Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Jeppe Bruus

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus,, om der er ordentligt belæg for, at Bahamas er taget af sortlisten

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 186, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, om der er ordentligt belæg for, at Bahamas er taget af sortlisten? Hvad er det præcist der gør, at dette tidligere notoriske skattelyland tages af listen?

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
Arbejdet med overvågning af tredjelande og opdateringen af sortlisten varetages af EU’s Adfærdskodeksgruppe for Erhvervsbeskatning (Code of Conduct on Business Taxation), der er en arbejdsgruppe under Rådet sammensat af højtstående repræsentanter fra samtlige EU-lande med særlig ekspertise på skatteområdet med assistance fra EU-Kommissionens tjenestegrene.

Adfærdskodeksgruppen indstiller - baseret på konsensus - opdateringer af sortlisten og observationslisten til Rådet, som vedtager opdateringerne. Opdateringen af sortlisten sker på basis af de kriterier og den proces, som ECOFIN besluttede 5. december 2017. De løbende opdateringer af sortlisten offentliggøres på Rådets hjemmeside 1 , hvor også kriterierne og processen for EU’s sortliste over skattely er beskrevet uddybende.

Adfærdskodeksgruppen vurderer tredjelandes efterlevelse af kriterier vedr. skattegennemsigtighed (dvs. at landet skal efterleve internationale standarder for informationsudveksling), retfærdig beskatning (dvs. at landet ikke må have foranstaltninger, der vurderes skadelige iht. EU's Adfærdskodeks) og implementering af BEPS-minimumsstandarder (dvs. at landet skal opfylde de minimumsstandarder for selskabsbeskatning, som der er enighed om i OECD og G20).

Lande, som ikke efterlever alle de oplistede kriterier, opføres på sortlistens bilag 1. Lande, som ikke efterlever alle de oplistede kriterier, men som i dialogen med Adfærdskodeksgruppen på tilstrækkeligt politisk niveau har givet tilsagn om at efterleve kriterierne inden for aftalte tidsfrister, opføres på observationslisten, også benævnt bilag 2.

Når sortlistede lande eller lande på observationslisten efterfølgende af Adfærdskodeksgruppen som følge af den løbende overvågning af alle tredjelande vurderes at efterleve samtlige kriterier tilstrækkeligt, vil de blive indstillet fjernet fra listen ved den førstkommende halvårlige opdatering af ECOFIN, typisk i februar eller oktober.

Bahamas blev i oktober 2022 opført på sortlisten sfa. ikke tilstrækkelig opfyldelse af kriterium 2.2, som pålægger et land at afvikle offshore-strukturer, der tiltrækker profit uden reel økonomisk aktivitet. Siden da har landet gennemført en række væsentlige tiltag vedr.

håndhævelsen af kravene om økonomisk substans, som tilsammen betyder, at Adfærdskodeksgruppen nu vurderer, at landet opfylder kriteriet tilstrækkeligt. Baggrunden for de konkrete vurderinger af tredjelande offentliggøres løbende på Rådets hjemmeside, hvor baggrunden også er nærmere beskrevet ang. Bahamas, jf. side 4 i https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6299-2024-INIT/en/pdf.

1 https://www.consilium.europa.eu/da/policies/eu-list-of-non-cooperative-jurisdictions/
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024