Rosa Lund
 svarer 
Mattias Tesfaye

Hvad vil konsekvensen af menneskerettighedskrænkelser for flygtninge være, i det tredjeland Danmark samarbejder med?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 226, Spørgsmål 6

Hvad vil konsekvensen være hvis tredjeland krænker menneskerettighederne for flygtninge, Danmark har sendt dertil?

Svar fra mandag den 17. maj 2021
Overholdelsen af menneskerettigheder er en forudsætning for udrejsecentre i tredjelande

Det forudsættes i lovforslagets pkt. 2.2.3, at udlændingemyndighederne i Danmark i de enkelte sager skal foretage en konkret og individuel vurdering af, om overførslen af asylansøgeren til tredjelandet kan gennemføres inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser. Det indebærer bl.a., at myndighederne løbende skal vurdere, om forholdene i tredjelandets asylsystem og den generelle menneskerettighedssituation – for både asylansøgere og udlændinge, der er meddelt asyl eller afslag på asyl – i det pågældende tredjeland, er af en sådan karakter, at overførsel efter den foreslåede bestemmelse vil være i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

Det fremgår således af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 2, at hvis Udlændingestyrelsen eller Flygtningenævnet vurderer, at det vil være nødvendigt at foretage en nærmere undersøgelse af, om tredjelandet i praksis lever op til sine forpligtelser efter den indgåede overenskomst eller det hertil svarende arrangement, og at en overførsel derved kan gennemføres inden for rammerne af Danmarks internationale forpligtelser, vil verserende sager om overførsel til det pågældende tredjeland kunne sættes i bero. I så fald vil sager, hvor der allerede er truffet endelig afgørelse om overførsel til tredjelandet, og hvor de pågældende udlændinge, derfor er i en såkaldt overførelsesposition, ligeledes skulle sættes i bero.

Det bemærkes, at Udlændingestyrelsen eller Flygtningenævnet vil kunne beslutte, at sager om overførsler sættes i bero, hvis det skønnes nødvendigt nærmere at undersøge de generelle forhold i tredjelandet såvel som forholdene for enkelte grupper af udlændinge i tredjelandet. Af lovforslagets pkt. 3.1. fremgår det, at overførsel af en udlænding efter den foreslåede ordning med henblik på realitetsbehandling af asylansøgningen og eventuel efterfølgende beskyttelse i et tredjeland alene vil kunne ske på baggrund af en overenskomst eller et hertil svarende arrangement, som Danmark har indgået med et tredjeland.

Det vil være en forudsætning, at en indgået overenskomst eller et hertil svarende arrangement vil skulle indeholde tilstrækkelige garantier for, at Danmarks internationale forpligtelser overholdes, og at disse garantier må forventes at blive efterlevet i praksis.

Det forudsættes endvidere, at det i overenskomsten eller det hertil svarende arrangement fastsættes, hvordan parterne skal forholde sig ved uenighed om overholdelsen af de indgåede overenskomster eller de hertil svarende arrangementer. Kan der ikke opnås enighed, kan der i sidste instans ske ophævelse af de indgåede overenskomster eller de hertil svarende arrangementer.

Mattias Tesfaye / Grith Nørgaard Side

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024