Concito: Manglende sammenhæng mellem klimakrise og infrastrukturprojekter skaber vrede og frustration

Modstanden mod infrastrukturprojekter opstår, når borgerne oplever manglende sammenhæng mellem klimakrisen og politikernes beslutninger. Derfor er der behov for tidlig inddragelse, der sikrer, at de relevante overvejelser bliver gjort, skriver Søren Have og Nethe Veje Laursen. 

Mange protester sker fra folk, som ikke selv vil blive generet af projekterne, skriver Søren Have og Nethe Veje Laursen.
Mange protester sker fra folk, som ikke selv vil blive generet af projekterne, skriver Søren Have og Nethe Veje Laursen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren HaveNethe Veje Laursen

Folketingets Transportudvalg ønsker at nedsætte en parlamentarisk arbejdsgruppe om effektive processer for godkendelse af anlægs- og byggeprojekter.

Baggrunden er, at udvalget har noteret en stigende ”modstand mod store infrastrukturprojekter og VE-projekter fra blandt andet borgere og foreninger”.  

Det er svært at være uenige i den observation, og vi synes overordnet set, at det er godt at forsøge at forstå og forbedre inddragelsen af civilsamfundet, når der skal træffes beslutninger om store anlægs- og byggeprojekter.

Men der er behov for et bredere sigte, end der lægges op til, hvis man reelt skal ændre borgernes oplevelse af, at beslutningsprocessen ikke er retfærdig og gennemsigtig og ikke inddrager borgere tidligt nok i processen, som beretningen fra Transportudvalget beskriver.  

Vores hypotese er at borgerne, når man politisk beslutter denne type 'mere af det samme’-projekter, oplever man det som kaldes kognitiv dissonans

Søren Have og Nethe Veje Laursen
Programchef for henholdsvis Fremtidens Mobilitet og energi, bygninger og industri

Formålet med arbejdet er at få effektive processer for anlægs- og byggeprojekter.

Det fremgår yderligere, at arbejdet skal ”... se på hele godkendelsen af infrastruktur- og VE-projekter fra idéfasen til starten af bygge- og etableringsfasen”.

Vi tolker effektive som, at man ikke kun ønsker strømlining, men også sikring af at de besluttede projekter er de bedste til at løse de behov, de er tiltænkt at løse.

Det stiller krav til, at behovene er velforståede og beskrevne, enten i en strategi, som vi for eksempel har lavet anbefalinger til, eller at man har en åben og bred drøftelse af behov og udfordringer, inden en politisk beslutning tages.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024