Debat

Kvinfo: Ligestillingsvurderinger skal sikre kønsbalance på arbejdsmarkedet

For at skabe bedre balance mellem køn på arbejdsmarkedet skal politikere indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning. Det er dermed afgørende, at ligestillingsvurderinger bliver overholdt, skriver Henriette Laursen.

Alle offentlige myndigheder i Danmark er forpligtet til at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning, skriver Henriette Laursen.
Alle offentlige myndigheder i Danmark er forpligtet til at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning, skriver Henriette Laursen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Henriette Laursen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På Christiansborg er familiepolitik blevet en vigtig politisk dagsorden.

Både regeringen og flere oppositionspolitikere vil udvide adgangen til fertilitetsbehandling og skabe bedre vilkår for børnefamilierne. 

Et eksempel er forslaget om at udvide arbejdstageres ret til lønnet fravær til pasning af syge børn. Selv om forslaget umiddelbart lyder som sund fornuft, kan det ende med at skade kvinders position på arbejdsmarkedet.

Det kan det, fordi kvinder meget oftere end mænd påtager sig opgaven med at blive hjemme for at passe det syge barn. 

Det er netop sådanne indsigter, en ligestillingsvurdering ville vise.

Og dermed give et bedre vidensgrundlag til politikere og embedsfolk, som skal udtænke forslag til at opnå en ønsket forandring uden samtidig at skade ligestilling mellem kønnene. 

Kun 12 procent af alle lovforslag i Danmark bliver vurderet for deres ligestillingsmæssige konsekvenser.

Henriette Laursen
Direktør, Kvinfo

I det konkrete eksempel om fravær til pasning af syge børn kunne den ønskede forandring for eksempel opnås ved at fordele retten til fravær på begge forældre.

Overhold krav om ligestillingsvurdering 

Alle offentlige myndigheder i Danmark er forpligtet til at indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning.

Det gælder også for ministerierne, når de udformer lovforslag. 

Alligevel bliver kun 12 procent af alle lovforslag i Danmark vurderet for deres ligestillingsmæssige konsekvenser. 

I Kvinfo er vi positive over den øgede opmærksomhed på familiepolitik. Men vi opfordrer samtidig politikere og embedsfolk til at overholde kravet om ligestillingsvurdering, når de udtænker, formulerer og fremsætter lovforslag. 

Med en ligestillingsvurdering får politikere og embedsfolk mere viden og dermed bedre forudsætninger for at skabe forandringer, der ikke utilsigtet modvirker ligestilling mellem kønnene.

Når politikere og embedsfolk ikke overholder kravet om ligestillingsvurdering, risikerer de derimod at forstærke den mangel på ligestilling, vi stadig har på arbejdsmarkedet og andre steder i det danske samfund.

Læs også

Kønsbalance kan forbedre arbejdsmiljø

Kravet om ligestillingsvurdering er også vigtigt at overholde i forhold til flere andre udspil på den politiske dagsorden. 

Regeringen har ambitioner om at få flere unge til at vælge håndværkeruddannelser. Og statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede i sin tale ved Folketingets åbning et forslag om at oprette et helt nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium. 

Danmark mangler i den grad arbejdskraft inden for de håndværksmæssige fag, så det giver god mening.

Men for at opnå den ønskede effekt er det vigtigt at tænke ligestilling med, når politikerne og embedsfolk arbejder med at konkretisere forslagene. 

En bedre kønsbalance kan forbedre arbejdsmiljøet.

Henriette Laursen
Direktør, Kvinfo

Vi ved fra undersøgelser, at kvinder i højere grad oplever en seksualiserende tone på erhvervsuddannelser.

Og vi ved, at det køn, som er i undertal, ofte falder fra på uddannelserne. 

Hvis ambitionen om at få flere unge til at vælge håndværksfag skal lykkes, bør regeringen, uddannelsesstederne og arbejdsgiverne have mere fokus på det køn, som er i undertal – for blandt andet at gøre op med diskriminerende og seksualiserende kultur. 

Tilsvarende gælder ved den kommende reform af sundhedssektoren og ønsket om at få flere til at vælge omsorgsfag – såsom sygeplejerske, pædagog eller social- og sundhedsassistent.

En ligestillingsvurdering vil her vise, at mænd udgør et forsvindende mindretal på disse uddannelser og arbejdspladser. 

En målrettet indsats for at få flere mænd til at vælge omsorgsfag kan både afhjælpe problemet med mangel på arbejdskraft og mangel på ansøgere til uddannelserne.

Men en bedre kønsbalance kan også forbedre arbejdsmiljøet og dermed gøre det lettere at fastholde studerende og ansatte inden for disse fag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henriette Laursen

Direktør, Kvinfo
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024