Dagens overblik: Regeringen dropper udrejsecenter på Langeland

Socialdemokratiet gik til valg på at aflaste udrejsecentret i Midtjylland, og derfor er det et uforståeligt svigt, hvis de ikke finder en ny placering end Langeland, mener blå partier. Bagmandspolitiet modtager hver dag 20 henvendelser om snyd med hjælpepakker. Regeringen præsenterer udspil om grønne byer. Få morgenoverblikket.

Umiddelbart efter møde om udrejsecenter på Langeland tirsdag, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse, at regeringen dropper planen om et udrejsecenter på Langeland.&nbsp;<br>
Umiddelbart efter møde om udrejsecenter på Langeland tirsdag, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse, at regeringen dropper planen om et udrejsecenter på Langeland. 
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit hurtige politiske overblik.

Tirsdag havde udlændinge- og integrationsminister inviteret partiernes udlændingeordførere til at diskutere beslutningen om at oprette et udrejsecenter på Langeland.

Nu dropper regeringen beslutningen, fordi der er et politisk flertal imod. Det betyder, at ”udrejsecenteret foreløbigt må blive, hvor det er”, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse tirsdag.

Dermed skal de 130 beboere, som skulle flytte ind på det nye udrejsecenter for kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, blive boende på Kærshovedgård i Midtjylland.

Men den beslutning kritiserer flere partier i blå blok. Kristian Thulesen Dahl (DF) siger til Berlingske, at regeringen bryder et løfte fra valgkampen, hvis ikke de finder et nyt udrejsecenter.

Venstres udlændingeordfører kalder det et løftebrud, at udvisningsdømte kriminelle bliver i Midtjylland, og på Twitter kalder Jakob Ellemann-Jensen (V) det for et ”uforståeligt svigt” fra regeringen:

Udspil om grønne byer

Mandag fortalte miljøminister Lea Wermelin, at hun vil gribe ind over for biltrafikken ved at indføre zoner i de store byer, hvor der kun må benyttes el- og brintbiler, og at dieselbiler skal ud af byerne.

På et pressemøde onsdag vil regeringen så offentliggøre udspillet ”Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling”, som de to forslag er en del af. Det skriver Altinget Miljø. 

Både statsminister Mette Frederiksen, indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, miljøminister Lea Wermelin og kultur- og kirkeminister Joy Mogensen deltager på pressemødet.

Daglig snyd med hjælpepakker

Hver dag modtager Bagmandspolitiet (SØIK) omkring 20 henvendelser om coronasnyd, og der er allerede afsagt flere domme i sagerne. Det skriver Jyllands-Posten via Ritzau.
 
De første tre måneder af 2021 fik hvidvasksekretariatet, som hører under SØIK, 1066 indberetninger om mulig snyd med hjælpepakker. Omkring halvdelen blev sendt videre til Slots- og Kulturstyrelsen, der tjekker sagerne.

”Når man stiller en honningkrukke ind på bordet med rigtig mange milliarder, så er der nogle af dem, som i forvejen begår økonomisk kriminalitet, som forsøger at udnytte de nye ordninger,” siger Jørgen Andersen, som er vicepolitiinspektør og afdelingsleder i Hvidvasksekretariatet.

Borgere spiste forgiftet kød

På forsiden af Jyllands-Posten kan man læse, at borgere i Korsør har spist forgiftet kød fra kvæg, selvom et kommunalt ejet forsyningsselskab i mere end et halvt år var advaret om, at området var forurenet.

Svenske forskere havde opdaget, at området, der tidligere er brugt som en brandskole, var forurenet med stoffet PFOS, som er giftigt og kræftfremkaldende.

Men selskabet, som er ejet af Slagelse Kommune, gjorde ikke noget ved henvendelsen, før de syv måneder senere selv tog en prøve, og fandt ud af, at de svenske forskere havde ret.

De 181 borgere, der har spist kødet, skal nu tjekkes på hospitalet. Borgmester i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (S), mener, der er reageret for langsomt, og vil nu undersøge hvordan det kan ske.

Læs også

Det sker i dag:

  • Klokken 10: EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes. Hovedpunktet på programmet er EU's landbrugspolitik fra 2023 til 2027.
  • Klokken 10.15: Åbent samråd om inklusion i folkeskolen med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
  • Klokken 10.15: Folketingets retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om Meld og Feld sagen.
  • Klokken 11.30: Regeringen præsenterer udspillet "Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling". På pressemødet deltager statsminister Mette Frederiksen, indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, miljøminister Lea Wermelin og kultur- og kirkeminister Joy Mogensen.
  • Klokken 13: Tænketanken Europa holder Europakonference 2021. Blandt talerne er statsminister Mette Frederiksen (S), Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager. 
  • Klokken 13: Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har kaldt social- og ældreminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om hvorvidt tilsynet med kommunerne er tilstrækkeligt.
  • Syrerne går til stemmeurnerne ved et præsidentvalg, hvor det på forhånd er ventet, at præsident Bashar al-Assad vil bevare magten i det krigshærgede land.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024