Debat

Tidligere folketingsmedlem: Israel-kritikeren Lykketoft har en påfaldende hullet historieforståelse

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft mener, at den israelske premierminister Netanyahu faktisk er værre end Hamas. Det er en helt unuanceret og besynderlig vurdering, skriver tidligere konservative formand for udenrigsudvalget Viggo Fischer.

Der er påfaldende huller i Mogens Lykketofts historieforståelse, skriver Viggo Fischer.
Der er påfaldende huller i Mogens Lykketofts historieforståelse, skriver Viggo Fischer.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Viggo Fischer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den hårde linje, som den israelske regering aktuelt fører over for sine fjender, og som nogle mener besværliggør en våbenhvile, har en historisk sammenhæng, som kritikerne ofte overser.

Blandt dem er den tidligere socialdemokratiske udenrigsminister Mogens Lykketoft. Han kommer ikke med realistiske bud på, hvad Israel mon dog skal gøre over for dem, der vil ødelægge landet.

For nylig omkom Hizbollahs leder Hassan Nasrallah som følge af israelske angreb. I månedsvis havde Hizbollah med raketangreb gjort områder af det nordlige Israel ubeboeligt.

I dag ved vi, hvad Nasrallah mente om Israel og jøderne, takket være lidt research offentliggjort i New York Times 1. oktober.

Det er nyttigt til forståelsen af Israels situation at gå lidt tilbage i historien til Seksdageskrigen i 1967, ikke mindst for Israels kritikere.

Viggo Fischer (K)
Fhv. folketingsmedlem

Lederskribent Bret Stephens fandt en gammel Nasrallah-tale fra år 2002. Nasrallah profeterede, at "jøderne vil samle sig fra alle dele af verden ind i det besatte Palæstina." Der vil det "endelige og afgørende slag finde sted." Med Bret Stephens ord for at dræbe alle jøder. Det, Hitler ikke nåede, skal med andre ord finde sted i Palæstina.

Seksdageskrigens konsekvenser

Den anden terrororganisation Hamas' mål om udryddelse af Israel er velkendt. Denne organisations ekstremt brutale angreb på Israel 7. oktober sidste år og Hizbollahs raketter fra nord viser, at Israel er under angreb fra to sider. Dertil forsyninger – og raketangreb – fra præstestyret i Iran.

Det er nyttigt til forståelsen af Israels situation at gå lidt tilbage i historien til Seksdageskrigen i 1967, ikke mindst for Israels kritikere. Den krig, som skulle have gjort det af med Israel med et samlet stort arabisk angreb.

"Vort mål er klart: at slette Israel fra kortet." Sådan lød beskeden fra Iraks daværende præsident Aref 31. maj, 1967. Fire dage før havde Egyptens daværende, senere afdøde, præsident Nasser tilkendegivet, at "vores grundlæggende mål er ødelæggelsen af Israel."

Læs også

Før denne krig havde Israel advaret kongeriget Jordan mod at gå med i angrebet på Israel. Det lyttede man ikke til. Hvis kong Hussein ikke havde angrebet Israel, havde Jordan endnu i dag haft kontrollen med Vestbredden, og hele bosættelsesproblematikken havde været ikkeeksisterende. Der havde været et hjemland for de palæstinensiske flygtninge.

Hullet historieforståelse

Herhjemme mener tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, at den israelske statsminister Netanyahu faktisk er værre end Hamas.

Lykketoft, der fremstår vidt og bredt i medierne som den store Israel-kritiker, benytter karakteristikken, at Israels premierminister er "uden konkurrence den mest morderiske" jævnfør et indlæg i Altinget 7. oktober i år. En helt unuanceret besynderlig vurdering.

Lykketoft benytter sin opfattelse af historien til fordel for de arabere, der ifølge ham i århundreder var det store befolkningsflertal i Palæstina. 

Viggo Fischer (K)
Fhv. folketingsmedlem

Han mener desuden, at de danske medier fortæller påfaldende lidt om israelske krigsforbrydelser. Han overser, at Israel ikke er dømt herfor ved den internationale domstol. Lykketoft benytter sin opfattelse af historien til fordel for de arabere, der ifølge ham i århundreder var det store befolkningsflertal i Palæstina. 

Der er påfaldende huller i hans historieforståelse. Han nævner ikke med et ord den mere end et århundrede år lange og brutale forfølgelse af jøderne i mange europæiske lande, der kulminerede med rædslerne under 2. verdenskrig.  

Der var efter krigen i verdenssamfundet stor forståelse for, at jøderne på baggrund af nazi-forbrydelserne omsider skulle have et hjemland. Israel blev som bekendt dannet på grundlag af FN's delingsplan i 1947, som blandt andet Danmark stemte for.

Kunne Israels kritikere med denne FN-godkendelse in mente dog ikke vise lidt større forståelse for Israels ret til at forsvare sig mod dem, der med krigeriske handlinger vil udrydde jødernes hjemland.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viggo Fischer

Fhv. folketingsmedlem (K) 1984-94, politisk ordfører 1990-91, nu partiløs
Cand. phil. i samfundsfag, Københavns Universitet 1975

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024