Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Sofie Lippert Troelsen
svarer
Mattias Tesfaye

Vil ministeren kommentere på, at ungdomsuddannelserne vil opleve økonomiske udfordringer ved årsskiftet?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 1137

Hvad er ministerens holdning til, at ungdomsuddannelserne til nytår igen vil opleve betydelige økonomiske udfordringer, når det midlertidige kvalitetsløft af undervisningstaxameteret udløber ved årsskiftet?
Skriftlig begrundelse:
Regeringens midlertidige forhøjelse af undervisningstaxameteret, der blev vedtaget med finansloven for 2021, var en kortvarig løsning for at sikre kvaliteten af uddannelserne. I takt med at dette løft udløber, står gymnasier, VUC'er og erhvervsskoler over for nye besparelser, der allerede har medført økonomisk pres på institutionerne.

Svar fra mandag den 12. august 2024

Med aftalen om finansloven for 2021, som SF bl.a. var en del af, blev der afsat i alt 300 mio. kr. (2021-pl) årligt i perioden 2021-2024 til et løft af taxametertilskuddene på ungdomsuddannelserne. Forhøjelsen blev udmøntet via en generel takstforhøjelse af undervisningstaxametrene for de gymnasiale fuldtidsuddannelser og erhvervsuddannelserne (ekskl. socialog sundhedsuddannelserne). Derudover blev der afsat 80 mio. kr. årligt fra 2021-2024 til et ekstraordinært løft af taxametertilskuddene til hovedforløbene på social- og sundhedsuddannelserne.

Eftersom partierne bag aftalen om finansloven for 2021 afsatte bevillingerne midlertidigt i perioden 2021-2024, har det den konsekvens, at bevillingerne som udgangspunkt bortfalder i 2025.

Regeringen er meget optagede af at sikre, at elever har adgang til en bred vifte af ungdomsuddannelser af høj kvalitet, og at de økonomiske strukturer, som uddannelsesinstitutionerne er omfattede af, understøtter dette.

Regeringen vil senest ved udgangen af august præsentere sit forslag til en finanslov for 2025, herunder regeringens forslag til de økonomiske vilkår for de gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelserne og de almene voksenuddannelser.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024