Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Vestager kritiserer Mette Frederiksen for kommissær-beslutning: "Det er virkelig en skam"

Dan Jørgensen burde ikke være Danmarks eneste bud på en ny EU-kommissær. Statsministeren skulle i stedet have fulgt ønsket fra Ursula von der Leyen og nomineret både en mand og en kvinde, mener afgående kommissær Margrethe Vestager.

Efter to perioder stopper Margrethe Vestager som EU-kommissær. 
Efter to perioder stopper Margrethe Vestager som EU-kommissær. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen har udtrykt sit ønske tydeligt.

Hun har bedt alle EU's 27 medlemslande om at stille med én mand og én kvinde som kommissærbud, inden hun skal sammensætte sit nye kommissærhold.

Det ønske har statsminister Mette Frederiksen (S) imidlertid valgt at se stort på. 

Og det er en stor fejl, mener Danmarks afgående EU-kommissær, Margrethe Vestager. 

I et interview med dagbladet Børsen kalder hun beslutningen om kun at stille med en mandlig kandidat "ærgerlig", og til den europæiske tv-kanal EuroNews kalder hun Ursula von der Leyens ønske "helt legitimt".

"Det er virkelig en skam, at medlemslandene ikke imødekommer ønsket for at give hende mulighed for at nedsætte den bedst mulige kommission – og gøre den kønsbalanceret," siger Vestager i interviewet med EuroNews, som hun har delt et klip fra på sin Instagram-profil.

Læs også

Nationale kabaler har vejet tungest

Margrethe Vestager hæfter sig ved, at det ikke kun er den danske statsminister, der har valgt at ignorere ønsket fra kommissionsformanden.

"Det virker, som om det er vigtigere at få nationale kabaler til at gå op, end det er at få en kønsafbalanceret ledelse af Europa," siger hun i interviewet med Børsen.

Her slår hun også fast, at hun ikke giver meget for Mette Frederiksens argument om, at Danmark har haft en kvindelig kommissær de seneste tyve år. 

Anmodningen fra Ursula von der Leyen var nemlig ikke kun at stille med en kvindelig kandidat, men derimod en kvindelig og en mandlig kandidat. Og det er en "yderst rimelig anmodning fra en leder", siger Vestager til Børsen.

Den afgående EU-kommissær understreger i interviewet, at hendes kritik ikke handler om Dan Jørgensen og hans kvalifikationer. Han bliver ifølge Margrethe Vestager "fremragende" til arbejdet som kommissær.

Altinget har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Margrethe Vestager, men hun har ikke ønsket at stille op til interview.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Dan Jørgensen

Danmarks kandidat til EU-Kommissionen, fhv. minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024