Theresa Berg Andersen
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Theresa Berg Andersen (SF) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, hvad ministeren vil gøre for at øge anbragte børn og unges retssikkerhed i forhold til at kunne klage over magtanvendelser

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 188, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at øge anbragte børn og unges retssikkerhed i forhold til at kunne klage over magtanvendelser? Der henvises til Justitias rapport fra 2021, som peger på, at inddragelse af barnets synspunkt ikke indgår i indberetningerne og som anbefaler, at der udvikles materiale målrettet børn og unge om deres rettigheder og herunder ret til at klage, samt at Folketingets Ombudsmands temarapport om socialt anbragte mindre børn fra 2020 gav tre ud af otte institutioner en anbefaling om at sikre inddragelse af børn og unge, ligesom temarapporten problematiserer, at børn og deres forældre ikke i tilstrækkelig grad er blevet informeret om deres rettigheder.

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
”Vil ministeren redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at øge anbragte børn og unges retssikkerhed i forhold til at kunne klage over magtanvendelser? Der henvises til Justitias rapport fra 2021, som peger på, at inddragelse af barnets synspunkt ikke indgår i indberetningerne og som anbefaler, at der udvikles materiale målrettet børn og unge om deres rettigheder og herunder ret til at klage, samt at Folketingets Ombudsmands temarapport om socialt anbragte mindre børn fra 2020 gav tre ud af otte institutioner en anbefaling om at sikre inddragelse af børn og unge, ligesom temarapporten problematiserer, at børn og deres forældre ikke i tilstrækkelig grad er blevet informeret om deres rettigheder.” Svar:

Det er vigtigt for mig, at barnets eller den unges perspektiv i højere grad sikres.

Vi ved desværre, at barnets eller den unges perspektiv sjældent fremgår af indberetningerne om magtanvendelser.

For netop at understøtte, at barnet eller den unges perspektiv sikres, har jeg bedt mit ministerium om, at der foretages en ændring af voksenansvarsbekendtgørelsen, der udvider indberetningsfristen fra 24 timer til 72 timer. På den måde sikres det, at barnet eller den unge har tid til lige at sunde sig ovenpå magtanvendelsen og udtale sig under rolige forhold, hvilket gerne skulle gerne bidrage til at få flere børns og unges perspektiver på hændelsen.

Lederen af et børne- og ungehjem skal i forbindelse med en anbringelse oplyse barnet eller den unge samt forældremyndighedsindehaverne om deres rettigheder i relation til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, herunder adgangen til at klage til henholdsvis Ankestyrelsen og kommunalbestyrelsen. Det følger af voksenansvarsbekendtgørelsens § 24, stk. 1.

Det er i lovforslaget desuden skrevet frem, at information om muligheden for inddragelse af mobiltelefoner m.v. med fordel vil kunne indgå som led i den generelle information om relevante regler for anbringelsen, herunder f 1 anbringelsesstedets eventuelle husorden, som gives til barnet eller den unge og forældremyndighedsindehaveren i forbindelse med anbringelsen.

Jeg kan desuden oplyse, at Social- og Boligstyrelsen på deres hjemmeside har oplysningsmateriale udarbejdet til anbragte børn og unge, der informerer om rettigheder som anbragt, herunder ift. retten til klage, inddragelse, selvbestemmelse mv.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024