Debat

Neele Pawlowski: Sexisme har indflydelse på kvinders karrieremuligheder i shipping

Hvis vi ønsker flere kvinder ind i hjertet af shipping, er det ikke nok med måltal og gode intentioner. Konkrete tiltag skal gøre op med ulighed, sexisme, manglende muligheder for avancement og ulige vilkår, skriver Neele Pawlowski fra Clipper Bulk.

Næsten hver tredje oplever mindre muligheder end deres mandlige kollegaer, endnu flere har oplevet sexisme og chikane, og halvdelen af kvinder, der har været på barsel, har oplevet negative konsekvenser deraf, skriver Neele Pawlowski.
Næsten hver tredje oplever mindre muligheder end deres mandlige kollegaer, endnu flere har oplevet sexisme og chikane, og halvdelen af kvinder, der har været på barsel, har oplevet negative konsekvenser deraf, skriver Neele Pawlowski.Foto: Willy Kurniawan/Reuters/Ritzau Scanpix
Neele Pawlowski
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kønsdebatten har de seneste år været central i shippingbranchen. Vi har erkendt, at vi ikke har været dygtige nok til at rekruttere og fastholde kvinder, både på land og til vands.

På trods af et erklæret fokus på mangfoldighed og tal, der viser fremgang i antallet af kvinder, der er tiltrådt, rykker vi os kun langsomt – for langsomt!

Brancheorganisationen Danske Rederiers statistikker viser, at andelen af kvindelige ansatte blandt medlemsselskaberne er steget med kun to procent på fire år. Noteret.

Ny temadebat:

Rekrutteringsudfordringer i Det Blå Danmark: Hvordan får vi kvinderne med?

Der mangler kvinder i den maritime sektor og på dens uddannelser.

Derfor sætter Altinget Maritim med sin første temadebat spot på en af sektorens helt store udfordringer: Rekruttering og fastholdelse af kvinder i Det Blå Danmark.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Det er en positiv fremgang, men kan vi være tilfredse med hastigheden?

En undersøgelse fra erhvervsnetværket Women in Shipping Denmark (WIS) viser, at kvinder finder shippingbranchen spændende. Især det internationale aspekt og karrieremulighederne appellerer til kvinderne.

Hele 63 procent af kvinderne i branchen, der i dag ikke er ledere, udtrykker, at de har ambitioner om at opnå en ledelsesposition i deres karriere, men kun omtrent seks procent befinder sig i management ifølge rapporten.

Når vi nu har en branche, der appellerer til kvinder, hvor skal årsagen til tallene så findes?

Sædvanlig sexisme

Tal fra den føromtalte WIS-undersøgelse viser, at kvinder oplever udfordringer i branchen.

59 procent at de adspurgte kvinder oplever udfordringer og barrierer i forbindelse med deres karriereudvikling.

Næsten hver tredje oplever mindre muligheder end deres mandlige kollegaer, endnu flere har oplevet sexisme og chikane, og halvdelen af kvinder, der har været på barsel, har oplevet negative konsekvenser deraf.

Måske skal noget af forklaringen findes her?

En anden forklaring kan være, at der kun findes begrænset kvindelige rollemodeller i branchen udenfor de traditionelle administrative funktioner.

Virksomhederne har i de senere år haft større fokus på diversitet og har sat konkrete mål herfor.

Men er det nok at opstille mål om at ansætte en vis procentdel kvinder i hele organisationen? Og sikre virksomhederne i den forbindelse, at kerneforretningen, bliver inddraget i den bestræbelse?

Mere end en invitation til festen

Hvis vi ønsker flere kvinder ind i hjertet af shipping, ind i trading og det operationelle, er det ikke tilstrækkeligt blot at invitere dem med til festen.

Branchen skal i så fald også være i stand til byde dem op til dans.

Hele 63 procent, der i dag ikke er ledere, udtrykker, at de har ambitioner om at opnå en ledelsesposition i deres karriere.

Neele Pawlowski
Chartering manager, Clipper Group

Kun på den måde kan vi give kvinder mulighed for at bidrage aktivt og være en del af fællesskabet på lige vilkår.

Det handler om at skabe et miljø, hvor forskellige perspektiver og baggrunde værdsættes og respekteres. For at tiltrække må vi også tydeliggøre muligheder og rollemodeller.

At diskutere kønsdiversitet som kvinde i en mandsdomineret branche kan let forveksles med en klagesang eller et feministisk opråb.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke handler om at favorisere det ene køn frem for det andet eller at tage noget fra nogen.

Tværtimod handler det om at se tilbage, ikke for at pege fingre, men for at lære og inddrage ny viden, så vi fremover kan gøre det bedre som branche – for alle.

Det er en kendsgerning, at mangfoldige arbejdspladser blandt andet øger beslutningsprocesser, innovation, forbedrer arbejdsmiljøet og fastholder medarbejdere.

Og sidst, men ikke mindst, fra en virksomheds perspektiv, giver det en bedre bundlinje.

Af den grund er det afgørende, at vi som branche konstant udfordrer, optimerer og tilpasser os den nye viden, der følger med udviklingen og forandringerne.

Mangfoldigheden styrker branchen

Vi oplever i dag også en yngre generation, der har helt andre kriterier og fokusområder, når de vælger karriere end tidligere generationer.

Et godt navn er ikke længere nok. Virksomheder vurderes ligeledes ud fra deres CSR- og ESG-strategier, værdier og agendaer, fleksibilitet, barselsvilkår for begge forældre og så videre.

Konfrontationen med kønsdiversitet i en mandsdomineret branche kræver et opgør med fordomme og en invitation til at omfavne forskelligheder som berigende faktorer.

Neele Pawlowski
Chartering manager, Clipper Group

Konfrontationen med kønsdiversitet i en mandsdomineret branche kræver et opgør med fordomme og en invitation til at omfavne forskelligheder som berigende faktorer.

Ikke blot procentsatser og gode intentioner.

Vi skal gå fra kun at invitere med til festen til også at byde op til dans, så alle kan træde ind på lige vilkår.

En opfordring til branchens virksomheder må derfor være, kontinuerligt at kigge ind i og udvikle konkrete tiltag der gør op med barriere for kvinder i branchen: slut med ulighed, sexisme, manglende muligheder for avancement og ulige vilkår.

Danmarks fremtid som førende skibsfartsnation afhænger af vores evne til at omfavne og integrere mangfoldigheden som en styrke, ikke som en byrde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Neele Pawlowski

Chartering Manager, Clipper Bulk

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024