie Lose (V) og uddannelsesminister Christina Egenlund (M) på pressemødet.
Nicolai Wammen var flankeret af økonomiminister Stephanie Lose (V) og uddannelsesminister Christina Egenlund (M) på pressemødet.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Regeringen har "et stort ansvar".

For beslutningen om at sige farvel til 1.000 medarbejdere og samtidig sætte gang i en omfattende stoleleg i centraladministrationen må ikke medføre et endnu højere arbejdspres i landets styrelser og ministerier.

Det understregede den socialdemokratiske finansminister, Nicolai Wammen, da han fredag formiddag præsenterede SVM–regeringens forslag til næste års finanslov.

Ændringerne i ministerier og styrelser skal "laves på en god måde for vores medarbejdere," slog han fast på pressemødet:

"Vi er som regering og ministre meget optagede af, at staten er en god arbejdsplads. Det har vi en løbende dialog om med vores medarbejdere og deres organisationer," lød det.

Det er det første skridt på vejen

Nicolai Wammen (S)
Finansminister

Torsdag præsenterede statsminister Mette Frederiksen en omfattende regeringsrokade, der blandt betyder, at der oprettes tre helt nye ministerier. I samme ombæring bliver en lang række styrelser, afdelinger og kontorer rykket fra et ministerie til et andet.

Fredag fulgte finansministeren så op med et forslag om, at der næste år skæres 1.000 statslige årsværk.

Det skal i første omgang frigive 400 millioner til "den nære velfærd".

Det kommer dog ikke til at stoppe med med det, forklarede Nicolai Wammen. I de kommende år skal endnu flere statsligt ansatte finde nye græsgange:

"Det er vigtigt at sige, at vi med de 1.000 årsværk ikke slutter her. Det er det første skridt på vejen. Det vil blive et højere tal i de kommende år," sagde finansministeren.

Lovmøllen snurrer

Regeringens melding kommer i kølvandet på en årelang debat om arbejdsvilkårene og det høje tempo i dansk politik i almindelighed og embedsværket i særdeleshed.

Et afgørende nedslag i debatten var i juni 2021, hvor statsminister Mette Frederiksen – fra Folketingets talerstol – sagde, at "lovmøllen kører for meget og for hurtigt".

Det er en analyse, der både før og efter er blevet fremført vidt og bredt af politikere fra begge side af folketingssalen.

Læs også

Også i embedsværket har det stigende arbejdspres været et ofte diskuteret emne.

I 2023 skrev Sara Vergo, formand for fagforeningen Djøf, i et debatindlæg at "arbejdspresset på Slotsholmen" er "stukket helt af".

I en dertilhørende Djøf–undersøgelse svarede syv ud af ti embedsmænd og –kvinder i departementerne, at de oplever, "at grænserne mellem arbejde og deres privatliv flyder sammen".

Lovmøllen kører for meget og for hurtigt

Mette Frederiksen (S) fra Folketingets talerstol i 2021
Statsminister

Det var en påstand, der blev underbygget, da Zetland i fjord bragte en omdiskuteret artikel baseret på "33 vidnesbyrd om et embedsværk i knæ".

I den kunne man blandt andet læse om statsansatte, der blev bedt om at arbejde, selvom de var sygemeldt med hjernerystelse eller på barsel.

 

En fair metode

På pressemødet i Finansministeriet understregede Nicolai Wammen, at der ikke er tale om en klassisk "grønthøster," hvor besparelserne fordeles jævnt ud afhængig af ministeriernes størrelse.

"Vi er gået ind punkt for punkt og har sagt, at her er der nogle arbejdsopgaver, vi ikke længere beder om bliver udført, og sådan bliver der frigjort nogle årsværk, så dem, der er tilbage, ikke bare skal løbe hurtigere og lave det samme, som de hele tiden har lavet," sagde finansministeren og tilføjede:

"Det, synes jeg, er en fair måde at gøre det på".

Læs også

Er der ikke en modsætning mellem at tale om at tage tempoet ud af politik og samtidig fyre medarbejdere og lave en masse strukturelle omrokeringer på alle de berørte arbejdspladser?

"Politik handler om at prioritere. Vi skal bruge borgernes penge på den bedste måde," lød det fra Wammen, der tilføjede, at pengene er bedre brugt på "vores børn, ældre og syge".

"Det skal ikke ses som en kritik af de medarbejdere, der gør det arbejde i dag. De gør, hvad vi har bedt dem om at gøre. De gør det dygtigt og kompetente".

Han fortsatte:

"Men det er vores ansvar som regering at vurdere, hvor pengene gør størst nytte. Og vi mener, at de gør større nytte ude i den nære velfærd hos borgerne".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024