Debat

Christina Egelund og Marie Bjerre: Kvindelige rollemodeller skal få flere kvinder til søs

Der er et stort potentiale for at tiltrække flere kvinder til de maritime uddannelser. Brugen af rollemodeller kan vise, at kvinder også har kompetencer og faglige forudsætninger for at blive dygtige maskinmestre, navigatører og skibsførere, skriver Christina Egelund (M) og Marie Bjerre (V). 

Siden 2019 har kvinderne udgjort halvdelen af eleverne og over halvdelen af ansøgerne til skoleskibet Georg Stage. Det viser, at der er et stort potentiale for at tiltrække både mænd og kvinder til de maritime uddannelser, skriver Christina Egelund og Marie Bjerre.
Siden 2019 har kvinderne udgjort halvdelen af eleverne og over halvdelen af ansøgerne til skoleskibet Georg Stage. Det viser, at der er et stort potentiale for at tiltrække både mænd og kvinder til de maritime uddannelser, skriver Christina Egelund og Marie Bjerre.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christina Egelund
Marie Bjerre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er plads til forbedring, når det kommer til kønsdiversiteten på de maritime uddannelser. Og der er gode grunde til at arbejde for større kønsdiversitet også på disse uddannelser. For større diversitet på uddannelserne understøtter kvalitet og mindsker frafald.

Temadebat

Rekrutteringsudfordringer i Det Blå Danmark: Hvordan får vi kvinderne med?

Der mangler kvinder i den maritime sektor og på dens uddannelser.

Derfor sætter Altinget Maritim med sin første temadebat spot på en af sektorens helt store udfordringer: Rekruttering og fastholdelse af kvinder i Det Blå Danmark.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Men hvordan får vi flere kvinder ind på uddannelserne?

Skoleskibet Georg Stage – som uddanner ubefarne skibsassistenter – har en overvægt af kvindelige ansøgere. Siden 2019 har kvinderne udgjort halvdelen af eleverne. Det er glædeligt. Og det viser, at der er et stort potentiale for at tiltrække både mænd og kvinder til de maritime uddannelser.

Kvindelige rollemodeller

De maritime uddannelsesinstitutioner har allerede taget initiativ til flere tiltag, der skal få flere kvinder til at vælge en maritim uddannelse.

Et godt eksempel er Martec (Maritime and Polytechnic College) og AAMS (Aarhus Maskinmesterskole), som begge bruger kvindelige rollemodeller i deres kommunikation.

Brugen af rollemodeller i skikkelse af kvindelige undervisere og ledere i erhvervet kan være med til at vise, at kvinder også har kompetencer og faglige forudsætninger for at gennemføre uddannelsen og blive eksempelvis dygtige maskinmestre, navigatører og skibsførere.

Læs også

De to uddannelsesinstitutioner er desuden opmærksomme på at præsentere de studerende for den virkelighed, der venter dem, i udformningen af deres kampagner.

Martec er eksempelvis gode til at vise fremtidige studerende eksempler på arbejdssituationer, der repræsenterer en bredere og mere varieret del af arbejdslivet som maskinmester, hvilket har potentiale til at appellere til flere forskellige typer af fremtidige studerende, herunder både kvinder og mænd.

Efterspørgsel på maskinmestre

Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne går forrest og viser, at kvinder også kan blive maskinmestre. Maskinmestre er vigtige medarbejdere i den grønne omstilling, og der er meget stor efterspørgsel på dimittenderne.

Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne går forrest og viser, at kvinder også kan blive maskinmestre.

Christina Egelund (M), Marie Bjerre (V)
Hhv. uddannelsesminister og ligestillingsminister

Efterspørgslen er nærmest indlysende, for uddannelsen som maskinmester giver de studerende en bred palet af viden og erfaring inden for eksempelvis driftsøkonomi, sikkerhed og grøn omstilling.

De studerende undervises blandt andet i skolernes værksteder, laboratorier og simulatorer, og får på den måde kombineret deres teoretiske indsigt med en praktisk erfaring, som er højt efterspurgt. Det kan de maritime uddannelser bruge, når de skal tiltrække nye studerende.

Vi skal med andre ord blive ved med at gøre mere af det, der giver mening, og som, vi ved, virker  så kvinder, der har lysten, får frihed til at gøre sig gældende på de maritime uddannelser og i det karrierevalg og liv, de vælger derefter.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024