Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Biskop: Folkekirkens fremtid skal først og fremmest være grøn. Det kræver svære, men nødvendige valg

Vi står som samfund i en klimakrise. Det er en virkelighed, folkekirken må gå ind i med åbne øjne og med bevidsthed om de vigtige ressourcer, den besidder, skriver biskop Peter Birch.

Det er opløftende at se, at den grønne omstilling i høj grad er slået igennem på kirkegårdene.
Det er et område, der traditionelt har været formet af faste konventioner om, hvordan en kirkegård skal se ud, skriver biskop Peter Birch.
Det er opløftende at se, at den grønne omstilling i høj grad er slået igennem på kirkegårdene. Det er et område, der traditionelt har været formet af faste konventioner om, hvordan en kirkegård skal se ud, skriver biskop Peter Birch.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når der spørges ”Hvilken vej skal Folkekirken?” som optakt til det kommende menighedsrådsvalg, må jeg svare, at i hvert fald en del af ruten allerede er lagt – og vejen er grøn.

For med cirka 8.500 hektarer landbrugsjord og 3.000 hektarer skov på hænderne dækker folkekirkens jorder tilsammen et areal, der gør den til landets tredjestørste jordejer.

Dertil kommer over 4.000 bygninger og mere end 2.000 kirkegårde. Det er mange ressourcer. Med det følger store muligheder og ikke mindst et stort ansvar. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvad folkekirken gør – og det er ikke længere nok at gøre, som vi plejer og altid har gjort.

Folkekirken kan være med til at bane vejen for et nyt, grønt danmarkskort.

Peter Birch
Biskop, Helsingør Stift

Skaberværket er en gave

Vores miljø, vandmiljø og biodiversitet er presset. Vi står som samfund i en klimakrise. Det er en virkelighed, folkekirken må gå ind i med åbne øjne og med bevidsthed om de vigtige ressourcer, den besidder.

For klimaudfordringerne og ansvaret er vores alles. Den grønne omstilling er en ambition, folkekirken naturligvis deler med resten af samfundet og arbejder aktivt med på.

Folkekirken skal arbejde aktivt for, at der også for kommende generationer er de nødvendige ressourcer, gode livsbetingelser og rum for undren og taknemmelighed. Skaberværket er en gave, som vi må tage vare på og forvalte, bedre, end vi hidtil har gjort.

Som formand for styregruppen bag Folkekirkens Grønne Omstilling glæder det mig derfor også at høre daglige eksempler på initiativer rundt om i folkekirken, der er med til at bidrage til det fælles mål: At reducere vores CO2-aftryk og skabe en mere bæredygtig udvikling for alt levende.

Nyt, grønt danmarkskort

Nye kirkeskove skyder op i forskellige hjørner af landet. I juni havde jeg fornøjelsen af at være med til at indvie Vallensbæk Kirkeskov i selskab med blandt andet kirkeminister Morten Dahlin (V).

Skoven er rejst i samarbejde mellem Klimaskovfonden, Vallensbæk Kommune, og ikke mindst et engageret menighedsråd med ambitioner og virketrang. Lignende historier gør sig gældende flere og flere steder, flere og flere samarbejder mellem menighedsråd, provstier og kommuner ser dagens lys.

Læs også

I lyset af den grønne trepart er det eksempler til inspiration og efterfølgelse. Især jorderne repræsenterer et stort potentiale for, at folkekirken kan være med til at bane vejen for et nyt, grønt danmarkskort. Mulighederne ligger lige for.

Størstedelen af folkekirkens jorder bortforpagtes i dag til lokale landmænd, men mange steder ser menighedsrådene sig allerede om efter mere klima- og miljøvenlige måder at anvende jorden på. Det er dog ikke uden økonomiske konsekvenser for menighedsrådene. Forpagtningsindtægten indgår i budgettet.

Derfor skal der træffes svære, men også nødvendige valg. De nye skove, der rejses, rummer til gengæld muligheder for lokalt samarbejde og nye rekreative muligheder.

Olie og gas skal udskiftes

Vejen frem går ikke kun gennem skov og over land. Også når vi taler om folkekirkens bygninger ligger store opgaver foran. I foråret 2024 fik vi resultaterne af en stor kortlægning af folkekirkens klimaaftryk.

Temadebat

Folkekirken går til valg 17. september, når der skal vælges medlemmer til menighedsrådene for de kommende fire år.

I den forbindelse stiller Altinget Etik og Tro spøgsmålet: Hvor skal Folkekirken hen?

Læs mere og se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Undersøgelsen viste tydeligt, at de vigtigste skridt på vejen til væsentlige reduktioner af folkekirkens CO2-aftryk er udfasning af de fossile opvarmningskilder. Oliefyr og gasfyr skal udskiftes.

Budskabet er enkelt, men opgaven ikke ukompliceret i en organisation med 2.300 selvbestemmende enheder, en økonomi, der sjældent levner plads til dyre vedligeholdelsesopgaver ved siden af kirkens kerneopgaver og pleje af det lokale kirkeliv. Der findes tilskudsordninger til udskiftning af varmekilder.

Hvordan hjælpes menighedsrådene økonomisk på vej til at realisere dette reduktionspotentiale?  

Kulturarv på markedsvilkår

Også kirkegårdenes veje vil sno sig lidt mere end sædvanligt. Kirkegårdene skal både rumme den vigtige kulturarv, vi bærer med os, men også på markedsvilkår tilbyde begravelsesformer til dem, der ønsker et mere naturligt sidste hvilested omgivet af blomster, græs eller skov.

Det er opløftende at se, at den grønne omstilling i høj grad er slået igennem på kirkegårdene.

Det er et område, der traditionelt har været formet af faste konventioner om, hvordan en kirkegård skal se ud. Men her er der faktisk vilje til nytænkning, der introducerer mere bæredygtige driftsformer.

I næste måned er der menighedsrådsvalg, og som menighedsrådsmedlem kan man få indflydelse på de vigtige overvejelser og beslutninger i det lokale sogn – beslutninger, som rækker længere ud end sognegrænserne, ikke mindst når vi taler klima, miljø og biodiversitet, hvor synergieffekterne bliver mærkbare, når vi står sammen og løfter i flok.

Folkekirken er bredt forankret både folkeligt og geografisk, og dermed har folkekirken faktisk mulighed for at engagere mennesker i konkrete initiativer.

I en klimakrise er det måske det allervigtigste: at vi faktisk sammen kan gøre noget og ikke lammes af en følelse af resignation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Birch

Biskop, Helsingør Stift, formand, styregruppen for Folkekirkens Grønne Omstilling
cand. theol., Københavns Universitet, 1989

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024