Søren Bo Søndergaard
 svarer 
Inger Støjberg

Søren Søndergaard (EL) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg, om ministeren vil redegøre for, hvordan man er nået frem til den nævnte afgrænsning af begrebet ”omkring”, for meningen med den betragtelige forskel på de to landområder, og for baggrunden for, at man i det hele taget har foretaget en geografisk afgrænsning af det område, hvor visse lovovertrædelser medfører indkvartering på Udrejsecenter Lindholm

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 140, Spørgsmål 2
Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget side 96, 2. spalte, øverst, at begrebet ”omkring” et udrejsecenter for Kærshovedgårds vedkommende skal forstås som otte midtjyske kommuner med et samlet areal på mere end 7.000 kvadratkilometer, mens det for Sjælsmarks vedkommende skal forstås som et væsentligt mindre område omfattende fire nordsjællandske kommuner. Vil ministeren redegøre for, hvordan man er nået frem til den nævnte afgrænsning af begrebet ”omkring”, for meningen med den betragtelige forskel på de to landområder, og for baggrunden for, at man i det hele taget har foretaget en geografisk afgrænsning af det område, hvor visse lovovertrædelser medfører indkvartering på Udrejsecenter Lindholm?

Svar fra fredag den 1. februar 2019
Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget side 96, 2. spalte, øverst, at egre et ”o kri g”, et udrejse e ter for Kærshovedgårds vedkommende skal forstås som otte midtjyske kommuner med et samlet areal på mere end 7.000 kvadratkilometer, mens det for Sjælsmarks vedkommende skal forstås som et væsentligt mindre område omfattende fire nordsjællandske kommuner. Vil ministeren redegøre for, hvordan man er nået frem til den nævnte afgrænsning af begrebet ”omkring”, for meningen med den betragtelige forskel på de to landområder, og for baggrunden for, at man i det hele taget har foretaget en geografisk afgrænsning af det område, hvor visse lovovertrædelser medfører indkvartering på Udrejsecenter Lindholm?

Svar:

Afviste asylansøgere skal ikke begå kriminalitet – heller ikke mens de venter på udsendelse til deres hjemland. Når nu de så alligevel vælger at begå kriminalitet, mens de er indkvarteret på et udrejsecenter, må de også leve med, at myndighederne agerer i forhold hertil.

Det blev bl.a. på den baggrund som led i finanslovsaftalen for 2019 aftalt at etablere et nyt udrejsecenter, Udrejsecenter Lindholm, som bl.a. skal varetage indkvartering af afviste asylansøgere, som er indkvarteret på et udrejsecenter, og som straffes for overtrædelse af straffeloven, våbenloven, lov om knive og blankvåben m.v. eller lov om euforiserende stoffer på eller omkring udrejsecentret. Sigtet hermed er at adskille denne gruppe fra andre afviste asylansøgere.

Udlændinge- og integrationsministeriet har i forbindelse med udarbejdelsen af L 140 overvejet flere mulige modeller til afgrænsning af egre et ”o kri g et udrejse e ter”, herunder om der skulle være tale om en kilometermæssig afgrænsning.

1. februar 2019 Udsendelse Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2019 - 1541 638978 Ministeriet har vurderet, at det ved at vælge en afgrænsning i form af nabokommuner sikres, at der er tale om et objektivt og let definerbart kriterie, som vil medføre den mest hensigtsmæssige administration af sagerne hos både politiet og domstolene.

Ministeriet har endvidere lagt vægt på, at der skal være tale om et klart og ensartet kriteriet i forhold til de to udrejsecentre.

Det er således ministeriets vurdering, at en afgrænsning i form af nabokommuner er den mest retssikkerhedsmæssige forsvarlige løsning, uanset at det indebærer en vis forskel på den kvadratmetermæssige afgrænsning.

Ministeriet har på baggrund af spørgsmålet overvejet, om der er anledning til at udvide det areal omkring Udrejsecenter Sjælsmark, der skal være omfattet af den foreslåede ordning.

Det er dog efter ministeriets opfattelse mest hensigtsmæssigt at fastholde den afgrænsning, der foreslås i lovforslaget. Først og fremmest fordi beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård udgør den primære målgruppe for ordningen med overflytning til Udrejsecenter Lindholm og for det andet, fordi der i området omkring Udrejsecenter Sjælsmark er tale om en langt højere befolkningstæthed.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024