Jane Heitmann
 svarer 
Astrid Krag

Jane Heitmann (V) spørger social- og ældreministeren, Astrid Krag, om ministeren kan bekræfte, at der, såfremt lovforslaget vedtages, fortsat vil være frit valg til genoptræning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 198, Spørgsmål 27
Kan ministeren bekræfte, at der, såfremt lovforslaget vedtages, fortsat vil være frit valg til genoptræning, og såfremt dette ikke er tilfældet, vil ministeren da yde teknisk bistand til ændringsforslag, der indebærer, at ældre i de berørte kommuner beholder retten til frit valg af genoptræning, som borgere i kommuner, der ikke er en del af forsøget?

Svar fra onsdag den 28. april 2021
”Kan ministeren bekræfte, at der, såfremt lovforslaget vedtages, fortsat vil være frit valg til genoptræning, og såfremt dette ikke er tilfældet, vil ministeren da yde teknisk bistand til ændringsforslag, der indebærer, at ældre i de berørte kommuner beholder retten til frit valg af genoptræning, som borgere i kommuner, der ikke er en del af forsøget?” Svar:

Kommunerne er efter de nuværende regler om genoptræning efter servicelovens § 86 ikke forpligtet til at sikre borgeren et frit valg.

Derimod har patienter, som bliver udskrevet til genoptræning efter sygehusophold, ret til at gøre brug af frit valg på genoptrænings-området, hvis deres kommune ikke kan tilbyde en tid til genoptræning inden for syv dage. Det frie valg omfatter de typer genoptræning, som kommunerne tilbyder borgere, der er udskrevet med en genoptræningsplan fra sygehuset.

Velfærdsaftalerne på ældreområdet giver ikke i sig selv mulighed for at fravige sundhedsloven. Borgerne i de tre berørte kommuner vil således fortsat have frit valg i forhold til genoptræning efter sundhedsloven som resten af landets kommuner.

Det fremgår af lovforslagets § 11, at sundhedsministeren efter ansøgning fra kommunalbestyrelsen kan fastsætte regler om fravigelse af bestemte pligter eller opgaver efter sundhedsloven, der påhviler kommunalbestyrelsen.

Sundhedsloven kan dog ikke fraviges til skade for patientsikkerheden og patientens retsstilling. Om en ansøgning kan imødekommes vil bero på en konkret vurdering af, om det foreslåede er til skade for patientsikkerheden og patientens retsstilling.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024