Debat

Globalt Fokus: Derfor skal du interessere dig for EU-valget, hvis du arbejder med udviklingsbistand

Europaparlamentsvalget er et valg om EUs fremtid i verden. Her er tre konkrete anbefalinger til, hvad der bør ligge på EU-parlamentarikernes bord på den anden side af 9. juni, skriver Mette Müller Kristensen.

Flere og vigtige samarbejdspartnere i det globale syd viser en voksende træthed af og mistillid til Europa og ønsker et opgør med, hvad de mener er EU's og Vestens dobbeltmoral, skriver Mette Müller Kristensen.
Flere og vigtige samarbejdspartnere i det globale syd viser en voksende træthed af og mistillid til Europa og ønsker et opgør med, hvad de mener er EU's og Vestens dobbeltmoral, skriver Mette Müller Kristensen.Foto: Channi Anand/AP/Ritzau Scanpix
Mette Müller Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når du går ned og sætter dit kryds til Europa-Parlamentet den 9. juni, er du ikke blot er en del af en halv milliard europæere, der har ret til at stemmer i år.

Du er også en del af et valgår, hvor halvdelen af verdens befolkning – fordelt på 65 lande, skal til stemmeurnerne.

Valg kan være afgørende for den enkelte borger og for et lands fremtid, men også for, hvordan lande og regioner forholder sig til verden og begår sig på den internationale scene.

Det sidste kan synes langt væk fra manges dagligdag.

Ikke desto mindre forbinder det os som borgere på tværs af lande og kontinenter, for internationale strømninger spiller sammen med regionale, nationale og lokale forandringer.

Udfaldene af det kommende EP-valg og de mange nationale valg rundt omkring i verden får derfor stor betydning for, hvilken retning verden bevæger sig i.

Vestens dobbeltmoral

Ifølge politiske eksperter og aktører er EU’s ståsted og position ikke alene under forandring, men også svækket i en ny geopolitisk situation, hvor Rusland og Kina udfordrer Vesten politisk, økonomisk, militært og ideologisk.

Men også flere og vigtige samarbejdspartnere i det globale syd viser en voksende træthed af og mistillid til Europa og ønsker et opgør med, hvad de mener er EU's og Vestens dobbeltmoral.

Hvor Vesten på den ene side bruger udviklingsbistand på at bekæmpe fattigdom og ulighed, og på den anden side gennem økonomiske politikker og handelspraksisser er med til at opretholde systemer, som gavner egne interesser på bekostning af mange udviklingslande.

De beslutninger, der bliver truffet i Bruxelles, har vidtrækkende konsekvenser for mennesker udenfor unionen.

Mette Müller Kristensen
Direktør, Globalt Fokus

Derfor er EP-valget og dets udfald toneangivende for, hvilken retning EU bevæger sig i.

Med stigende global ulighed, fortsat ekstrem fattigdom og en klimakrise, som rammer de allerede udsatte lande og befolkninger hårdest, er der masser for EU og de nyvalgte parlamentarikere at tage fat på både politisk, mellemfolkeligt og økonomisk.

Når danskerne og resten af europæerne sender et nyt hold til Europa Parlamentet, bør det derfor være med et opdrag om, at EU skal investere i verden.

Her er tre konkrete anbefalinger til, hvad vi som vælgere bør insistere på, og hvad der bør ligge på Europaparlamentarikernes bord på den anden side af 9. juni.

1. Partnerskaber, der rækker ud over statslige aktører

Partnerskaber, der tager udgangspunkt i lokale behov og bygger på en bred inddragelse af forskellige perspektiver, er et stærkt og nødvendigt redskab i at genskabe tilliden til EU på det afrikanske kontinent og andre samarbejdslande i det globale syd.

Hvis EU-parlamentarikerne vil styrke forholdet til Afrika, bør de sikre, at EU tilbyder mellemfolkelige partnerskaber, der rækker ud over statslige aktører og inddrager civilsamfundet på tværs af grænser.

Det giver EU mulighed for at samskabe løsninger, der imødekommer lokale behov og er forankret i lokalsamfund. Dette vil stå som vigtig modvægt til Kina og Ruslands investeringer og politikker.

2. Sammenhæng mellem EU og global politik

De nye parlamentsmedlemmer bør sikre, at den politik, der føres internt i EU, ikke har negative konsekvenser for befolkninger uden for EU's grænser.

EU’s landbrugs- og handelspolitik er historisk og frem til i dag blevet kritiseret for at have ødelæggende konsekvenser for landbruget for eksempel i Vestafrika.

Læs også

Når der skal forhandles en ny grøn landbrugspolitik, er det derfor vigtigt at holde de internationale konsekvenser for øje og sikre, at den ikke forringer vilkårene for lande uden for unionen og gør det sværere for dem at komme ind på det europæiske marked.

De fleste EU-lande eksporterer for eksempel fortsat mere til Afrika, end der importeres, hvilket trækker ressourcer ud af kontinentet.

3. EU må ikke fraviges grundlæggende rettigheder

Selvom der er valg mange steder i verden i 2024, bliver de ikke alle frie og fair.

Samtidig øges nedslag på civilsamfundet ofte i forbindelse med valg, og i 2023 levede kun 2,1 procent af verdens befolkning i lande, hvor retten til at ytre sig, forsamle sig og forene sig blev beskyttet.

Også i Europa ser vi stigende pres på frihedsrettigheder, som ikke blot bør give anledning til panderynker i EU. Det udfordrer også opbakningen til menneskerettigheder globalt, når EU’s medlemsstater ikke værner om de rettigheder, de promoverer udenfor EU.

De kommende EU-parlamentarikere bør derfor bruge det mandat, de får, til at sikre, at EU ikke fraviger grundlæggende rettigheder i dialog, politikker og praksisser både inden og uden for EU’s grænser. 

Europas fremtid i verden

EP-valget er ikke kun et valg om Europas fremtid, men et valg om vores fremtid i verden.

De beslutninger, der bliver truffet i Bruxelles, har vidtrækkende konsekvenser for mennesker udenfor unionen.

I det danske civilsamfund med globalt udsyn håber vi, at de kommende parlamentarikere vil arbejde for et stærkt, ansvarligt og solidarisk Europa, der fornyer sin vigtige rolle i verden og har forståelse for de mennesker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Müller Kristensen

Direktør, Globalt Fokus, medlem af 2030 panelet.
cand.mag. i afrikastudier (Københavns Uni. 2013)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024