Debat

CBS-professor: Vores shippinguddannelse sætter kursen mod en mindre mandsdomineret branche

På trods af historisk kønsubalance er knap en tredjedel kvinder på bacheloruddannelsen for shipping på CBS. De seneste to år i træk har kvindelige studerende vundet prisen for bedste bachelorafhandling, hvilket viser deres intellektuelle stringens og engagement på uddannelsen, skriver CBS-professor.

Interessant nok er kvindelige studerende gradvist ved at skabe sig en niche inden for visse områder af shipping som skibsdrift, ESG & bæredygtighed, finans og marketing, skriver Liping Jiang, 
Interessant nok er kvindelige studerende gradvist ved at skabe sig en niche inden for visse områder af shipping som skibsdrift, ESG & bæredygtighed, finans og marketing, skriver Liping Jiang, Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Liping Jiang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I hjertet af Danmarks pulserende hovedstad har Copenhagen Business School (CBS) sat sejl i den traditionelt manddominerede shippingindustri med sit International Shipping and Trade (IST) Bachelor Programme.

Lanceringen i 2014 af programmet på engelsk skiller sig ud med sit unikke fokus på shippingindustrien, internationale udvekslingsstudier og praktiske praktikmoduler, der strækker sig over et treårigt pensum.

Læs også

Siden etableringen har IST-programmet tiltrukket opmærksomhed fra søfartssektoren, maritime fagfolk samt fremtidige shippinggenerationer.

Optagelsesstatistikkerne for shippingbacheloruddannelsen giver et glimt af optimisme. Knap en tredjedel af uddannelsens deltagere er kvinder.

Det er en opmuntrende tendens med tanke på branchens historiske kønsubalance.

Succes smitter

Stigningen i kvindernes interesse symboliserer et bredere skift mod empowerment og en branche i forandring.

Siden lanceringen af uddannelsen i 2014 er kvinderne blevet inspireret af succesen og erfaringerne fra deres forgængere på uddannelsen, hvilket vidner om en positiv ripple effekt af repræsentation og succeshistorier.

Interessant nok er kvindelige studerende gradvist ved at skabe sig en niche inden for visse områder af shipping som skibsdrift, ESG & bæredygtighed, finans og marketing.

Liping Jiang
Associate professor, CBS

Optagelsen af kvindelige studerende på IST-programmet er steget fra 4 procent i 2014 til 28 procent i 2023. Det viser en forandring i den maritime industris opfattelse og accept af kønsmangfoldighed.

IST-programmet på CBS har ikke oplevet nogen åbenlys forskel i akademisk præstation mellem mandlige og kvindelige studerende, hvilket understreger den kønsneutrale karakter af boglige færdigheder.

Kvinder vinder igen pris for bedste opgave

Faktisk skinner kvindelige studerende konsekvent i deres akademiske bestræbelser.

De seneste to år i træk har kvindelige studerende vundet prisen for bedste bachelorafhandling, hvilket vidner om deres intellektuelle stringens og engagement på uddannelsen.

IST-programmets fokus på forretningsledelse og strategiske aspekter af shippingindustrien sikrer lige muligheder for alle studerende.

Det fokus er især betydningsfuldt i sammenligning med mere traditionelle navigations- eller skibsingeniørprogrammer.

Interessant nok er kvindelige studerende gradvist ved at skabe sig en niche inden for visse områder af shipping som skibsdrift, ESG & bæredygtighed, finans og marketing.

Det er enormt opmuntrende for kvindelige studerende, der vil forfølge deres passion for shipping uden særlige kønsmæssige begrænsninger.

Temadebat

Rekrutteringsudfordringer i Det Blå Danmark: Hvordan får vi kvinderne med?

Der mangler kvinder i den maritime sektor og på dens uddannelser.

Derfor sætter Altinget Maritim med sin første temadebat spot på en af sektorens helt store udfordringer: Rekruttering og fastholdelse af kvinder i Det Blå Danmark.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liping Jiang

Associate professor, CBS

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024