Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Jacob Jensen

Hvilke virkemidler vil regeringen anvende for at leve op til vandrammedirektivet?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 95, Spørgsmål 1

Vil ministeren redegøre for, hvilke virkemidler regeringen vil anvende for at leve op til vandrammedirektivet? Vil regeringen eksempelvis nedsætte gødningsnormen eller reducere antallet af husdyr i Danmark?

Svar fra tirsdag den 27. februar 2024

Der er med Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug (landbrugsaftalen) indgået et bredt forlig, hvor bl.a. kvælstofindsatsen indgår. Med aftalen blev det bl.a. besluttet, at Danmark skal leve op til Vandrammedirektivet, og at mankoen for at leve op til direktivet håndteres ved genbesøget af landbrugsaftalen. Det følger endvidere af aftalen, at der i forbindelse med genbesøget skal træffes endelig beslutning om gennemførelsen af kvælstofindsatserne.

På nuværende tidspunkt bidrager en række indsatser til at reducere kvælstofudledningen til vandmiljøet. Disse indsatser inkluderer bl.a. lavbundsindsatsen, som i tillæg til at reducere drivhusgasudledningen også reducerer udledningen af kvælstof. Endvidere bidrager en række bioordninger, hvor landbrugerne frivilligt kan ansøge om at indgå.

Med FL24 er der yderligere afsat i alt 405 mio. kr. i 2024-27 til en akutpakke for vandmiljøet, som miljøministeren vil indkalde til forhandlinger om. Akutpakken skal understøtte, at den aftalte kvælstofindsats realiseres.

Regeringen overvejer aktuelt en ny permanent ekstensiveringsordning, der også kan bidrage til kvælstofindsatsen, inkl. arealer der ville falde under den tidligere randzonelov.

Det fremgår endvidere af Aftale om Danmarks Havplan af juni 2023, at planlagte udledninger, der kan henblik på at det drøftes blandt aftalepartierne, hvordan der skabes relevant kapacitet til at håndtere overløb ud fra miljøhensyn.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024