Debat

Dansk Flygtningehjælp: Gentænk beskyttelsen af mennesker på flugt

DEBAT: Det er naivt at tro, at en genforhandling af Flygtningekonventionen vil bringe beskyttelse til de mennesker, der fordrives fra deres hjem som følge af klimaforandringer. Der skal i stedet tænkes i andre juridiske baner, skriver Charlotte Slente.

Der er forskellige årsager til, at folk flygter, og det medfører, at der er forskellige behov. Derfor kræver situationen muligvis andre løsninger end en åbning af Flygtningekonventionen, skriver Charlotte Slente.
Der er forskellige årsager til, at folk flygter, og det medfører, at der er forskellige behov. Derfor kræver situationen muligvis andre løsninger end en åbning af Flygtningekonventionen, skriver Charlotte Slente.Foto: DRC Dansk Flygtningehjælp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Slente
Generalsekretær, DRC Dansk Flygtningehjælp

Ændringer i klimaet fører verden over til tørkeperioder og oversvømmelser, der gør levevilkår sværere, og i allerværste fald efterlader områder ubeboelige, driver mennesker på flugt og skaber helt nye og meget komplekse fordrivelses- og migrationsmønstre.

Sideløbende foregår der en juridisk diskussion om, hvordan disse mennesker lovgivningsmæssigt kan beskyttes: Er de eksisterende konventioner – såsom FN's Flygtningekonvention – tilstrækkelige, eller er der behov for nye folkeretlige rammer?

Flygtningekonventionen kan give bagslag
Flygtningekonventionen blev formuleret i 1951 for at sikre beskyttelse af mennesker, der på grund af race, religion, nationalitet, socialt eller politisk tilhørsforhold er forfulgte i deres hjemlande.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den omfatter mennesker, der flygter over landegrænser for at søge beskyttelse fra krig og forfølgelse, og derfor som udgangspunkt ikke mennesker, der drives på flugt som følge af ændringer i vind og vejr.

Men bør man af denne grund genforhandle Flygtningekonventionen, så den fremover mere entydigt omfatter disse mennesker? Ikke nødvendigvis.

At mennesker på flugt på grund af klimaforandringer netop ikke er en homogen gruppe, gør derfor nuancer vigtige.  

Charlotte Slente
Generalsekretær, DRC Dansk Flygtningehjælp

I DRC Dansk Flygtningehjælp mener vi, at der er en risiko for, at en ”åbning” af Flygtningekonventionen blot vil formindske de rettigheder, som konventionsbeskyttede flygtninge har i dag har frem for at udvide området, hvorpå konventionen kan anvendes.

Vi risikerer, at forsøg på at opnå en ny definition af flygtningebegrebet vil gøre anvendelsesområdet smallere og dermed ikke føre til øget beskyttelse af flere grupper af mennesker.

Der må selvfølgelige ikke herske nogen tvivl om, at folk på flugt skal beskyttes.

Det må altid være vores primære fokus. Men der er forskellige årsager til, at folk flygter, og det medfører, at der er forskellige behov.

Derfor handler vores skepsis over for en eventuel åbning af Flygtningekonventionen heller ikke kun om bekymringen for en forringet beskyttelse, men også om en anerkendelse af, at mennesker på flugt fra klimarelaterede forandringer kan have andre behov end de flygtninge, som er omfattet af Flygtningekonventionen i dag.

Deres situation er både kompleks og mangfoldig og kræver muligvis andre løsninger.

Tilpassede politiske og juridiske tiltag
At mennesker på flugt på grund af klimaforandringer netop ikke er en homogen gruppe, gør derfor nuancer vigtige.

For at vi kan håndtere den kompleksitet, er der derfor brug for at identificere ”huller” i de nuværende juridiske rammer, så vi kan udvikle de rette politiske og juridiske tiltag for dem, der ikke er beskyttet af de eksisterende juridiske rammer.

Derfor kan fordrivelse som konsekvens af klimaforandringer motivere til yderligere samtænkning af national og grænseoverskridende fordrivelse og mobilitet, så alle grupper af flygtninge og fordrevne sikres rettigheder og beskyttelse.

Løsninger vil ofte kunne findes i nationale og regionale rammer

Læs også

FN's migrationspagt fra 2018 har taget det første spadestik ved at anerkende sammenhængen mellem national og grænseoverskridende fordrivelse og mobilitet og klimamæssige udfordringer.

Det internationale samfund bør sikre, at denne anerkendelse udmønter sig i konkrete tiltag til fordel for udsatte mennesker.

Det gælder både dem, der er i risiko for fordrivelse og dem, der allerede er blevet drevet på flugt af klimarelaterede årsager.

Konsekvenser af klimaforandringer skal i fokus
Derudover bør fordrivelse og mobilitet fylde mere i det vigtige arbejde, som FN’s klimapanel laver.

De menneskelige konsekvenser af klimaforandringer bør inddrages bedre i panelets arbejde, og klimapanelets såkaldte Task Force on Displacement bør have et langt mere solidt mandat, så der i højere grad kan arbejdes med menneskelig sårbarhed over for konsekvenserne af klimaforandringer.

Det altafgørende er, at personer, der drives på flugt, hvad enten det skyldes krig, forfølgelse eller klimaforandringer, sikres beskyttelse og mulighed for at fortsætte deres liv i værdighed. 

For selv om det er en stor udfordring at indkapsle så forskellige og komplekse fænomener som sammenhængen mellem klimaforandringer og mobilitet i klare juridiske termer og rammer, må det være klart for enhver, at der er brug for handling.

Mennesker på flugt skal beskyttes. Altid. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Slente

Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
cand.merc.int. (Copenhagen Business School 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024