Kronik

UNHCR: Dansk indtrædelse i det magtfulde Sikkerhedsråd skal sikre flygtninges fred og sikkerhed

FN's Sikkerhedsråd har magten til og ansvaret for at afslutte konflikter gennem diplomati og fredsforhandlinger. Danmarks indtræden i rådet skal derfor medvirke til, at nutidens kriser og de menneskeliv, der er gået tabt i dem, ikke bare bliver en del af statistikken, skriver Anikka Sandlund.

<div>Det er ikke for sent at intensivere hjælpen til de millioner, der er blevet tvunget på flugt, så de igen kan vende hjem frivilligt, i sikkerhed og med værdighed. Det er ikke for sent at forsøge at redde utallige millioner flere fra krigens svøbe, skriver Annika Sandlund.</div>
Det er ikke for sent at intensivere hjælpen til de millioner, der er blevet tvunget på flugt, så de igen kan vende hjem frivilligt, i sikkerhed og med værdighed. Det er ikke for sent at forsøge at redde utallige millioner flere fra krigens svøbe, skriver Annika Sandlund.
Foto: Omar Naaman/AP/Ritzau Scanpix
Annika Sandlund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er netop blevet valgt ind som medlem af FN's Sikkerhedsråd for de næste to år. Og med stor magt følger stort ansvar.

Danmark får nemlig en enestående mulighed for at påvirke de afgørende beslutninger, der træffes i denne globale institution, og dermed spille en central rolle i at finde løsninger på nogle af verdens mest presserende humanitære kriser.

De 15 medlemslande i FN's Sikkerhedsråd har det primære ansvar for at opretholde international fred og sikkerhed.

Det er en enorm opgave, især i en tid hvor verden står over for utallige kriser, der alle har én fælles konsekvens: millioner af mennesker bliver tvunget på flugt fra deres hjem.

Vi ved, at dette i dag er virkeligheden for mere end 120 millioner børn, kvinder og mænd – lige fra nyfødte babyer til bedste- og oldeforældre – det viser en ny rapport, som vi i UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, netop er udkommet med.

Denne opadgående kurve skal stoppes – og det er netop Sikkerhedsrådet, der har værktøjerne til at sikre, at det sker.

Den politiske vilje og løsningerne, der er nødvendige for at vende kurven, er åbenlyst fraværende.

Konflikter, klimaforandringer, forfølgelse og krænkelser af menneskerettigheder skaber en bølge af flygtninge og fordrevne, som ikke er set siden Anden Verdenskrig.

Misbrug af børn koster mindre end en sodavand

Filippo Grandi, FN’s Flygtningehøjkommissær og min øverste chef, talte for få dage siden dunder til medlemslandene i FN's Sikkerhedsråd og understregede det skammelige ved den manglende handling:

"Hvordan kan FN-medlemslande, hvordan kan 'vi, folket,' være så ligeglade og handle så passivt i en verden, hvor sex med et barn koster mindre end en kold sodavand? Det er en skammelig plet på menneskeheden!"

Danmark må og skal bidrage til at sikre, at nutidens kriser og de menneskeliv, der er gået tabt i dem, ikke bare bliver en del af statistikken, men en påmindelse om vores fælles menneskelighed og ansvar.

Annika Sandlund
Chef for UNHCR's kontor i de nordiske og baltiske lande

Han opfordrede samtidig på det kraftigste medlemmerne af Sikkerhedsrådet til at lægge deres nationale interesser til side og i stedet tale og handle i fællesskab.

Konsekvensen af, at medlemmerne lige nu plejer egne interesser, er nemlig, at det kun bidrage til mere kaos rundt om i verden.

Det er denne spilleplade, som Danmark kommer til at stå overfor meget snart.

I den forbindelse er det helt afgørende, at Danmark bruger sin stemme og plads i Rådet til at forsvare folkeretten, herunder den internationale humanitære folkeret, og kræve overholdelse af disse regler – som også er et erklæret mål for Danmark med deres medlemskab.

Samtidig er det bydende nødvendigt, at Danmark bidrager til at skabe en konstruktiv dialog, så der kan komme en fredelig afslutning på de mange kriser i verden, som tvinger folk på flugt – noget som den aktuelle uenighed i Sikkerhedsrådet står i vejen for.

Det er opgaver, der er lige så nødvendige at arbejde for, som de er vanskelige at få ført ud i livet.

På vegne af FN’s Flygtningeorganisation påpegede Filippo Grandi også, at der ikke har været nogen tegn på fremskridt i nogen af de flygtninge- og fordrivelseskriser, han beskrev, da han senest talte til medlemmerne af Sikkerhedsrådet i oktober sidste år.

Vi stoler på, at Danmark ikke vil ignorere dette råb om handling.

Skal bekæmpe lidelser fra Gaza til Ukraine

En af de mest presserende humanitære kriser i verden i dag udspiller sig i Gaza – en situation som Filippo Grandi også adresserede i kraftfulde vendinger i sin appel til Sikkerhedsrådet, hvor han blandt andet betonede, at situationen er en tragisk påmindelse om, hvad der sker, når konflikter – og flygtningekriser – ikke bringes til en afslutning.

Andre humanitære tragedier udfolder sig i områder af verden, der falder under vores mandat i UNHCR, og hvor vi derfor har en massiv tilstedeværelse.

Læs også

Jeg kan nævne Syrien, hvor mere end syv millioner mennesker er tvunget på flugt internt i landet, og 5,6 millioner syriske flygtninge fortsat lever i nabolandene under svære forhold. Mange ønsker desperat at vende hjem, men manglen på sikkerhed og basale livsbetingelser gør det umuligt.

Konflikten i Myanmar har også tvunget millioner på flugt. Alene siden oktober sidste år er 1,5 millioner tvunget på flugt fra voldelige kampe, tvungen rekruttering til en af krigens parter og forfølgelse - hvilket bringer det samlede antal op på 3 millioner mennesker.

I Den Demokratiske Republik Congo er volden så udbredt, at det østlige Congo er blevet et af de farligste steder i verden for kvinder og børn.

Mere nært for dig, der læser dette, og mange andre danskere, er nok den igangværende konflikt i Ukraine, som har resulteret i massive ødelæggelser og fordrivelser. Civile er fanget i krydsilden, og deres lidelser bliver ofte overskygget af de større geopolitiske magtspil.

Danmark har generøst været med til at tage imod flygtninge fra Ukraine, men i Sikkerhedsrådet har Danmark også muligheden for at tage fat på de grundlæggende årsager til deres lidelser og flugt.

Annika Sandlund
Chef for UNHCR's kontor i de nordiske og baltiske lande

Danmark har generøst været med til at tage imod flygtninge fra Ukraine, men i Sikkerhedsrådet har Danmark også muligheden for at tage fat på de grundlæggende årsager til deres lidelser og flugt.

I Sudan har den nylige optrapning af volden skabt en humanitær krise af episke proportioner, med millioner af mennesker, der har brug for hjælp, men som ofte ikke kan få det på grund af manglende sikkerhed og adgang.

Flygtninge, der ankommer til Chad og søger beskyttelse og hjælp fra os i UNHCR, fortæller om forfærdelige historier – kvinder, der bliver voldtaget foran deres børn, og børn der bliver myrdet foran deres mødre.

Netop derfor er det ikke så overraskende, at vi siden krigens udbrud i Sudan for lidt over et år siden har set en stigning på 500 procent i antallet af sudanesiske flygtninge, der ankommer til Europa.

De fleste har ikke ønsket at forlade deres hjem, men den brutale vold og krig har tvunget dem til at flygte til nabolande, hvor manglen på humanitær hjælp igen har tvunget dem til at flytte sig – især til Nordafrika og videre mod Europa.

Rådet har magten til at løse konflikter

Og som Flygtningehøjkommissæren påpegede overfor Sikkerhedsrådet, så bekymrer rige lande sig konstant om det, de kalder for "irregulære bevægelser".

Men i denne og andre situationer gør de åbenlyst ikke nok for at hjælpe folk, før de som sidste udvej ser sig nødsaget til at søge i retningen af menneskesmuglere.

Vi imødeser helhedsorienterede indsatser – der adresserer behovene for beskyttelse og hjælp til dem, der flygter – i lande tæt på konflikten, i overensstemmelse med det, vi kalder en rutebaseret tilgang. Men for millioner af flygtninge er det fred - ikke nødhjælp - der er ønsket.

Beskyttelsen af civile, overholdelse af krigens regler – som selvfølgelig er en forpligtelse – og sikringen af nødhjælp har altså også har et element af egeninteresse.

Det er for sent for de titusindvis, der allerede er blevet dræbt i Gaza, Ukraine, Sudan, DR Congo, Myanmar og mange andre steder. Men det er ikke for sent at fokusere på de kriser og konflikter, der forbliver uløste uden udsigt til snarlig fred.

Annika Sandlund
Chef for UNHCR's kontor i de nordiske og baltiske lande

Det er for sent for de titusindvis, der allerede er blevet dræbt i Gaza, Ukraine, Sudan, DR Congo, Myanmar og mange andre steder. Men det er ikke for sent at fokusere på de kriser og konflikter, der forbliver uløste uden udsigt til snarlig fred.

Det er ikke for sent at intensivere hjælpen til de millioner, der er blevet tvunget på flugt, så de igen kan vende hjem frivilligt, i sikkerhed og med værdighed. Det er ikke for sent at forsøge at redde utallige millioner flere fra krigens svøbe.

Medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd har magten til og ansvaret for at kræve overholdelse af disse regler og at arbejde sammen for at afslutte konflikter gennem diplomati og fredsforhandlinger.

Ved at stå sammen og handle beslutsomt kan der reddes liv, sikres beskyttelse af de mest sårbare og arbejdes hen imod en mere fredelig og retfærdig verden. Danmark har de næste to år en unik mulighed for at påvirke beslutningerne i FN’s Sikkerhedsråd, så de går i den rigtige retning.

Imens fortsætter vi i UNHCR med at sætte ind overfor de uhyggelig humanitære konsekvenser af Sikkerhedsrådets manglende handling - i tæt samarbejde med resten af FN-familien.

Danmark må og skal bidrage til at sikre, at nutidens kriser og de menneskeliv, der er gået tabt i dem, ikke bare bliver en del af statistikken, men en påmindelse om vores fælles menneskelighed og ansvar.

Verden har brug for det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annika Sandlund

Repræsentant i Norden og Baltikum, UNHCR
jura, Essex University, journalistik, Svenska Social och Kommunal högskolan, Helsinki Universitet

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024