Hans Kristian Skibby
 svarer 
Jeppe Bruus

Hans Kristian Skibby (DD) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, hvordan passagerafgiften i Sverige fungerer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 184, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvordan passagerafgiften i Sverige fungerer? Hvor længe har den eksisteret, hvad indbringer afgiften, hvordan har afgiften påvirket antallet af rejsende fordelt på indenrigs- og udenrigsflyvninger, samt oplyse om der er overvejelser om at ændre passagerafgiften herunder helt at ophæve afgiften?

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
Skatteministeriet har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Finansdepartementet i Sverige. Svaret er baseret på dette bidrag.

Den svenske lag (2017:1200) om skatt på flygresor trådte i kraft den 1. april 2018.

Den svenske passagerafgift skal betales til den svenske stat for kommercielle flyrejser og for flyrejser med svenske statsfly. Afgiften skal med visse undtagelser betales for passagerer, der rejser fra en svensk lufthavn i et fly, som er godkendt til flere end 10 passagerer.

Det luftfartsselskab, der udfører flyvningen, er afgiftspligtig. Med luftfartsselskab forstås en fysisk eller juridisk person, som er indehaver af en gyldig driftstilladelse eller tilsvarende tilladelse, som giver personen ret til at udføre kommercielle flyrejser. Med luftfartsselskab menes også de, som står for driften af svenske statsfly fx Försvarsmakten.

Afgiftspligten indtræder, når flyet afgår fra en lufthavn i Sverige. Afgiften udgør for kalenderåret 2024 76 kr. SEK, 315 kr. SEK eller 504 kr. SEK pr. passager afhængigt af slutdestinationen. Afgiftssatserne indekseres årligt.

Indtægterne fra afgiften har varieret meget i de seneste år som følge af corona-pandemien. Indtægterne var i 2019 ca. 1,7 mia. kr. SEK. I 2020-2021 var indtægterne ca. 0,5 mia. kr. SEK. I 2022 var indtægterne ca. 1,1 mia. kr. SEK.

Der er ikke foretaget en evaluering af, hvordan den svenske passagerafgift har påvirket antallet af rejsende. Ved beregning af, hvordan afgiftsændringer påvirker antallet af rejsende, anvendes priselasticiteter på -1 for indenrigsrejser og -0,8 for udenrigsrejser.

Finansdepartementet har i april 2024 foreslået at sænke passagerafgiften. Forslaget indebærer, at passagerafgiften sænkes til halvdelen af det niveau, der i udgangspunktet skal være gældende for 2025 beregnet fra en prognose over den generelle prisudvikling.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024