24. oktober 202410:00 - 12:00
Salen: Et nyt kontanthjælpssystem med økonomisk gevinst

Første behandling af forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskellige andre love (L 13).

Lovforslaget udmønter 'Aftale om nyt kontanthjælpssystem – flere i arbejde, enklere regler og færre børn i lavindkomst', som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik i efteråret 2023.

Lovforslaget har til formål at skabe et mere gennemskueligt kontanthjælpssystem, hvor der samtidig er en tydelig økonomisk gevinst ved at tage et arbejde på lavtlønsområdet.

Med lovforslaget vil man indføre tre grundlæggende satser: Mindstesats, grundsats og forhøjet sats, samt afskaffelse af 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet. Lovforslaget indfører desuden lempeligere regler for arbejdsindkomster, for at det bedre kan betale sig at have beskæftigelse ved siden af kontanthjælpen.

Endvidere foreslås det at indføre et børnetillæg til forældre, der modtager kontanthjælp, et supplerende tillæg til enlige forældre på kontanthjælp og et fritidstillæg til børn af kontanthjælpsmodtagere, som sikrer barnet mulighed for et aktivt fritidsliv. Ydermere foreslås det at afskaffe aktivitetstillægget og den særligt høje sats for personer under 30 år, der har bestemte psykiske diagnoser. I stedet foreslås indført et nyt særligt ungetillæg.

Derudover indeholder lovforslaget som led i udmøntningen af aftalen blandt andet forslag om afklaring af personer fyldt 30 år og en ret til dækning af udgifter til tilskudsberettiget medicin for børn af kontanthjælpsmodtagere og personer, der har modtaget kontanthjælp i mere end 12 ud af de seneste 18 måneder.

Lovforslaget indeholder en række øvrige forslag til ændringer af forskellige bestemmelser i lov om aktiv socialpolitik, som ikke er forligsbundet med 'Aftale om Nyt Kontanthjælpssystem – flere i arbejde, enklere regler og færre børn i lavindkomst'.

Endelig indeholder lovforslaget et forslag om ændring af reglerne om sygemelding, når en modtager af kontanthjælp eller ressourceforløbsydelse deltager i et tilbud.

Det foreslås, at loven træder i kraft 1. januar 2025 og får virkning for personer, der modtager eller ansøger om hjælp i kontanthjælpssystemet 1. juli 2025 eller senere.

Forslaget er fremsat af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024