Regeringen lander økonomiaftale med krav om milliardbesparelse på konsulenter

AFTALE: Regeringen og KL har indgået en økonomiaftale, der sikrer penge til at fastholde velfærden og lægger op til milliardbesparelse på kommunernes brug af konsulenter. En ambition som bliver svær at indfri, lyder det fra KL-formand.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringen tager endnu et skridt til at indfri Socialdemokratiets plan om at skære tre milliarder kroner af det offentlige forbrug på konsulenter.

Fredag indgik regeringen økonomiaftaler med KL og Danske Regioner, som samlet set betyder, at der på tværs af kommuner og regioner skal spares et milliardbeløb på eksterne konsulenter.

For kommunerne vil der i 2021 skulle spares 500 millioner kroner stigende til 1 milliard i 2025, mens regionerne skal spare 100 millioner kroner på konsulenter næste år.

”Det er en meget stor del af kommunernes samlede konsulentforbrug. Men vi mener, at det kan lade sig gøre ellers ville vi ikke have indgået aftalen. Men det er svært,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).

KL opgør selv kommunernes samlede konsulentudgifter til fire milliarder kroner, mens Finansministeriet tidligere har opgjort tallet til over seks milliarder kroner.

Sikrer status quo på velfærd
Ifølge KL vil nogle kommuner godt kunne finde deres andel og måske endda mere af besparelserne på konsulentkontoen, mens andre vil kunne blive nødt til at finde dem andre steder.

”Potentialet er ikke jævnt fordelt mellem kommunerne. Og det er en af de udfordringer, vi ser ind i,” siger KL’s næstformand Martin Damm (V).

Udover konsulentbesparelserne betyder økonomiaftalen også, at kommunerne får 1,5 milliarder kroner mere til den lokale velfærd.

Det skal ikke mindst dække de stigende udgifter som følger af, at der bliver flere børn og ældre, og at kommunerne disse pr oplever opadgående udgifter til borgere med handicap og på sundhedsområdet.

Ifølge KL sikrer de ekstra penge, at kommunerne kan bevare nogenlunde status quo på velfærden i 2021 sammenlignet med i år.

”Det er en aftale, som giver sikkerhed for, at kommunerne også til næste år kan levere velfærd til borgerne i hele Danmark på et niveau, som det vi kender i dag,” siger Jacob Bundsgaard.

Wammen: Historisk høj ramme til byggeri og renovering
Fra regeringens side er man dog mere optimistisk i forhold til kommunernes mulighed for at levere velfærd næste år.

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) mener, at der også kan blive plads til velfærdsforbedringer, når kommunerne skærer ned på konsulentudgifterne.

”Udover at vi griber coronaregningen, så søger vi for, at pengene følger med, når der kommer flere børn og ældre. Derudover er der jo et løft både af servicerammen, men også midler som bliver frigjort til velfærd på baggrund af besparelser på konsulenter og administration,” siger Astrid Krag.

På anlægssiden får kommunerne på decimalen det beløb, som de bad om forud for forhandlingerne. Nemlig 21,6 milliarder kroner, hvilket er et løft i forhold til indeværende år, hvor rammen er på 19,1 milliarder kroner.

Det skal være med til at sætte gang i samfundsøkonomien oven på covid-19-krisen, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S).

”Det er et historisk højt anlægsloft, vi har aftalt. Og hver en krone kommunerne har sagt, at de har brug for. Det får de mulighed for at bruge med den her aftale,” siger Nicolai Wammen.

Læs også

Anlægsloft består og ekstra coronamilliarder
Til gengæld får kommunen ikke suspenderet loftet over anlægsudgifterne helt, som de ellers havde ønsket. Men med den aktuelle ramme vil det ifølge KL-formanden også blive svært for kommunerne at bygge endnu mere næsten år.

”Man kan godt forestille sig en situation, hvor kommunerne kan bygge yderligere. Men det at nå op på de 21,6 milliarder kroner bliver i sig selv en stor opgave,” siger Jacob Bundsgaard.

Årets økonomiforhandlinger er foregået på baggrunden af coronakrisen, og er forløbet relativt hurtigt og udramatisk.

Regeringen lovede i marts, at kommunerne nok skulle få dækket deres udgifter til at inddæmme og begrænsninger covid-19-smitten.

Til det formål er der afsat 2,6 milliarder kroner til kommunerne. Herudover sikres kommunerne også flere penge i indeværende år til at dække ekstraudgifter til et stigende antal ledige som følge af covid-19-krisen.

Flere konsulentbesparelser i vente
Forud for folketingsvalget i 2019 fremlagde Socialdemokratiet en økonomisk 2025-plan, hvor der var lagt op til at frigøre tre milliarder kroner til velfærd ved at spare på konsulenter i det offentlige.

Finansminister Nicolai Wammen holder dog fast på, at regeringen med fredagens aftaler er kommet et godt stykke nærmere målet om at frigøre tre milliarder kroner til velfærd ved at spare på konsulenter.

Med finansloven for 2020 blev der besluttet en statslig rammebesparelse målrettet konsulenter på 800 millioner kroner.

Og regeringen har ikke tænkt sig at stoppe her.

”På nuværende tidspunkt er vi oppe på to milliarder kroner i konsulentbesparelser. Og dermed har vi én milliard mere, vi skal have fundet. Og det har vi tænkt os at gøre de kommende år,” siger Nicolai Wammen.

Se pressemødet her:

Dokumentation

Økonomiaftalen i overskrifter

Løft af serviceramme:
1,5 milliarder kroner

Penge til anlæg:
21,6 milliarder kroner

Anlægsloftet fastholdes i 2021

Kommuner skal spare 0,5 milliarder på konsulenter i 2021 stigende til 1 milliard i 2025.

Kompensation til udgifter for covid-19-indsatser:
2,6 milliarder kroner

Læs hele aftalen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Afgående borgmester (S), Aarhus Kommune (6/11-24), fhv. næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024