Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om teknisk bistand til et ændringsforslag der indebærer, at undgåelse af konfiskationen ikke kun skal være muligt ved stofindtagelsesrum

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 179, Spørgsmål 2
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at undgåelse af konfiskationen ikke kun skal være muligt ved stofindtagelsesrum, men være en mulighed for alle udsatte stofbrugere i hele landet, som omfattes af tiltalefrafaldet, jf. høringssvar fra Rådet for Socialt Udsatte?

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
1.

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der ønskes teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at der fortsat skal meddeles tiltalefrafald i medfør af det § 3, stk. 4, i lov om euforiserende stoffer, når betingelserne herfor er opfyldt, men at der skal undlades konfiskation af de pågældende euforiserende stoffer.

Justitsministeriet kan ikke støtte et sådant ændringsforslag.

Det skyldes, at det foreslåede § 3, stk. 4, skal ses i sammenhæng med § 3 b i lov om euforiserende stoffer, hvorefter der kan oprettes stofindtagelsesrum. Stofindtagelsesrummene skal sikre bedre forhold for stofbrugerne under indtagelsen af stofferne samtidig med, at de sikrer, at der er mindst mulig gene for andre borgere, herunder børnefamilier, i at benytte stofindtagelsesrummene, hvor stofindtaget kan foregå under ordnede forhold.

Det fremgår endvidere af pkt. 2.1.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger, at stofbrugere, som ellers vurderes omfattet af det foreslåede § 3, stk. 4, ikke skal strafforfølges og således heller ikke have beslaglagt eller konfiskeret stofferne, hvis den pågældende er på vej til et stofindtagelsesrum for at indtage stofferne, idet den pågældende i givet fald vil være omfattet af det foreslåede § 3 b, stk. 2.

Side 2/4 2.

Et ændringsforslag, som indebærer, at konfiskation af euforiserende stoffer til eget forbrug skal undlades, når der meddeles et tiltalefrafald, vil kunne udformes således:

”Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om euforiserende stoffer (Tydeliggørelse af advarselsreglen og ændring af ordningen om fritagelse fra strafforfølgning i tilknytning til stofindtagelsesrum) (L 179) ndringsforslag Af (…), tiltrådt af (…):

Til titlen 1) itlen affattes således:

»Forslag til Lov om ændring af lov om euforiserende stoffer (Ændring af advarselsreglen og ordningen om fritagelse fra strafforfølgning i tilknytning til stofindtagelsesrum)«. indsættes som 3. pkt.:

»Konfiskation af euforiserende stoffer til eget forbrug skal undlades, når der meddeles tiltalefrafald.«

[Euforiserende stoffer til eget forbrug konfiskeres ikke ved tiltalefrafald]

Bemærkninger Til nr. 1 Der er tale om en konsekvensændring af lovforslagets titel som følge af ændringsforslag nr. 2, der indebærer, at den gældende advarselsregel i lov om euforiserende stoffer ikke blot tydeliggøres, men udvides.

Til nr. 2 Side 3/4 Det foreslås, at der indsættes et nyt 3. pkt. i det foreslåede § 3, stk. 4, i lov om euforiserende stoffer, hvorefter konfiskation af euforiserende stoffer til eget forbrug skal undlades, når der meddeles tiltalefrafald.

Den foreslåede bestemmelse indebærer, at den pågældende stofbruger fortsat vil skulle meddeles et tiltalefrafald, når betingelserne herfor er opfyldt, men at der ikke vil skulle ske konfiskation eller beslaglæggelse med henblik på konfiskation af euforiserende stoffer til eget forbrug.” Side 4/
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024