Konservative profiler: Regeringen svigter på kulturområdet

KONSERVATIV MÆRKESAG: Folketingsgruppen glemmer konservativt hjerteblod, når de lader regeringen overlade kulturområdet til det rå marked, lyder det fra blandt andre ungdomspartiet og tidligere konservativ kulturminister.

Tidligere kulturminister Grethe Rostbøll (K) her i selskab med Poul Schlüter og Uffe Ellemann Jensen til Dronning Margrethes nytårstaffel i residenspalæet på Amalienborg.
Tidligere kulturminister Grethe Rostbøll (K) her i selskab med Poul Schlüter og Uffe Ellemann Jensen til Dronning Margrethes nytårstaffel i residenspalæet på Amalienborg.
Peter Pagh-Schlegel

Kulturpolitik har i mange årtier været en mærkesag for Det Konservative Folkeparti. Under både Poul Schlüter og Anders Fogh Rasmussens regeringsperioder havde partiet rolle som kulturens varetager på den borgerlige fløj, hvor der gennem tiden har siddet fem konservative kulturministre over mere end 14 år, mens partiet Venstre til sammenligning har siddet på kulturministerposten i sammenlagt 3 år.

Kulturområdet er et af de få områder, hvor vi skiller os ud i forhold til de andre borgerlige partier. Men vi er noget nær usynlige på området

Nikolaj Bøgh
Forfatter og konservativ politiker på Frederiksberg

Men med den nuværende borgerlige regering har Det Konservative Folkeparti mistet indflydelse på området, lyder det fra flere stemmer i partiet.

I tirsdags bragte folketingskandidat Pernille Weiss (K) et indlæg i Altinget, hvor hun kaldte regeringens kulturpolitik ”et økonomisk, overfladeideologisk fordelingsspil mellem DF og Liberal Alliance, der med en minister bare laver larm med provokerende rapporter og dyre pseudoinddragelser".

Op mod stærke liberale kræfter
Grethe Rostbøll (K), der var tidligere kulturminister under Schlüter-regeringen fra 1990 til 1993, bryder sig ikke om at overvære den nuværende regerings kulturpolitiske linje.

”Det har aldrig været en konservativ plan at spare på kulturen, og jeg er fortvivlet over de besparelser blandt andet mod DR, som regeringen varsler,” siger Grethe Rostbøll og udtrykker håb for en større konservativ indblanding.

”Jeg så meget gerne, at folketingsgruppen markerede sig mere på området, da det bør være et vigtigt kerneområde for partiet. Men jeg anerkender også, at de er oppe mod nogle meget stærke kræfter – både i DF og Liberal Alliance. Det er svært at føre konservativ kulturpolitik, når Liberal Alliance sidder på ministerposten,” siger hun.

Kulturpolitik som dannelsesredskab
Tager man et par trin ned ad generationsstigen i partiet, er der lignende holdninger at spore i ungdomspartiet.

”Jeg er meget enig i, at regeringen svigter på kulturområdet. Vi ser fortsatte nedskæringer på kulturområdet, når der er behov for det modsatte. Det synes jeg er rigtigt ærgerligt,” siger Andreas Weidinger, der er formand for Konservativ Ungdom.

Han mener, at et vigtigt element i konservativ politik er at bruge kulturen som et dannelsesredskab.

”DF lader nogle gange til at have et lidt ensporet fokus på at omfordele kulturmidlerne til yderområderne. Men vi bør både sikre de store kulturinstitutioner i Danmark som eksempelvis Det Kongelige Teater og i lige så høj de små teatre i lokalområderne,” siger han.

KU: Tag kultur med til forhandlingerne
Andreas Weidinger håber, at folketingsgruppen vil gå efter flere penge til kulturen op til finanslovsforhandlingerne.

”Det ville være helt oplagt, at partiet gik ind til forhandlingerne med nogle krav på kulturområdet, selvom det kan være svært med liberale regeringspartnere, der grundlæggende er ligeglade med kultur,” siger han og udviser ligesom Grethe Rostbøll forståelse for, at folketingsgruppen har meget på tallerkenen.

”Men partiet har valgt syv fokusområder, hvor kultur ikke indgår. Kulturordfører Naser Khader har også valgt at nedprioritere kulturen til fordel for integrationsdelen. Jeg siger ikke, at han skal bruge dag og nat på det, men jeg så gerne, at det blev prioriteret højere,” siger Andreas Weidinger.

Kultur adskiller K fra den blå blok
I koret af kritikere stiller sig også Nikolaj Bøgh (K), der ud over at være medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse er forfatter til bogen Brødrene Møller om det konservative familiedynasti af brødrene Aksel Møller og Poul Møller (far til Per Stig Møller) og deres indflydelse i Det Konservative Folkeparti.

Ifølge Nikolaj Bøgh er det vigtigt, at partiet markerer sig på de områder, hvor partiet skiller sig ud fra de andre borgerlige partier.

"Vi har en masse fælles gods i forhold til skatte-, erhvervs- og retspolitik. Men kulturområdet er et af de få områder, hvor vi skiller os ud i forhold til de andre borgerlige partier. Men vi er noget nær usynlige på området," siger han og beskriver de årlige to-procentsbesparelser på kulturområdet som en tung kamel i ganen på Det Konservative Folkeparti.

"Besparelserne har medført, at Nationalmuseet har sløjfet store udstillinger, fordi man ikke har råd til det, mens mange små kulturinstitutioner er voldsomt nødlidende. Det er så relativt få penge, vi bruger på kultur, at vi burde frigøre det fra grønthøsterbesparelserne," siger Nikolaj Bøgh.

"Vanvittigt at beskære DR"
Han er ligeledes bekymret for, hvordan de kommende medieforhandlingerne kommer til at foregå, hvor Dansk Folkeparti kræver, at DR's budget skæres med 25 procent.

"Jeg mener, at det ville være helt vanvittigt at beskære DR med 25 procent. Det er en af de vigtigste kulturinstitutioner, vi har i Danmark, og der er ikke nogen som helst, der vil kunne løfte den opgave med at levere dansk indhold som DR gør," siger han og retter følgende opfordring til folketingsgruppen:

"Jeg ved, at der kun er 24 timer i døgnet og at der kun er seks medlemmer af folketingsgruppen. Men jeg er ked af, at vi fylder så lidt på kulturområdet. For det er og skal være konservativt hjerteblod. Vores udgangspunkt er at fastholde og udvikle et stærkt nationalt fællesskab, mens liberale tænker i, hvad den enkelte prioriterer, og hvad der falder i den enkeltes smag. Det er på det her område, at konservative og liberale ser tingene meget forskelligt," siger Nikolaj Bøgh.

Mette Abildgaard: Vi har ikke nedlagt Nationalmuseet
Politisk ordfører i den konservative folketingsgruppe Mette Abildgaard kan ikke genkende den kritik, som fremføres.

”Man får næsten det indtryk, når man læser Pernille Weiss' indlæg, at vi har nedlagt Nationalmuseet, lukket Kronborg og rullet Jellingestenene ned ad bakken. Mig bekendt er der ikke nogen af de ting, der er sket,” siger hun og fremhæver i stedet en række af de kulturmidler, der blev uddelt i forbindelse med finanslovsudspillet.

”Når vi har sikret flere penge til Mindelunden i forbindelse med finanslovsudspillet, så har vi blandt andet gjort det, fordi det også er en del af vores kulturformidling omkring Danmarks historie. Og når vi har kæmpet for bevarelsen af Frederiksberg Slot i forbindelse med et nyt forsvarsforlig, så er det, fordi det er en del af kulturhistorien på Frederiksberg. Så jeg synes nu, at vi leverer rigeligt med kulturpolitiske aftryk,” siger hun.

Nikolaj Bøgh siger, at kulturområdet er et af de få områder, hvor partiet adskiller sig fra andre borgerlige partier. Er det en analyse, du deler?

”Nej, det gør jeg ikke. Det er sandt, at vi traditionelt set har haft en klar profil på kulturområdet. Men der er mange områder, hvor vi adskiller os fra de andre borgerlige partier – senest på forsvarsområdet, hvor vi har sat et stærkt, konservativt aftryk, som jeg ved, at både Nikolaj Bøgh og Andreas Weidinger også sætter stor pris på."

Regeringen og DF lægger op til, at DR skal beskæres med 25 procent. Er det konservativ politik?

"Nej, men det har vi heller aldrig været ude at foreslå. Naser Khader har i den grad været ude og markere, at vi ikke vil sætte en procentsats på, hvor meget DR skal beskæres først. For os handler det om at definere, hvilket indhold DR skal levere. Vi ser gerne, at DR laver flere historiske programmer og formulerer mere om den kristne kulturarv. Det budskab synes jeg, at Naser Khader har været meget tydelig omkring i dagspressen. Men han er også ordfører for blandt andet udlændinge og retspolitik, som må siges at være de to største debatemner i dansk politik. Så det siger sig selv, at han har rigeligt at se til."

Vil i tage Weidingers opfordring og gå ind til finanslovsforhandlingerne med et ønske om at justere på de to procents besparelser, der er på kulturområdet?

"Vi er et regeringsparti. Og regeringen er kommet med finanslovsudspillet, så vi kommer ikke til at stille nye krav. Vi handler loyalt som en del af regeringen."

Hvad mener du om Pernille Weiss’ kritik af kulturministerens kampagner, eksempelvis Antennerne Ude, som hun kalder for dyre pseudoindragelser af borgerne?

"Med al ære og respekt. At en konservativ folketingskandidat kritiserer en enkelt kampagne fra Kulturministeriet for at være pseudoborgerinddragende, det lever vi nok med som parti. Det tager jeg ganske stille og roligt," siger Mette Abildgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Weidinger

Chef for klima og bæredygtighed, Brdr. A&O Johansen, byrådsmedlem (K), Gentofte Kommune
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2018)

Grethe Rostbøll

Forfatter, fhv. kulturminister (K), fhv. MF (1996-98)
lærer (Odense Seminarium 1965), mag.art. (Odense Uni. 1978), teologi (1995)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00