CO2-afgift bliver en billigere omgang for landbruget end industrien. Alligevel er Dansk Erhverv “enormt positive”

Mens CO2-afgiften på industrien allerede indfases fra næste år, skal landbruget først i gang med at omstille sig i 2030 med en billigere afgift. Dansk Erhverv er positive over, at der endelig kommer en afgift, men sender en løftet pegefinger til landbruget.

Det er positivt, at man nu ligestiller landbruget med resten af erhvervslivet med en CO2-afgift, lyder det fra Dansk Erhvervs underdirektør for klima, energi og miljø, Ulrich Bang. "Så kan man altid diskutere, om afgiften har det rette niveau," siger han.
Det er positivt, at man nu ligestiller landbruget med resten af erhvervslivet med en CO2-afgift, lyder det fra Dansk Erhvervs underdirektør for klima, energi og miljø, Ulrich Bang. "Så kan man altid diskutere, om afgiften har det rette niveau," siger han.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Der er jubel at finde fra flere fronter, når man ser reaktionerne på den grønne treparts aftale om en klimaafgift på landbruget. 

Selv Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv, har været ude og udtrykke “stor opbakning” til CO2-afgiften. 

Dette på trods af at den nye aftale står til at lade landbruget slippe med en billigere CO2-afgift, end den afgift man lavede for industrien i 2022. 

Mens industrien skal betale en afgift på 350 kroner per tons CO2 fra 2025 og på 750 kroner fra 2030, skal landbruget ifølge treparten først betale for deres CO2-udledninger fra 2030.

Her skal de betale 120 kroner per ton CO2, og i 2035 skal de betale 300 kroner per tons CO2. 

Når Dansk Erhverv alligevel er optimistiske omkring aftalen i den grønne trepart, skyldes det, at man tager et vigtigt skridt i retningen mod at regulere landbruget på lige fod med resten af det danske erhvervsliv. Det forklarer Ulrich Bang, der er underdirektør for klima, energi og miljø. 

“Det er positivt, at man begynder at sidestille landbruget med det øvrige erhvervsliv, så de også skal betale for deres forurening. Man kan altid diskutere afgiftens størrelse og indfasningstid. Men grundlæggende er det fornuftigt, at forureneren nu skal betale i landbruget.”

Grøn trepart

De seneste fem måneder har en grøn trepart bestående af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og KL forhandlet om en aftale for omstilling af Danmarks landbrugsproduktion og arealanvendelse.

Mandag aften nåede parterne til enighed om en aftale, der blandt andet indebærer en CO2-afgift på landbruget, en ny arealfond og forskellige kvælstofsindsatser.

Målet er en ensartet afgift 

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024