Debat

Maritime kvinder i opråb: Det nytter ikke at ønske ligestilling – her er syv forslag til handling

Danske kvinder inden for shipping tjener 32 procent mindre end deres mandlige kollegaer på ledelsesniveau. For at rette op på dette og mange andre udfordringer på området, kræves der handling fra hele Det Blå Danmark, skriver organisationen Women in Shipping.

Over halvdelen af kvinderne oplever barrierer i forbindelse med deres køn, og næsten hver tredje af kvinderne oplever at de har færre muligheder, når der sammenlignes med deres mandlige sidestykke på samme niveau.
Over halvdelen af kvinderne oplever barrierer i forbindelse med deres køn, og næsten hver tredje af kvinderne oplever at de har færre muligheder, når der sammenlignes med deres mandlige sidestykke på samme niveau.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claire-Celine Ancher Bausager
Line Gritt Boel Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Shippingindustrien har historisk set - og er stadig - en mandsdomineret branche.

Over det sidste årti har vi set visse fremskridt, men det går stadig alt for langsomt. Der er behov for at hele industrien går helhjertet ind i at sikre lighed og inklusion.

Ny temadebat:

Rekrutteringsudfordringer i Det Blå Danmark: Hvordan får vi kvinderne med?

Der mangler kvinder i den maritime sektor og på dens uddannelser.

Derfor sætter Altinget Maritim med sin første temadebat spot på en af sektorens helt store udfordringer: Rekruttering og fastholdelse af kvinder i Det Blå Danmark.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.

Kvinderne i branchen er ivrige efter at opbygge deres karriere i det Blå Danmark, men de har brug for et miljø der støtter deres ambitioner.

Det Blå Danmark tilbyder spændende muligheder for internationalt arbejde og udvikling, hvilket forudsætter, at barrierer, der hæmmer kvinders fremskridt, fjernes.

Fjern barriererne

Spørgsmålet er, hvor vi skal starte? Hvor er de største barrierer, og hvad kan hver enkelt virksomhed og aktør i branchen gøre for at sætte brand under bålet?

For bedre at kunne svare på disse spørgsmål, satte vi i foreningen Women in Shipping (WIS) i 2020 gang i en omfattende undersøgelse i samarbejde med Danish Shipping og Damvad Analytics.

Undersøgelsen viser desværre, at vi stadig er chokerende langt fra at nå i mål med ligestillingen.

Blandt mange skuffende statistikker, viste rapporten blandt andet, at kvinder i dansk shipping tjener 32 procent mindre end deres mandlige kollegaer på ledelsesniveau.

Bekymrende nok har 38 procent oplevet sexisme inden for de seneste fem år, mens 28 procent har oplevet seksuel chikane i samme periode.

Claire-Celine Ancher Bausager & Line Gritt Boel Jensen
Women in Shipping

Over halvdelen af kvinderne oplever barrierer i forbindelse med deres køn, og næsten hver tredje af kvinderne oplever at de har færre muligheder, når der sammenlignes med deres mandlige sidestykke på samme niveau.

Dataene taler for sig selv. Kvinderne i Det Blå Danmark støder desværre på bias, sexisme og seksuel chikane.

Bekymrende nok har 38 procent oplevet sexisme inden for de seneste fem år, mens 28 procent har oplevet seksuel chikane i samme periode. Dette er uacceptabelt og kræver en omfattende tilgang til at håndtere disse problemer.

Alt dette understreger det presserende behov for ændringer, og WIS opfordrer alle dele af branchen til at træffe målrettede foranstaltninger for at sikre flere kvinder og på alle niveauer i industrien - helt fra uddannelsen til ledelsen.

Syv forslag til frontløberne

Det Blå Danmark står ved en afgørende skillevej i sin historie.

Ved at adressere ulighed mellem kønnene direkte, kan vi få vendt skuden, og få tiltrukket en ny generation med kvinder og diversitet, som branchen så desperat mangler. Tiden er inde til forandring.

Så hvordan kan Det Blå Danmark blive mere attraktiv og tilgængelig for kvinder? På baggrund af rapporten har WIS udarbejdet nedenstående syv forslag til virksomhederne:

  1. Ligeløn: Afhjælp lønforskellen ved regelmæssigt at foretage løntjek og sørg for, at kvinder får lige løn for lige arbejde.
  2. Forfremmelsesmuligheder: Implementer gennemsigtige forfremmelsespolitikker og støt kvinder i deres bestræbelser på ledelsesstillinger. Implementer mentorprogrammer for at give vejledning og fremme karriereudvikling.
  3. Familievenlige politikker: Opret familievenlige politikker, der støtter nybagte forældre under barselsorlov og giver muligheder for god tilbagevenden til arbejdet uden karrieremæssige konsekvenser.
  4. Oplysning, træning og indrapportering for medarbejdere og ledelse: Gennemfør obligatorisk uddannelse for alle medarbejdere og ledelse for at øge opmærksomheden omkring for eksempel ubevidst bias, sexisme og seksuel chikane. Etablér klare rapporteringsmekanismer og en nultolerance-tilgang til upassende opførsel.
  5. Uddannelsesindsats: Samarbejd med skoler, universiteter og maritime institutioner for at fremme maritim uddannelse blandt kvinder.
  6. Rollemodeller: Fremhæv kvindelige rollemodeller for at give konkrete eksempler for aspirerende kvinder. Rollemodeller spiller en afgørende rolle i at inspirere den næste generation.
  7. Lær af erfaring: Anerkend, at selvom vi hørt disse strategier utallige gange, forbliver deres betydning uændret. Vi skal øge indsatsen og fokusset på disse områder – ellers når vi aldrig i mål.

Undersøgelser viser, at diversitet er god forretning. Virksomhederne skal gribe muligheden og udnytte den fulde talentpulje. Det er ikke blot ”det rigtige at gøre”, det skaber også bedre resultater på bundlinjen – så der er ingen undskyldning for ikke at tage fat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claire-Celine Ancher Bausager

Forperson, Women in Shipping, konsulent, Bunker Holding

Line Gritt Boel Jensen

Director og advokat, Kromann Reumert, bestyrelsesmedlem, Women in Shipping
Advokat

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024