Enhedslisten: Danske soldater kan ende med at styrke Assad
DEBAT: Dansk krigsindsats i Syrien kan i værste fald styrke Assad-regimet, når det ikke står klart, hvem der skal overtage, når IS drives på flugt, mener Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
SprogkonsulentAf Nikolaj Villumsen
Udenrigsordfører for Enhedslisten
Regeringen har med støtte fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti besluttet at sende danske specialsoldater ind i den komplicerede syriske borgerkrig.
Målsætningen er sammen med irakiske stammekrigere at jage IS på flugt.
Hvem der skal tage over efter ekstremisterne, aner Anders Samuelsen ikke, men han afviser, at Danmark skal samarbejde med pro-demokratiske eller kurdiske grupper inde i Syrien.
Der er masser af pro-demokratiske og kurdiske styrker i Syrien, som vil bekæmpe IS. De står klar lige på den anden side af den irakiske grænse, men de mangler våben og beskyttelsesudstyr.
Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører for Enhedslisten
Den danske krigsindsats kan dermed ende med at styrke Assad-regimet eller andre ekstremistiske grupper, der kan udnytte tomrummet, når IS er jaget på flugt.
Danske soldater kan ende i forkerte kampe
Enhedslisten mener ikke, at danske soldater bør deltage i krigen i Syrien. Det er uklogt.
Krigen i Syrien er ekstremt kompliceret, og vi har tidligere set, at danske kampfly ved en fejl har bombet Assads styrker frem for IS. Nu er det danske soldater, der kan ende i kampe og konflikter, som vi ikke ønsker.
Der er masser af pro-demokratiske og kurdiske styrker i Syrien, som vil bekæmpe IS. De står klar lige på den anden side af den irakiske grænse, men de mangler våben og beskyttelsesudstyr.
I stedet for at støtte dem vælger regeringen nu at sende danske soldater i krig, uden at vide hvem denne indsats vil styrke.
Ingen lære af Irak og Afghanistan
Denne ugennemtænkte krigsførelse sker, selvom vi tidligere har set, hvordan danske krigsindsatser i Irak, Libyen og Afghanistan har styrket ekstreme kræfter og skabt kaos.
Sporene fra disse forfejlede krige burde få regeringen og flertallet i folketinget til at tænke sig om en ekstra gang, men det gør det desværre ikke.
Endnu engang risikerer pro-demokratiske kræfter i Syrien at blive taberne for en uklog krigsførelse, der udelukkende fokuserer på bekæmpelse af IS og ser bort fra Assad-regimets massive forbrydelser.