Pelle Dragsted
 svarer 
Jeppe Bruus

Pelle Dragsted (EL) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om ministeren stadig forventer en produktionsnedgang i raffinaderierne samt hvorvidt forventningerne til CO2-udledningsreduktion i aftalen falder, hvis ikke der fremkommer en produktionsnedgang

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 183, Spørgsmål 13
Af Skatteministeriets notat ”Effekter af Aftale om grøn skattereform for industri m.v.” fra 25. april 2023 fremgår det, at reduktionen af drivhusgasudledningerne som følge af ”Aftale om grøn skattereform for industri m.v.”, blandt andet forudsætter en produktionsnedgang hos raffinaderierne på 29 pct. i 2030, i forhold til niveauet i KF22. Vil ministeren udregne den historiske værdi for bruttoværditilvæksten fra 2010 til i dag i raffinaderibranchen og fremskrive BVT-udviklingen for raffinaderibranchen til 2030 givet de forudsætninger om råolieprisen samt prisen på benzin og diesel, der ligger til grund for Energistyrelsens seneste fremskrivning? Vil ministeren på den baggrund oplyse, om ministeren stadig forventer en produktionsnedgang i raffinaderierne samt hvorvidt forventningerne til CO2-udledningsreduktion i aftalen falder, hvis ikke der fremkommer en produktionsnedgang, jf. også artiklen ”Det tidligere Dansk Shell vender underskud til milliardoverskud efter salg” (finans.dk, den 30. maj 2023)?

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
Der er stor usikkerhed forbundet med skøn af provenu- og C 2 -effekter af Aftale om grøn skattereform for industri mv. 2022.

Særligt er der stor usikkerhed, når der ses på enkelte brancher.

Det fremgår af lovforslaget (L 183), at ”[o]pgørelsen af provenueffekt er opgjort med stor usikkerhed. Der er tale om markante afgiftsforhøjelser på en række forskelligartede grundlag, hvor effekterne er uden for erfaringsområdet. Hertil kommer usikkerheden som følge af udvikling i priser på brændsler, kvotepriser, fremskrivninger af afgiftsgrundlaget m.v. Indretning af den aftalte omstillingsstøtte og tilskud til fangst og lagring af C 2 (CCS) kan ligeledes påvirke afgiftsgrundlaget.” Den danske målsætning er at reducere udledninger af danske drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990. Der er ikke en særlig målsætning for reduktioner for fx raffinaderier, ligesom der ikke er aftalt en særlig C 2 -beskatning af udledninger fra raffinaderier.

Skatteministeriet kan ikke vurdere, om en større indtjening i et raffinaderi i en kort årrække også vil indebære en større strukturel indtjening. På den baggrund er der ikke foretaget genberegninger for de skønnede C 2 -effekter for raffinaderierne mv.

Overvejelser om ændringer i rammevilkårene vil skulle ses i lyset den faktiske opgjorte C 2 -udledning samt de kommende fremskrivninger, herunder i forbindelse med de afer enige om, at aftalen genbesøges i 2023, 2026 og 2028. Genbesøgene skal ses i lyset af, at der er stor usikkerhed forbundet med at skønne over Danmarks udledninger frem mod 2030, opgørelse af fremtidige C 2 -reduktioner, kvoteprisens udvikling, den teknologiske udvikling og den nuværende udvikling på energimarkederne, senest som følge af krigen i Ukraine.”
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024