Debat

Tidligere formand for DIPD om valget i Sydafrika: Landet står nu ved en skillevej 

Nelson Mandelas gamle frihedsparti ANC har for første gang tabt det absolutte flertal, og Sydafrika skal efter 30 års demokrati nu prøve noget helt nyt: At skabe en flerpartisregering, skriver Henrik Bach Mortensen. 

Moderate kræfter og erhvervslivet har peget på et muligt samarbejde mellem ANC og DA, som jeg ikke skal lægge skjul på, også er mit personlige håb for landet. Venstres internationale demokratiorganisation, Danish Liberal Democracy Programme, har gennem mange år samarbejdet med DA for styrke partiets indflydelse lokalt. Jeg var med en delegation i landet ved valget som led i dette samarbejde, skriver Henrik Bach Mortensen. 
Moderate kræfter og erhvervslivet har peget på et muligt samarbejde mellem ANC og DA, som jeg ikke skal lægge skjul på, også er mit personlige håb for landet. Venstres internationale demokratiorganisation, Danish Liberal Democracy Programme, har gennem mange år samarbejdet med DA for styrke partiets indflydelse lokalt. Jeg var med en delegation i landet ved valget som led i dette samarbejde, skriver Henrik Bach Mortensen. Foto: Henrik Bach Mortensen/Privatfoto
Henrik Bach Mortensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sydafrikanerne gik den 29. maj til stemmeurnerne, og for mange vælgere var valget en fest, hvor stemningen blev slået an af partiernes farverige boder foran valgstederne.

Senest 14 dage efter valget skal der være fundet et flertal for en ny regering. Det store spørgsmål er nu hvordan.

Henrik Bach Mortensen
Vicepræsident, Liberal International

Valgresultatet ved at være gjort endeligt op, og som meningsmålingerne varslede, er resultatet fyldt med spektakulære elementer.

ANC, som har siddet suverænt på regeringsmagten siden afslutningen på apartheid, har for første gang i landets demokratiske historie mistet det absolutte flertal – de ligger nu langt under med omkring 40 procent. 

Samtidig opnåede det helt nye MK-parti (uMkhonto weSizwe) under Jacob Zuma et overraskende flot resultat på 14,5 procent. Jacob Zuma blev i 2018 væltet som præsident i Sydafrika efter massive korruptionsskandaler samt personlig berigelse med efterfølgende fængselsdom.

Som konsekvens kunne han ikke selv være kandidat ved dette valg. 

Den liberale valgkoalition under ledelse af Democratic Alliance (DA) har samlet fået over 25 procent af stemmerne, mens Economic Freedom Fighters (EFF) skuffende måtte nøjes med mellem ni og ti procent.

Senest 14 dage efter valget skal der være fundet et flertal for en ny regering. Det store spørgsmål er nu hvordan.

Læs også

Kommer ikke udenom ANC

Der kan af politiske årsager ikke dannes en regering uden om ANC, som omvendt bliver nødt til enten at indgå i et koalitionssamarbejde eller finde anden støtte for at få et flertal i parlamentet.

Et muligt samarbejde mellem ANC og DA, er mit personlige håb for landet.

Henrik Bach Mortensen
Vicepræsident, Liberal International

Der er mange muligheder.

En flertalsregering bestående af ANC, MK og EFF ville af erhvervsliv, udenlandske investorer og store dele af befolkningen blive opfattet som en dommedags-regering med et stærkt nationalistisk program med ekspropriationer af landbrug og nationaliseringer på programmet.

En sådan koalition vil bringe Sydafrika tættere på Rusland og diktaturet i Zimbabwe. 

ANC og MK kunne også danne en flertalsregering, men de personlige modsætninger mellem Jacob Zuma og præsident Cyril Ramaphosa synes helt uoverstigelige. 

Moderate kræfter og erhvervslivet har peget på et muligt samarbejde mellem ANC og DA, som jeg ikke skal lægge skjul på, også er mit personlige håb for landet.

Venstres internationale demokratiorganisation, Danish Liberal Democracy Programme, har gennem mange år samarbejdet med DA for styrke partiets indflydelse lokalt.

Jeg var med en delegation i landet ved valget som led i dette samarbejde.

Et umage makkerpar

Men et sådant samarbejde vil være mellem tidligere hovedfjender. Der er blandt disse partier meget forskellige syn på Sydafrikas placering i det internationale samfund og den private sektors rolle i Sydafrika.

Valg i verden

I 2024 bliver der afholdt et rekordhøjt antal valg verden over.

Med hjælp fra eksperter og folk, der har fulgt valget tæt, dykker Altinget Udvikling ned i udvalgte valg og hvilke konsekvenser, de kan få for landets befolkninger fremover. 

Har du lyst til at bidrage, er du velkommen til at skrive til [email protected]

 

DA vil formentlig kræve fordømmelse af invasionen af Ukraine som bredere orientering mod demokratier i den vestlige verden. DA bør også kræve transparens for at reducere den massive korruption, som gennemsyrer statsapparatet og ANC. 

Ikke desto mindre deler de fokus på vigtige opgaver som kriminalitet, korruption, energiforsyning, uddannelsespolitik og arbejdsløshed.

De to partier DA og ANC ville bringe to væsentlige forhold sammen: ANC har de mange stemmer, og DA kan fremvise solide resultater i Western Cape, hvor DA har regeret i mange år. 

Det til trods, så ville ANC og DA skulle bøje sig rigtig meget mod hinanden, hvis der enten skulle dannes et regeringssamarbejde, eller hvis DA skulle være støtteparti for en ANC-mindretalsregering. 

Inden for den nærmeste fremtid vil det vise sig, hvilken retning Sydafrikas regeringssamarbejde vil tage.

Bliver det en håbefuld ny æra med nødvendige reformer, eller en tilbagevenden til det gamle spil af magtkampe og korruption?

Sydafrika står ved en skillevej, og valget af partner i regeringsdannelsen vil afgøre landets fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bach Mortensen

Vicepræsident, Liberal International, formand, Tilsynsrådet, medstifter, Cepos, medlem, Lønstrukturkomiteen
cand.polit. (Københavns Uni. 1982), m.phil. (Cambridge. 1983)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024