Debat

Dansk Skovforening: Styrelses beslutning skaber tvivl om vigtige klimatals troværdighed

Dansk Skovforening ser med stor bekymring på beslutningen om at flytte opgaven med at udarbejde Skovstatistikken fra Københavns Universitet over i Ministeriet for Grøn Trepart, skriver Anders Frandsen.

Det er vigtigt at bevare den oplevede tillid til opgørelserne af skovens CO2-optag i fremtiden.
Ikke mindst, når vi skal rejse yderligere 250.000 hektar med blandt andet et klimamål for øje, skriver Anders Frandsen.
Det er vigtigt at bevare den oplevede tillid til opgørelserne af skovens CO2-optag i fremtiden. Ikke mindst, når vi skal rejse yderligere 250.000 hektar med blandt andet et klimamål for øje, skriver Anders Frandsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den grønne trepart sætter et ambitiøst mål om rejsning af yderligere 250.000 hektar skov.

Det er særdeles positivt, for skoven er et kraftfuldt instrument til at nå klimamålene.

Dette blev tydeligt understreget i foråret, da en ny skovfremskrivning fra Københavns Universitet viste, at de danske skove frem mod 2030 både leverer træ til den grønne omstilling og samtidig har et meroptag på 1,7 millioner tons CO2. 

Det har historisk tjent den danske forvaltningstradition godt, at forskningsbaserede opgørelser og målinger udarbejdes på landets forskningsinstitutioner.

Anders Frandsen
Direktør, Dansk Skovforening

Fremskrivningen bygger på den såkaldte Skovstatistik, som siden 2006 på bestilling fra Miljøstyrelsen er blevet udarbejdet af forskere på Københavns Universitet, og som giver en løbende status på, hvor meget CO2, der årligt optages, når skoven vokser.

Skovstatstikken spiller en væsentlig rolle i forhold til den årlige klimarapportering, som Danmark er forpligtet til at lave.

Men nu har Miljøstyrelsen besluttet at hjemtage denne opgave således, at de fremover selv vil udarbejde skovstatistikken.

Formelt overføres opgaven nu til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø under Ministeriet for Grøn Trepart.

I Dansk Skovforening ser vi med en stor portion bekymring på denne beslutning.

Det har historisk tjent den danske forvaltningstradition godt, at forskningsbaserede opgørelser og målinger udarbejdes på landets forskningsinstitutioner.

Digitalt system, der ikke findes endnu

Dette armslængdeprincip skaber troværdighed om resultaterne, og giver et transparent og troværdigt grundlag for den efterfølgende myndighedsforvaltning og politikudvikling.

Eksempelvis ville det næppe have øget den oplevede troværdighed om den reducerede udledning fra lavbundsjordene i starten af 2024, hvis opgørelsen var blevet udarbejdet i Klima- og Energiministeriet.

Tilsvarende er det også vigtigt at bevare den oplevede tillid til opgørelserne af skovens CO2-optag i fremtiden.

Ikke mindst, når vi skal rejse yderligere 250.000 hektar med blandt andet et klimamål for øje. 

Hjemtagelsen af opgaven er begrundet med, at skovstatistikken i fremtiden skal baseres på remote sensing og machine learning, der skal suppleres med observationer/dataindsamling ude på de konkrete arealer.

Det kan jo lyde som en fager it-baseret verden.

Det er dog værd at bemærke, at der i dag ikke er udviklet et sådan digitalt system, der kan erstatte den måling, der gennemføres i regi af IGN på Københavns Universitet.

På længere sigt vil der helt sikkert udvikles nye og teknologisk bedre instrumenter til at lave statistik, monitorering og opgørelser.

Men tilliden til opgørelserne vil fortsat bero på, at de udarbejdes uvildigt og transparent i forhold til eventuelle politiske ønsker og målsætninger.

Begrænser frem for at understøtte

Den grønne trepartsaftaler kommer til at medføre en grundlæggende forandring af den danske arealanvendelse.

At hjemtage opgaver, som hidtil har været sikkert håndteret af Københavns Universitet, vil ikke understøtte dette, men begrænse det. 

Anders Frandsen
Direktør, Dansk Skovforening

Det gælder ikke mindst rejsningen af de 250.000 hektar skov.

Hvis en sådan udvidelse af skovarealet skal skabe størst mulig samfundsmæssig værdi i form af træproduktion til den grønne omstilling, fremme af natur- og biodiversitet, reduceret kvælstofudledning, grundvandssikring med videre, så er det afgørende, at der også fastholdes et stærkt forskningsfagligt miljø, som kan bidrage med ny viden og innovative løsninger inden for skov.

At hjemtage opgaver, som hidtil har været sikkert håndteret af Københavns Universitet, vil ikke understøtte dette, men begrænse det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Frandsen

Direktør, Dansk Skovforening
BA i historie (SDU 1998), cand.jur. (Københavns Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024